Češi, byznys a vesmír už není UFO. Brzy poletíme do vesmíru, říká autor lunární škodovky či Prahy na Měsíci
Vesmírný architekt Tomáš Rousek se svým projektem lunárního automobilu Luniaq. foto: XTEND Design

Češi, byznys a vesmír už není UFO. Brzy poletíme do vesmíru, říká autor lunární škodovky či Prahy na Měsíci

26. lis 2022 Jakub Dvořák 4 min

Člověk a vesmír. Spojení, která trvá již desítky let. Celé dekády lidstvo objevuje a prozkoumává nekonečný prostor, který se pohybuje mimo planetu Zemi. Dosud byly klíčové otázky života v kosmu dané. Jak tam budeme létat? Jak tam budeme žít? „A dnes už řešíme, co tam budeme dělat,“ usmívá se Tomáš Rousek, architekt a designer ze společnosti XTEND Design, která sídlí v Praze a Londýně. I on bude jedním z vystupujících na konferenci Space2Business, která vypukne v pondělí 28. listopadu v Kongresovém centru v Praze.

Když měl loni vymyslet projekt, který bude hlavní atrakcí zahájení Czech Space Week, netrvalo dlouho a přišel vesmírný architekt Tomáš Rousek s nápadem, který měl velké ohlasy. „Baví nás vzít věci, které fungují na naší planetě a ukazovat je, jak by se daly využít ve vesmíru,“ popisuje cestu k vytvoření lunárního vozidla LUNIAQ.

Hádáte správně, jedná se o odkaz na českou tradici s výrobou automobilů. „Řekli jsme si, že Češi jsou úspěšní ve výrobě aut. Začíná se tu rozbíhat i vesmírný průmysl. Tak pojďme udělat česká auta na Měsíci či Marsu.“ A bylo hotovo. Projekt lunární škodovky sklidil spousty chvály. A všichni očekávají, s čím se muž, který pracoval pro NASA, evropské vesmírné agentury a poznal i Elona Muska, vytasí na letošním ročníku.

„Očekávání jsou velká,“ směje se a netají, že dosud navazuje na svůj studentský projekt mezinárodní série výstav Futura Pragensis, jenž v Národní galerii představil možnou podobu budoucí Prahy na Zemi i na Marsu. „V podstatě je to pokračování naší dlouhodobé práce na vizích budoucnosti a výzkumu v oboru architektury, robotiky a vesmírných systémů. Otázky dopravy i přežití už řešíme řadu let, ale co na Měsíci vlastně budeme dělat? A tak jsme si ve studiu řekli, že bychom mohli nastínit, jak by ve vesmíru vypadaly jednotlivé kulturní aktivity. Udělali jsme experiment, jak by třeba vypadaly mezinárodní sportovní hry ve vesmíru, na Měsíci a orbitu,“ líčí Rousek projekt, který se světu představí již za pár dní.

Model lunárního vozidla LUNIAQ. foto: XTEND Design

Nízká gravitace by však klasické sportovní disciplíny, které známe ze Země, poněkud změnila. „Při fotbale a basketu můžete hrát i o strop, oštěpem hodíte kilometr, místo závaží bychom mohli zvedat třeba i kusy raket,“ uchechtne se. Hned ale vážně dodá, že se nejedná o holý nesmysl. Pracuje na architektuře nové generace obřích vesmírných modulů pro americkou firmu ThinkOrbital, které by svými objemy umožňovaly i pořádání sportovních a kulturních akcí. A už nyní olympijský výbor spolupracuje s Evropskou kosmickou agenturou. ESA by totiž na OH v Paříži v roce 2024 chtěla využívat vesmírné technologie.

„Je otevřená výzva a pořadatelé čekají, kdo s čím přijde. Nicméně slibují si od toho, že by použili různé senzory pro astronauty či speciální oblečení pro sportovce. Využít se dají i satelity pro lepší plánování. A velké téma je samozřejmě udržitelnost a pozitivní transformace měst, což například stálo za úspěchem Olympiády v Londýně, kterou navrhnul tým AECOM, ve kterém jsem pracoval,“ říká Rousek, který se v minulosti podílel na architektuře nejen kanceláří a vil v ČR ale i staveb pro olympijské hry v Riu, fotbalové mistrovství světa v Kataru nebo okruhu formule 1 v Abú Dhabí.

Návštěvnické centrum v Dauhá, na kterém se Tomáš Rousek podílel se svým studiem XTEND Design. foto: XTEND Design

Česko, vesmír a byznys? Žádné UFO

Zároveň není od věci, že se podobným okruhům věnuje český architekt. Podle Rouska už dávno neplatí, že Češi a vesmír nejde k sobě. Dnes proudí součástky do vesmírných raket přímo ze srdce Evropy. „Ještě donedávna, když člověk řekl Brno či Klatovy, tak vám hned nevytanuly namysli součástky pro vesmírné rakety. Dnes už je to realita. V Klatovech se dělají součástky do všech evropských raket, v Brně se zase staví satelity a vyvíjí software. Náš tým v Praze pomáhal s komponentami pro vesmírnou stanici Gateway, s vesmírnými skleníky Evropské unie či návrhy orbitálních i měsíčních modulů,“ vyjmenovává vesmírné fabriky a firmy na území Česka.

Zájem je však i mezi studenty. Například na ČVUT vznikl program CTU Space Research. „Věnuje se zatím hlavně vyvíjení raket, už se ale začínají hlásit i architekti... Každým rokem jim přibývají studenti,“ těší Rouska.

A kdy a kdo za Česko brzy poletí do vesmíru? „Dobře má našlápnuto TRL Space, které plánuje brzy postavit doposud největší český satelit TROLL s unikátním lidarem na mapování svého okolí a dokonce sondu na Měsíc LUGO v roce 2030, která bude špičkově mapovat povrch a hledat lávové tunely pro budoucí základny,“ neváhá architekt, který pro misi TROLL vytvořil vizualizace.

I o nich bude konference Space2Business, které je server SJ News mediálním partnerem. Rozhovor s Petrem Kapounem, šéfem brněnské vesmírné firmy TRL Space, vám přineseme v příštím týdnu.

TROLL od společnosti TRL Space bude největší česká komerční družice vyslaná na oběžnou dráhu. foto: XTEND Design

PŘEČTĚTE SI: Švédský startup vyšle do vesmíru origami. Je to podle něj výhodné a NASA souhlasí. Princip origami využívají také další inovátoři

Jakub Dvořák

Redaktor a editor SJ News. Téměř deset let strávil psaním o fotbale v redakci deníku Sport. Má slabost pro španělský fotbal, formuli 1 a severskou krimi.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články