Přichází opět doba betonová? Startup AlaGreen přichází na trh s kompromisem mezi klasickými panely a ruční tvorbou bednění
Lubomír Urbánek, partner společnosti AlaGreen. Foto: AlaGreen

Přichází opět doba betonová? Startup AlaGreen přichází na trh s kompromisem mezi klasickými panely a ruční tvorbou bednění

13. srp 2022 Petr Blažek 3 min

Po letech masové výstavby panelových sídlišť upadl v Česku beton v nemilost. Mladý startup to chce změnit: pod značkou AlaGreen připravil sadu stavebních dílců na principu ztraceného bednění: ty se sestaví, vylijí betonem – a jsou hotové stěny stavby, i s předpřipravenými otvory a rozvody. Na způsob spojení protilehlých desek, mezi něž se lije beton a které tvoří stěny budoucího panelu, AlaGreen dostal užitný vzor a má podanou přihlášku patentu. Partner společnosti Lubomír Urbánek věří, že AlaGreen bude těžit z renesance betonu v rezidenční výstavbě v Česku.

Co se týče patentovaného řešení, jeho princip spočívá v tom, že v protilehlých deskách jsou drážky, do nichž zapadají vrcholy vlnovky zohýbaného ocelového drátu. Drát je do drážek zalepen a tím jsou protilehlé desky pevně spojeny.

Jde určitě o elegantní řešení – ale proč je jeho ochrana omezena na ocelový drát? Tak úzce popsané řešení se přece dá jednoduše obejít použitím jiného materiálu – a navíc, ocel skvěle vede teplo, což není, zejména u vnějších panelů, žádoucí. „Tento způsob je optimální z pohledu vlastností dílce – mám na mysli pevnost a rozměrové tolerance – a nákladů na jeho výrobu. Co se přenosu tepla týče, těch několik drátů malého průřezu má úplně zanedbatelný vliv a naše stěna je prostě betonový panel opatřený z obou stran deskami. Rozhodující pro tepelné vlastnosti jsou vlastnosti zvolených desek, a samozřejmě dodatečná izolace, říká Lubomír Urbánek.

Beton má mnoho výhod...

Technologie AlaGreen využívá výhod betonových staveb. Vedle výborného útlumu hluku, což je parametr, který časem nabývá na významu, je to také menší tloušťka stěn, a tedy větší podlahová plocha při stejných vnějších rozměrech stavby. „Na tento argument slyší hlavně developeři, protože jim pak lépe vychází cena za metr čtvereční, a to je pro zákazníky klíčový parametr,“ vysvětluje Lubomír Urbánek. A tvrdí, že tradiční příprava bednění pro betonáž je na stavbách velký problém. „Nejde jen o časovou náročnost a pracnost, ale také o technologickou kázeň, o jejíž úrovni na českých stavbách si asi nikdo neděláme iluze. Při použití našeho systému také odpadají některé návazné práce, například se neřeší přezdívky a spárování. Samozřejmě je mnohem menší množství odpadu, a u některých staveb může být zajímavé i snížení prašnosti a hluku.“

Stavební dílce systému ztraceného bednění AlaGreen. Foto: AlaGreen

AlaGreen tvrdí, že jeho technologie poskytuje možnost úspor osmnácti procent nákladů na hrubou stavbu oproti betonovým monolitům. Zatím jde o výsledek modelových výpočtů, protože první stavbu touto technologií rozbíhají v září. „Byznys model máme aktuálně postavený na dodávce hrubých staveb. V plánu jsou také dodávky stavebních dílců partnerům a ve střednědobém horizontu i franšízy,“ říká Lubomír Urbánek.

V září se AlaGreen chystá na první stavbu, kde chce výhody svého systému předvést. „A hned je tam výzva, klient potřebuje montáž panelů i s hotovou povrchovou úpravou. To samozřejmě dává smysl, protože tak klient naplno využije výhody, které naše technologie přináší,“ těší se Lubomír Urbánek na první referenci.

Primární cílovou skupinou jsou pro AlaGreen startup developeři rezidenčních projektů, ale i kancelářských budov. Nebrání se ani individuální výstavbě rodinných domů. Další oblastí, kde by výhody technologie tohoto startupu mohly přinést zakázky, jsou průmyslové stavby typu předávací a regulační stanice.

...a jeho reputace se lepší

Za úzká místa pro adopci své technologie Ala Green považuje reputaci betonu jako stavebního materiálu pro byty, a také klapky na očích projektantů. „Ta nesmyslná averze k betonu postupně mizí a začínají převažovat racionální argumenty. A projektantům prostě musíme vysvětlovat, že dokumentace se jenom musí udělat jinak než u klasických systémů. Ale hlavním partnerem při jednáních jsou investoři,“ vysvětluje Lubomír Urbánek, a přidává další důvod, proč by beton měl znovu přicházet do módy. „Beton pohlcuje CO2. Celkem za životnost stavby pohltí až 45 % objemu primárních uhlíkových emisí vzniklých při jeho výrobě. Na to by investoři měli slyšet čím dál víc.“

AlaGreen plánuje růst cestou akvizic a k tomu bude samozřejmě potřebovat i externí financování. „Zatím jsme o konkrétní podobě nediskutovali, ale vždy bude záležet na jednotlivé příležitosti,“ uzavírá Lubomír Urbánek, partner společnosti AlaGreen.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články