Desítky milionů na vepřové maso z laboratoře. Do konce roku chce mít brněnská firma vzorky a prototypy
Vědcům ze startupu Mewery se podařilo prověřit koncept kultivace masa za použití mikrořas. Foto: Mewery

Desítky milionů na vepřové maso z laboratoře. Do konce roku chce mít brněnská firma vzorky a prototypy

6. říj 2022 Anna Jurečková 2 min

Fondy Credo Ventures a Purple Ventures posílají desítky milionů korun na vývoj plnohodnotného vepřového masa, které se kultivuje ze savčích buněk prostřednictvím vlastního růstového média na bázi mikrořas. Stojí za ním brněnský startup Mewery, do kterého v minulosti investoval světový akcelerátor Big Idea Ventures.

Brněnský startup Mewery získal investici v řádu nižších desítek milionů korun. Vývoj laboratorně pěstovaného masa z živočišných buněk prasete podpořily investiční fondy Credo Ventures a Purple Ventures. Firma také oznámila, že se jejím vědcům podařilo prověřit koncept kultivace masa za použití mikrořas. Do konce roku chce mít první vzorky a následně i prototypy.

„Peníze nám pomohou dovybavit nové laboratoře, rozšířit tým o další vědce a urychlit představení našeho prototypu. Samozřejmě zainvestujeme i do ochrany duševního vlastnictví,“ komentuje investici zakladatel Mewery Roman Lauš, který stojí za firmami Global DTP, Global Elearning a je jedním z hlavních organizátorů pražského festivalu o technologiích Future Port Prague.

PŘEČTĚTE SI: Stejná chuť, ale výrazně menší dopad na planetu. Brněnský startup Mewery vyvíjí kultivační technologii na výrobu vepřového masa

„Pro nás v Credu je Mewery první investicí do startupu v oblasti food techu a rozhodli jsme se pro ni proto, že nás Roman a jeho tým přesvědčil o tom, že jejich přístup ke kultivaci masa je mimořádně inovativní v globálním měřítku a mohl by přispět k významnému posunu v cestě kultivovaného masa na trh. S Romanem se známe už řadu let a tým, který dal dohromady představuje špičku v oboru,“dodává partner Credo Ventures Ondřej Bartoš.

Vepřové maso z laboratoře má stejnou chuť i strukturu jako to ze zemědělského chovu. Výroba pomocí kultivační technologie má řešit dva hlavní problémy masného průmyslu, a to je neekologičnost a nehumánnost. Ročně je kvůli konzumaci vepřového zabito 1,5 miliardy prasat. Jejich chov, následné zpracování a přeprava masa tvoří podle startupu 14,5 procenta všech emisí.

Zakladatel Roman Lauš. Foto: Mewery

Metoda na bázi mikrořas je podle Lauše v globálním kontextu kultivace ojedinělá a finančně méně nákladná. „V praxi se nám potvrdilo, že lze efektivně používat vlastní proprietární médium, které umožňuje savčím buňkám dále růst bez použití FBS (fetální hovězí sérum, kultivační médium získávané z krve telat, pozn.red.). Navíc jsme díky tomu ušetřili 70 procent nákladů proti běžným kultivačním metodám,“ vysvětluje.

Výsledný produkt bude díky mikrořase navíc obohacený o prospěšné složky, jako jsou vitaminy, antioxidanty, minerální látky, vláknina a esenciální mastné kyseliny.

Vývoji a výzkumu technologie pro výrobu kultivovaného masa v se v Česku od roku 2020 věnuje Bene Meat Technologies.

VIDEO: Maso ze zkumavky do dvou let, slibují čeští průkopníci Bene Meat Technologies

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články