Češka rozjela výrobu kávových kapslí, které si naplníte opakovaně a podle chuti. Prodala jich stovky a chce expandovat

Češka rozjela výrobu kávových kapslí, které si naplníte opakovaně a podle chuti. Prodala jich stovky a chce expandovat

11. zář 2020 Zuzana Keményová 5 min

Kapsle Jany Kolrusové si lidé mohou plnit kávou, případně doplnit bylinkami podle vlastní chuti. Prodávat je začala v létě a už je používají stovky domácností. Teď chce Kolrusová vyrábět kapsle z nerezu a prodávat tisíce kusů. Opakovaně použitelnými kapslemi bojuje proti jednorázovým, které se po použití vyhodí a představují velké množství odpadu.

Cvičení z logiky pro základní školy: můžeme si uvařit výbornou kávu bez odpadu a můžeme si uvařit výbornou kávu s vytvářením odpadu. Kterou možnost zvolíme? Překvapivě mnoho lidí bez váhání volí možnost b a už háže jednorázovou kapsli do kávovaru. Proč? Protože je to jednoduché - stačí zmáčknout knoflík a káva teče do hrnku. Jenže má to háček - ročně se na světě vyrobí téměř šedesát miliard jednorázových kávových kapslí, které končí v odpadu. Zcela zbytečného odpadu, protože existuje řada jiných příprav kávy, kde žádné kapsle potřeba nejsou.

Takže proč vyrábět a používat jednorázové kapsle? Tahle otázka napadla i Janu Kolrusovou, a tak se rozhodla, že pro lidi, kteří si nemohou kapslovou kávu odpustit, začne vyrábět kapsle na opakované použití, které je možné vymýt a znovu naplnit kávou. „K nápadu na používání opakovaně plnitelných kapslí nás přivedli i naši zákazníci. Spousta z nich u nás kávu ochutná, ale nemůže ji používat doma, protože mají pouze kapslové systémy kávovarů. Tak jsme se rozhodli, že budeme nabízet i možnost opakovaně plnitelných kapslí,“ říká Kolrusová, která letos, kdy s výrobou kapslí začala, už měla rozjetou firmu se zdravou výživou Dandelion. Prodává je společně se svou kávou, kterou praží z kořene pampelišek.

Znovuplnitelné kapsle se dají vymýt a naplnit kávou podle vlastní chuti. (Foto: Stanislav Černoch).

Opakovaně plnitelné kapsle jsou určené pro kávovary Nespresso a DolceGusto a Kolrusová je nechává vyrábět z ekoplastu v zahraničí. „Ale oslovila jsem jednoho velkého českého výrobce, aby nám vyráběl kapsle z nerezu. Věřím, že se to podaří,“ doufá Kolrusová. Kapsle fungují jednoduše – otevře se víko a člověk si kapsli naplní kávou, která mu chutná. Dle vlastního výběru může přidávat bylinky nebo koření. Člověk si tak může vytvořit náplň kávy sobě na míru.

Kolrusová začala své podnikání před čtyřmi lety, nejprve s poradenskou firmou v oblasti zdravého životního stylu, o dva roky později založila druhou firmu Dandelion, což znamená pampeliška. Pomocí vlastní technologie vyrábí kávovinu z těchto rostlin. V Lázních Bohdaneč otevřela také první Pampeliškovou kavárnu v Česku, která zároveň vlastní svou pražírnu na kořen Smetánky lékařské, tedy pampelišky, a kvalitních kávových zrn. Dandelion je rodinná firma, která funguje v týmu čtyř lidí. Jak Kolrusová říká, bez pomoci nejbližších by své sny nedokázala sama uskutečnit. V létě také dává možnost praxí studentům ve výrobní i propagační části firmy.

Firmu rozjížděla z vlastních peněz

Začátky v podnikání byly pro Kolrusovou těžké. Snažila se získat zákazníky, aby kupovali její výrobky. „Začínala jsem degustacemi na různých akcích, objížděla obchody se zdravou výživou a představovala naše výrobky. Pomalinku se okruh stálých zákazníku začal rozšiřovat,“ vzpomíná Kolrusová. Na začátku podnikání financovala z rodinného rozpočtu. Co se ušetřilo v domácnosti, investovalo se do rozvoje firmy. „Vše jsem rozjížděla bez investora. Zkoušela jsem jich pár oslovit, ale bez výsledku. Poptávka po výrobcích byla ale vysoká a nezbývalo než investovat do nové výrobní technologie. Tam už to bez podnikatelského úvěru nešlo,“ přiznává Kolrusová.

Jana Kolrusová při prezentaci svých výrobků. (Foto: Stanislav Černoch).

Dandelion jako kavárna s pražírnou je od začátku zisková. „Myslím, že to byla dobrá investice, i když pro mě být v roli obsluhy kavárny s nulovými zkušenostmi bylo trochu náročné. V období koronaviru byl díky našemu e-shopu obrat firmy z prodeje výrobků vyšší než zisk kavárny. Nyní jsou oba příjmy v rovině,“ přibližuje čtyřiačtyřicetiletá Kolrusová.

Letos na začátku roku, v době pandemie koronaviru, začala připravovat prodej opakovaně použitelných kapslí a nyní jej spustila. „Ohlas nás opravdu velmi mile překvapil. V tuto chvíli začalo plnitelné kapsle používat několik stovek domácností. V plánu máme prodávat tisíce kusů,“ věří si Kolrusová. I díky velkému zájmu oslovila českého výrobce, který by vyráběl kapsle z nerezu. Při testování se tento materiál i více osvědčil, protože se méně opotřebovává.

Pampelišková kavárna v Lázních Bohdaneč (Foto: Archiv Dandelion).

Firmy Nespresso i Dolce Gusto mají sice navržený systém na opakovanou recyklaci svých hliníkových kapslí, jenže kapsle se musí po použití skladovat a následně posílat na recyklaci. „Přišlo mi, že je daleko lepší sám tu kapsli recyklovat opakovaným použitím bez chemických čisticích prostředků. Naše používané kapsle stačí promýt pod tekoucí vodou a následně po vyschnutí štětečkem vyčistit. Plníte si ji vždy čerstvou kávou, podle chuti a nálady můžete přidávat koření a bylinky, to vše v přírodní podobě, bez přidávaných éček,“ vysvětluje Kolrusová.

Kolrusová věří, že se jí podaří otevřít několik franšízových Pampeliškových kaváren po Česku. Má v plánu pustit se do výroby výrobků s 23karátovým jedlým zlatem pro gurmány, raw tyčinky s kořenem pampelišky a aromatizovaných káv pouze s bylinkami a kořením bez aromat a dochucovadel. „Za dva roky bych ráda postavila novou větší výrobnu se sklady. V tuto chvíli jsem bez skladovacích prostor a naše výrobky neustále vyrábíme čerstvé. Čeká mě ještě dlouhá cesta plná práce, na kterou se moc těším,“ podotýká Kolrusová.

Dandelion není jediný výrobce opakovaně plnitelných kapslí na kávu. Na Slovensku funguje firma Ekokapsule, která rovněž vyrábí kapsle z nerezu a přes e-shop je prodává i v Česku. Stejně tak nerezové kapsle nabízí italská firma WayCap, která k nim přidává opakovaně použitelné silikonové víčko.

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Investice, Kancelář, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články