Ceny SDGs: zabodovala výroba vody ze vzduchu, helikoptéra, vláda i boj proti karpálním tunelům
Oceněný iniciátor projektu S.A.W.E.R. Tomáš Matuška s manželkou. Foto: ČVUT

Ceny SDGs: zabodovala výroba vody ze vzduchu, helikoptéra, vláda i boj proti karpálním tunelům

18. říj 2022 Ivan Horák 3 min

V budově Národního muzea minulý týden proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů šestého ročníku cen za projekty, které přispívají k dosažení některého z cílů udržitelného rozvoje, jak je definuje OSN.

Již pošesté byly minulý týden uděleny ceny SDGs (viz níže) v Národním muzeu. Akci pořádá Asociace společenské odpovědnosti a jejím hlavním mottem je „boj o zdravější planetu". Symbolem letošního ročníku byl dinosaurus z 3D tiskárny. „Jedná se o unikátní dílo z recyklovaného plastu, šesti tisíc kusů PET lahví. Je nám obrovskou ctí, že ho můžeme společně s edukativní výstavou ke změně klimatu, přenechat Národnímu muzeu jako stálý exponát, který bude dostupný široké veřejnosti,” říká Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Do soutěže se letos přihlásilo rekordních 326 projektů. Večeru s vyhlášením cen předcházela konference o udržitelnosti Global Goals Summit. V úvodu zmíněná zkratka SDGs znamená Sustainable Development Goals. Jde o sedmnáct cílů udržitelného rozvoje, které jsou prezentované jako program OSN pro rozvoj na následujících 15 let.

S.A.W.E.R.

V kategorii Inovace, technologie a energie zvítězilo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT s technologií S.A.W.E.R., která i ze suchého pouštního vzduchu vyrábí pitnou vodu. „Je to příjemná odměna za naši tvrdou práci a velmi významné ocenění, kterého si opravdu vážíme a děkujeme za ně. Je to další důkaz, že i malé výzkumné centrum v České republice umí vytvořit špičkovou technologii, která může být přínosem celému světu,“ říká vedoucí výzkumného týmu Tomáš Matuška z ČVUT. Jeho slova potvrzuje také ocenění pro nejlepší inovaci, které letos v březnu S.A.W.E.R. získal na světové výstavě EXPO ve Spojených arabských emirátech. Projekt  jsme zmínili také v jednom z dřívějších článků SJ News.

Modelárna LIAZ

S vodou má hodně společného také další oceněný projekt. Ten je od liberecké Modelárny LIAZ a výhrál kategorii Rozvojová spolupráce, mír a partnerství. Vítězem je bezpilotní helikoptéra Skyspotter 151 CA, která v Etiopii hledá zdroje pitné vody v takzvaných hlubinných vodních kapsách. Stroje jsou využitelné také v takzvaném precizním zemědělství, například v boji proti škůdcům typu pouštní kobylky. Jde o samostatný vývoj i výrobu Modelárny LIAZ. Motor umožňuje až sedmihodinovou délku letu s doletem do 150 kilometrů, palivem je běžný bezolovnatý benzín. Spotřeba stroje činí od osmi do patnácti litrů na 100 kilometrů. Etiopská strana vyžadovala helikoptéru vhodnou pro práci v nepřístupném terénu. Lze ji upevnit na korbu pickupu a během pěti minut je připravena k letu.

Knihobot, Úřad vlády ČRboj a Nepanikař

Kategorii Cirkulární ekonomiky vyhrál startup Knihobot. Tento projekt pomáhá čtenářům vracet přečtené či nechtěné knihy zpátky do oběhu. „Máme ohromnou radost! Děkujeme, že knížky s námi posíláte dál. Naše práce tak dává smysl,“ uvedl Knihobot na Twitteru ke svému ocenění. Ke startupu se pravidelně vrací ve svých článcích také SJ News. Poněkud překvapivého vítěze má kategorie Diverzita, ve které vyhrál Úřad vlády ČRs projektem Prevence domácího a sexuálního násilí. V kategorii Vzdělání, zdraví zvítězila aplikace Nepanikař, v níž mohou mladí lidé vyhledat odbornou psychologickou pomoc a svěřit se se svými problémy.

PŘEČTĚTE SI: Propouštění se nedá udělat dobře, ale musí proběhnout rychle a najednou, říká Gazdoš z Knihobotu

PŘEČTĚTE SI: Jsem bipolární, zjistila popová hvězda. Dnes její aplikace pro duševně nemocné roste a slavní přispívají

Mewery a  Wrest

V kategorii Změna klimatu zabodoval projekt Mewery, který se snaží vyvinout produkci kultivovaného masa bez zabití jediného zvířete. Ocenění Mladý lídr si odnesli Vasil Kostin a Tomáš Trejdl díky projektu Wrest. Jejich tak trochu jiná podložka pod myš například pomáhá zabránit vzniku karpálních tunelů lidem, kteří tráví dlouhý čas u počítače. Podmínkou ale je, aby se uživatelé řídili instrukcemi, které jim dává aplikace, která chytrou podložku pod myš plnou senzorů doplňuje.

PŘEČTĚTE SI: Desítky milionů na vepřové maso z laboratoře. Do konce roku chce mít brněnská firma vzorky a prototypy

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články