Švédský startup vyšle do vesmíru origami. Je to podle něj výhodné a NASA souhlasí. Princip origami využívají také další inovátoři
Ilustrační foto: Pixabay 

Švédský startup vyšle do vesmíru origami. Je to podle něj výhodné a NASA souhlasí. Princip origami využívají také další inovátoři

16. zář 2022 Ivan Horák 2 min

Inspirovali se papírovou skládačkou a podobné řešení chtějí využít také v kosmickém programu. Minulý týden novinku představila Evropská kosmická agentura společně s prvním švédským astronautem Arne Christer Fuglesangem.

Skandinávský startup Stilfold má dnes vesmírné aspirace, ale začínal nenápadně. Skládací origami původem z Japonska jej nejprve inspirovalo při konstrukci elektrického skútru. Papír nahradily plechové pláty a lidské ruce zase robotická ramena. Na výrobu malého motocyklu tak stačí o 70 procent méně součástek, je lehčí o 40 procent a ve srovnání s konvenčním výrobkem se také podařilo ušetřit lidskou práci: mzdové náklady se snížily o čtvrtinu.

Vesmírné skladiště potravin

Startup Stilfold podle TNW věří, že jeho řešení bude efektivní také ve vesmírných misích. Složité konstrukce by tam bylo možné vytvořit při použití minimálního množství materiálu i práce. Metoda totiž nepotřebuje žádné lisování, ani svařování.  Do vesmíru by se dostaly naskládané listy plechu, které v raketě zaberou jen minimum místa, z nichž by se potřebná struktura vytvořila až na místě určení.

Na testování svého inovativního řešení bude startup Stilfold spolupracovat se švédskou vesmírnou společností International Space Asset Acceleration Company. Jde o novou organizaci, podporovanou Evropskou kosmickou agenturou a švédským astronautem Christerem Fuglesangem. Prověřování možností bude trvat rok.

Zabalit vesmírnou loď

Naprostou novinkou ve vesmíru ale využívání origami není. Již dříve začala podobný princip využívat také NASA, například při transportu solárních panelů. Inženýři americké vesmírné agentury dospěli k závěru, že princip origami jim pomůže zabalit do minimálního možného objemu třeba i vesmírnou loď. V NASA se touto otázkou zabývá Jet Propulsion Laboratory. Tam rovněž vyvinuli Starshade – obří stínítko pro družici IRIS, které pomáhá například s výzkumem slunce. Mise, která začala v roce 2013 a byla plánovaná na dva roky, je dodnes v provozu. Jakmile se ztlumí oslnivý jas hvězdného světla, detekční schopnosti vesmírného dalekohledu se zlepší.

Stent je origami

Nejde ale jen o vesmír či skútry. Existuje celá řada startupů, které se v principu skládačky našly. Využívá se také ve zdravotnictví. Stent je vlastně origami pružinka, vyrobená z ušlechtilých kovů. Pomocí dilatačního balónku je zavedena do místa zúžení věnčité tepny. Zde je při nafouknutí balónku tato pružinka roztažena a vtlačena do cévní stěny. Po vyfouknutí  je balónek z tepny vytažen, ale stent ve stěně tepny, které už nehrozí ucpáním, zůstává trvale. Během několika týdnů je překryt cévní výstelkou. Popsané řešení vyvinul japonský tým na Oxfordské univerzitě v roce 2003, ale existují také jiné druhy stentů.

Petit Pli

Startup Petit Pli zase využívá princip origami v oblasti módy. Založil ho islandský návrhář Ryan Yasin, původně letecký inženýr, který studoval satelitní panely pro družice. Startup například vyrábí módu, která roste zároveň s dítětem: tady se Yasin inspiroval ve své vlastní zkušenosti. Objednal z e-shopu oblečení pro svého synovce – ale když dorazilo na místo určení, bylo už chlapci malé. Petit Pli také například představilo „udržitelné“ oblečení vyrobené z PET lahví. Při výrobě origami módy vzniká méně odřezků, a tedy i odpadu.

Pokoj v krabici

Dalším startupem inspirovaným origami je německý Room in a Box. Ten vyrábí nábytek ze skládaného kartonu; jde například o postele. Výhodou řešení je, že nábytek je ve složeném stavu velmi skladný, podobně jako výrobky IKEA, a také velmi lehký.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články