Green0meter pomůže firemním klientům ČSOB hlídat jejich uhlíkovou stopu
Green0meter má firemním klientům ČSOB zlepšit skóre jejich uhlíkové stopy. (Ilustrační foto: Unsplash)

Green0meter pomůže firemním klientům ČSOB hlídat jejich uhlíkovou stopu

29. čvn 2023 Ondřej Černý 3 min

Český startup Green0meter Studio bude pomáhat firmám s tím, jak mít svoji uhlíkovou stopu pod kontrolou. Vytvořil k tomuto účelu joint venture s mateřskou společností bankovního domu ČSOB.

Green0meter se věnuje výpočtu uhlíkové stopy (dle GHG protokolu) a jejím následným off-setem prostřednictvím uhlíkových kreditů - může jít například o výsadbu stromů nebo zachycování oxidu uhličitého ze vzduchu. Výstupem jeho práce je číslo, které ukazuje ekvivalent tun CO2. Vše, co konkrétní firma dělá, je dle metriky Green0meter možné převést právě na tuny CO2. Do celkových emisí společnosti započítává i emise související s výpočetním výkonem. Zároveň tato platforma s pomocí umělé inteligence dává firmám realizovatelná a personalizovaná doporučení, jak uhlíkovou stopu snížit.

Ambicí startupu je prostřednictvím své činnosti přispět k dosažení bezemisní ekonomiky při využití tržních mechanismů. Zároveň jeho služba firmám při reportingu CO2, CSRD, SFDR ušetří až 500 hodin ročně. K tomu nabízí řešení, jak uhlíkovou stopu snížit, případně zlepšit své ESG skóre.

Zájem klientů rozhodl

Tento přístup zaujal i jeden z velkých bankovních domů v Česku. A díky tomu, že ČSOB má program pro začínající podnikatele Start it @ČSOB, nebyl problém Green0meteru pomoci. Absolvoval totiž zmíněný akcelerační program, který startupům pomáhá rozjet jejich byznys.

Vytvoření joint venture s KBC Bank & Verzekering a založení podniku zaměřeného na poradenství firmám při jejich přechodu na udržitelnější podnikání je tak dalším krokem. Banku k němu vedla skutečnost, že zástupci KBC a ČSOB při svých kontaktech s firemními klienty zaznamenali jejich rostoucí zájem o udržitelnější obchodní model.

Už brzy umožníme našim firemním klientům a klientkám mít svoji uhlíkovou stopu a celou oblast ESG pod kontrolou přímo v jejich elektronickém bankovnictví. Navíc je skvělé, že Green0meter je jedním ze startupů, které absolvovaly náš program pro začínající podnikatele Start it @ČSOB,“ uvádí ke spolupráci členka představenstva ČSOB Michaela Bauer.

Spolupráci za obě strany stvrdili co-foundeři Green0meteru Jan Zvěřina (zleva) a Karel Kotoun, za ČSOB její generální ředitel Aleš Blažek a členka představenstva Michaela Bauer. (Foto: ČSOB)

Lépe splnit výzvy

Cílem banky jako lídra v oblasti ESG je umožnit svým českým firemním klientům lépe a efektivněji plnit měnící se očekávání ve společnosti i měnící se požadavky Evropské unie v oblasti ESG. Zmírnění dopadů změny klimatu je totiž jednou z největších výzev, kterým společnost v současnosti čelí.

Ve spolupráci se svými klienty, soukromými osobami i podniky chce banka podniknout nezbytné kroky k udržitelnější společnosti. A jednou z cest má být také podpora přechodu na ekologičtější ekonomiku.

Ke klientům startupu, který společně založili Karel Kotoun a Jan Zvěřina, patří například Home Credit, Budějovický Budvar, Bureau Veritas nebo PPF. „Green0meter nám pomáhá shromažďovat data ze sedmi zemí po celém světě. S Green0meter stanovujeme naše cíle a snadno vytváříme reporty,“ řekl ke spolupráci ESG manažer PPF Vít Papoušek.

S výpočtem uhlíkové stopy, přípravou na nefinanční reporting a možnost získat výhodnější bankovní financování Green0meter už pomohl více než tisíci společností v Česku.

Zakladatelé Green0meteru Karel Kotoun (vlevo) a Jan Zvěřina. (Foto: Gree0meter)
Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články