Prevencí proti syndromu karpálního tunelu. Chytrá podložka pod myš monitoruje pohyb ruky a vypočítá čas přestávky

Prevencí proti syndromu karpálního tunelu. Chytrá podložka pod myš monitoruje pohyb ruky a vypočítá čas přestávky

19. kvě 2022 Anna Jurečková 7 min

Vypadá jako běžná podložka pod myš, kromě své původní funkce ale navíc sleduje, jakým způsobem člověk myš používá. Pokud má ruku ve špatné poloze, nebo pracuje příliš dlouho, dostane upozornění z aplikace. Český spin-off Wrest chce tímto způsobem předcházet syndromu karpálního tunelu, neurologickému onemocnění, které vzniká v důsledku repetitivního pohybu zápěstím a jeho nadměrné zátěže. Od září začnou technologii testovat první firmy na svých zaměstnancích.

Syndrom karpálního tunelu je jedna z nejčastějších nemocí z povolání. Bolestivé onemocnění zápěstí získá jeden z deseti uživatelů počítačové myši. Na tuto nepříznivou statistiku se zaměřili studenti Vasil Kostin a Tomáš Trejdl, kteří se znají od dětství. V dospělosti je znovu svedla dohromady účast na hackathonu v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). V rámci akce na téma Smart Health vznikl nápad na chytrou podložku pod myš Wrest, která pomáhá syndromu karpálního tunelu předcházet.

„Tomáš studoval softwarové inženýrství, já studuji medicínu. Jádrem hackathonu bylo spojení technologií a medicíny, a tak vznikla naše vášeň pro propojování těchto dvou oborů. Vzápětí však přišla pandemie a my jsme vizi podložky pod myš na čas odložili, s našimi znalostmi jsme chtěli pomoct v boji s covidem19,“ vzpomíná Vasil Kostin z pátého ročníku 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. S Trejdlem a dalšími studenty proto vyvinuli aplikaci Chytrá triáž na třídění pacientů, díky níž odpadla nutnost vyplňovat papírové dotazníky při čekání v nemocnici. 

„Skrze QR kód předávala informace mezi zdravotníky a pacienty. V jedné nemocnici jsme ji testovali, byla tam nasazená několik měsíců a fungovala, ale dál se nám ji bohužel rozšířit nepodařilo. A pak přestala být potřeba,“ dodává Trejdl, který momentálně na ČVUT studuje magisterský obor Interakce člověka s počítačem. Vrátili se tedy zpátky k podložce pod myš, na níž získali grant od Technologické agentury České republiky (TAČR) a začali na ní pracovat pod Univerzitou Karlovou. 

Když je čas dát si přestávku

Riziko syndromu karpálního tunelu a zvyšující se objem času, který lidé tráví u počítače, byly dvě myšlenky, jež stály na začátku vzniku podložky Wrest. Teprve postupem času Kostin s Trejdlem zjišťovali, jak zásadní dopad může mít neurologické onemocnění, jehož příčinou je repetitivní pohyb zápěstím a jeho nadměrná zátěž, na pracovní život postiženého. To, co začíná jako brnění ruky a občasné bolesti, může vyústit v nemožnost úchopu a nutnost operace. 

„Zákrok není stoprocentní řešení, protože i po něm se syndrom může vrátit. Navíc po operaci následuje velmi dlouhá rekonvalescence. Další věc je, že postižení poté nemusí být schopni pracovat tolik hodin jako dřív. A mnohdy ani nemohou. Pokud vám je syndrom karpálního tunelu diagnostikován jako nemoc z povolání, tak podle zákona svoji profesi už nemůžete nikdy vykonávat,“ upozorňuje Kostin, která v rámci studia u operace karpálního tunelu asistoval. Z práce u počítače většinou naštěstí vzniká lehčí stupeň zánětu. Horší je to u lidí, kteří pracují manuálně, například zaměstnanci pásové výroby nebo kadeřníci. 

