Češi vyrábí chytré snubní prsteny. Párům umožní navzájem sledovat srdeční tep, píše o nich i BBC
Česká firma The Touch uvedla první verzi prstenů HB Ring na trh již v roce 2016, ale zvýšený zájem o své produkty zaznamenává až nyní díky širšímu vzestupu sektoru chytrých prstenů. foto: thetouchx.com

Češi vyrábí chytré snubní prsteny. Párům umožní navzájem sledovat srdeční tep, píše o nich i BBC

24. dub 2023 Pavla Skřivánková 3 min

Co může být pro zamilované páry cennější, jak spojit svá srdce dohromady? A to doslova? Chytré prsteny, které umožňují sledovat tlukot srdce milované osoby, otevírají novou kapitolu v historii snubních prstenů. Ve svatební den si je namísto tradičních zlatých prstenů vyměnili i český pár Jiří a Ondřej Vedralovi. Nesou název HB Ring a vyrábí je česká firma The Touch. Napsalo o nich i BBC.

Chytré prsteny jsou obvykle nositelná elektronická zařízení s podobnými funkcemi jako chytré hodinky, které umožňují uživateli monitorovat srdeční tep a provádět bezkontaktní platby. Jirkovy a Ondřejovy prsteny jsou však navrženy romantičtěji než většina – umožňují jim vidět a cítit srdeční tep toho druhého. „Nikdy jsme nebyli příznivci zlata a diamantů," řekl pro BBC Jiří Vedral. „Chtěli jsme vyzkoušet něco zcela jiného a tohle nás oslovilo."

Každý prsten je pomocí Bluetooth propojen s aplikací na nositelově smartphonu. A prostřednictvím aplikace mohou být dva prsteny propojeny dohromady. Takže pokaždé, když Jirka stiskne svůj svatební prsten, pulzuje srdečním tepem Ondřeje a zobrazuje jej jako pohybující se červenou čáru. Stejně tak to platí i obráceně pro Ondřeje. Pokud jsou oba mobilní telefony připojeny k internetu, získávají aktuální srdeční tep v reálném čase. Pokud je někdo z dvojice offline, obdrží poslední zaznamenaný srdeční tep. Jde také o jediné chytré prsteny na světě, které nabízí bezdrátové nabíjení.

Česká firma The Touch uvedla první verzi prstenů HB Ring na trh již v roce 2016, ale zvýšený zájem o své produkty zaznamenává až nyní díky širšímu vzestupu sektoru chytrých prstenů. Kromě toho společnost letos uvedla na trh nový paralelní produkt – The Touch Locket. Tento náhrdelník obsahuje stejnou technologii jako chytré prsteny. Cílovými zákazníky jsou zasnoubené páry, kterým se líbí myšlenka sledovat srdeční tep svého milovaného člověka, ale nechtějí se vzdát tradičních svatebních prstenů.

Technologie přitom na svatby pronikají čím dál více, ať už se bavíme o natáčení svatebního dne pomocí dronu, nebo třeba o digitálních nástrojích, které pomáhají úkoly spojenými s plánováním svatby, jako je správa rozpočtu či zasedací pořádek pro hosty. „Myslím, že lidé berou jako samozřejmost, že plánují svou svatbu prostřednictvím svého telefonu. Pravděpodobně se i se svým partnerem seznámili v online světě," uvedla pro server BBC Zoe Burke, hlavní editorka britského svatebního plánovacího webu Hitched.co.uk. Podle průzkumů používá třetina párů ve Velké Británii WhatsApp k pozvání hostů na svou svatbu a 60 procent oznamuje své zasnoubení prostřednictvím sociálních médií.

Svatební slib a proslov od umělé inteligence

K zajímavostem patří novinka jménem „Asistent na psaní svatebních proslovů“, kterou nedávno spustil americký svatební plánovací web Joy. Založen je na chatbotovi ChatGPT od společnosti OpenAI. Spoluzakladatel a generální ředitel Joy Vishal Joshi, upozorňuje, že cílem tohoto nástroje AI není „zničit romantiku“ spojenou s psaním slibů nebo proslovů, ale usnadnit život lidem, kteří mají problémy vyjádřit své pocity slovy. „Provedli jsme průzkum a zjistili jsme, že 89 procent respondentů se s tímto problémem potýká," uvedl Joshi.

Během pandemie Covid-19 se také rozšířily svatby přes Zoom nebo přímý přenos obřadů pro hosty, kteří nemohli ze zdravotních důvodů na svatbu dorazit. Od tohoto trendu se ale lidé po skončení pandemie zase odklonili. Nicméně páry, které se v současnosti potýkají zase se zvyšujícími se náklady způsobenými inflací, mohou díky využití technologií ušetřit peníze a zároveň se chovat šetrněji k přírodě, například odesláním e-pozvánek místo tisknutí papírových.

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence bude mít společenské důsledky. Mladí lidé ve formativním věku zpohodlní, varuje vizionář Neff

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články