Kola pro Orlando Blooma i do pouště vyrábí roboti
Ilustrační foto: Festka

Kola pro Orlando Blooma i do pouště vyrábí roboti

17. srp 2022 Ivan Horák 2 min

Český producent kol s karbonovými rámy Festka loni oslavil deset let a sází na inovace včetně využití 3D tisku, problém je s nedostatkem některých dílů.

„Právě vyrábíme kolo pro amerického spisovatele, který chce mít na rámu citáty z Franze Kafky,“ říká spolumajitel značky Festka Michal Moureček. Kola jsou dodávána na zakázku a lépe se tak přizpůsobí například velikosti jezdce. Výrobce loni oslavil desetileté výročí. K hlavním trhům patří Asie, kde je Festka úspěšná hlavně v posledních letech, a USA. Mezi zákazníky je například herec Orlando Bloom.

Na podzim představí český startup Festka nový silniční bicykl s karbonovým rámem Spectre. Toto označení má tradičně nejvyšší model značky. „Horní rámová trubka bude hodně tenká, kolo bude extrémně tuhé a zároveň pohodlné,“ popisuje Moureček. Na novém modelu půjde použít pláště až do 35 milimetrů šířky, což podle podnikatele využijí jezdci například v pouštních státech včetně amerického Utahu. Na pouštích jsou totiž vozovky z velmi hrubého asfaltu a s klasickým silničním pláštěm by se na nich jezdilo špatně.

Festka rovněž vyrábí takzvané gravel bicykly. Ty mají silniční řídítka a jsou určené i do lehkého terénu. „Jde o momentálně nejrychleji rostoucí segment v našem oboru. Na těchto kolech se dá jezdit například krajinou všech českých přírodních rezervací,“ říká spolumajitel značky Festka Michal Moureček.

Výtisky součástek

Při výrobě Festka nově používá formy vyrobené pomocí 3D tisku. Ten používá Festka už dlouhodobě, dříve ale nesloužil k výrobě forem. „Myslím, že jsme v 3D tisku průkopníci. Už asi sedm let ho používáme na výrobu různých součástek, a tiskneme dokonce i kovy – titan i nerezovou ocel,“ vysvětluje Moureček.
Festka také používá celou řadu vytištěných plastů. „Teď experimentujeme s 3D tiskem z pryskyřic. Těch věcí, které tiskneme, je víc a víc. Naproti tomu podíl klasického obrábění kovů v rámci výrobního procesu naopak klesá,“ říká podnikatel. Festka při výrobě rámů využívá také roboty, které si pronajímá.

Nedostatek dílů

Výroba kol byla společně s automobilovým průmyslem velmi postiženým oborem kvůli covidu. „Obdobně, jako automobilkám vypadly dodávky čipů, tak nám vypadly dodávky klíčových komponentů jako jsou přehazovačky. Jako u těch čipů, i tady je výroba koncentrovaná do pár firem. Dodací lhůty se prodloužily, klidně i nad dva roky. A navíc byl také nedostatek karbonu,“ říká Moureček.

Kvůli výpadkům dodávek komponentů Festka neuspokojí poptávku a letos dodá jenom 450 kol.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články