Existují jen dva způsoby, jak syndromu karpálního tunelu předejít. Buď činnost vůbec nevykonávat, nebo prevence. Vznikající startup Wrest se zaměřil na druhé řešení. Podložka pod myš připojená USB kabelem k počítači monitoruje, jak daný uživatel s myší pracuje. Díky tomu ho upozorní na špatnou polohu ruky nebo pomocí algoritmů a vzorce chování předpovídá čas, kdy by si měl udělat přestávku. V takovou chvíli v nainstalované aplikaci vyskočí notifikace. V aplikaci se člověk zároveň může naučit cviky, které uvolní zápěstí a sníží intrakarpální tlak. 

Součástí řešení jsou i speciální cviky.

První cílovou skupinou jsou firmy

„Začali jsme to brát víc komplexně, nejenom z pohledu zaměstnance, ale i zaměstnavatele. Když jeho zaměstnanec dostane syndrom karpálního tunelu a musí na operaci, tak je mimo práci až osm týdnů, jestliže je jeho hlavní náplň práce manipulace s počítači, což se v dnešní době týká hodně lidí. To je velká ztráta pro oba,“ vysvětluje Trejdl.

 „Máme určité statistiky, o kolik by firma přišla, kdyby měl její zaměstnanec syndrom karpálního tunelu, ale také jaká je rizikovost, že ho získá a kolik s námi může firma ušetřit,“ doplňuje Kostin. Právě firmy se tak stanou prvními klienti, jejich zaměstnanci začnou od září chytrou podložku pod myš ve fázi prototypu testovat. Finální produkt by měl být hotový na konci roku.

„Vidíme trendovost v mentálním zdraví a well-beingu zaměstnanců. Chceme zároveň vytvořit predikční modely, kdo má největší rizikovost, podle toho, jak se chová u počítače,“ pokračuje Kostin a poukazuje tak na to, že Česko obecně v oblasti prevence nepatří ve srovnání s jinými státy k nejlepším. Pokud však konkrétní člověk získá informaci, že u něj existuje vyšší riziko výskytu syndromu karpálního tunelu, dá se předpokládat, že se jeho motivace dávat si během práce přestávky a procvičovat zápěstí zvýší. 

Velkou skupinou potenciálních zákazníků jsou také hráči počítačových her, ať už příležitostní nebo profesionální, kteří tráví u počítače často nepřetržitě několik hodin. To se studentům potvrdilo i na mezinárodním kole soutěže RedBull Basement, kde se letos v březnu umístili v první desítce z celkových 44 zástupců různých zemí světa. „Jedním z porotců byl Marcus Kennedy z Intelu, který má na starosti jejich gaming sekci, právě od něj jsme po naší tříminutové prezentaci dostali nabídku na mentoring,“ říká Trejdl.

Vasil Kostin a Tomáš Trejdl. 

Wrest momentálně funguje jako spin-off, organizace určená k rozvoji a komercializaci nových poznatků z akademického prostředí. Spolupracuje s Centrem pro přenos poznatků a technologií a Charles University Innovations Prague (CUIP), dceřinou společností Univerzity Karlovy, která se zabývá právě přenosem vědeckých poznatků do komerční sféry a běžného života. Na projektu zatím pracují pouze ve dvou a při studiu, i proto aktuálně shánějí do týmu další lidi.

Do budoucna Kostin s Trejdlem chtějí zůstat v oblasti uživatelů počítačů a rozšířit se z hlediska dalšího příslušenství. Nejčastější onemocnění periferního nervového systému se totiž týká i těch, co místo myši používají touchpad. Dvojice dále připravuje studii, kdy budou podložku používat lidé, kteří už zánětem trpí, a bude zkoumat jejich zlepšení po zapojení přestávek a cviků do každodenní rutiny. Při dostatečném množství dat by podložka časem mohla být schopna syndrom karpálního tunelu také diagnostikovat.

Foto: Wrest

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články