V krizi s nedostatkem vody pomáhají startupy včetně těch českých. Například na S.A.W.E.R. se obrátila OSN, protože dokáže vyrobit vodu ze vzduchu i na poušti
Vyrábět vodu ze vzduchu? Jde to! Foto: Pixabay

V krizi s nedostatkem vody pomáhají startupy včetně těch českých. Například na S.A.W.E.R. se obrátila OSN, protože dokáže vyrobit vodu ze vzduchu i na poušti

30. srp 2022 Ivan Horák 4 min

Stále více států má problém s vodou. Pomáhají jim inovátoři i mezinárodní sdílení zkušeností. Například odborníci z Izraele jsou aktivní v Jižní Africe.

Češi předvedli výrobu vody ze vzduchu a systém pojmenovaný S.A.W.E.R. Vyvinuli ho na pražské ČVUT a dostal vyznamenání na výstavě Expo 2020 v Dubaji. Projekt se ale nezastavil a dál se úspěšně rozvíjí. „Řešíme otázku výroby vody v západním Súdánu. Cílem je zásobovat vodou tamní zemědělskou výrobu,“ říká Jakub Dytrich, který je projektovým manažerem pro S.A.W.E.R. Výrobu vody v Súdánu poptává World Food Programme při OSN.

Projekt S.A.W.E.R. také láká různé potenciální výrobce. „Jednáme s potenciálními zájemci, kteří by mohli naši technologii koupit a rozjet nějakou větší výrobu. Zároveň pracujeme na dalších prototypech a chceme vyrobit zařízení, které by bylo ještě efektivnější,“ říká Dytrich pro SJ News. Technologii zatím pohánějí solární panely, startup však začíná experimentovat s vodíkem, který bude určen spíše pro menší aplikace, a zvažuje i využití větrné elektrárny.

1300 litrů vody denně

Ve zmíněné Dubaji šlo hlavně o zásobování zahrady. „Vyráběli jsme 1300 litrů vody denně a průtok vzduchu přitom byl deset kubíků za hodinu,“ vysvětluje projektový manažer. Upozorňuje však, že není problém vyrobit i větší zařízení. „Omezení pro nás neexistuje: stačí dostatek energie a peněz pro pořízení větší technologie,“ uvádí inovátor. Pro převoz celého zařízení do Dubaje stačil klasický lodní kontejner. Varianta v kontejneru bude také patrně tou, která se dočká komerční výroby jako první.

Český projekt S.A.W.E.R předpokládá, že komerční úspěch budou mít hlavně výrobny vody ze vzduchu, které se vejdou do lodního kontejneru. Foto: S.A.W.E.R

Startup má také menší řešení. To se i se solárními panely vejde na pickup, dá se přenášet a vyrobí v pouštních podmínkách deset litrů vody denně. S dieselovým agregátem dvojnásobek a místo s větší vlhkostí vzduchu znamená automaticky další navýšení. Řeč je klidně až o čtyřiceti litrech vody denně. „Už máme přiznaný americký, izraelský či australský patent, samozřejmě vedle českého,“ vysvětluje Dytrich.

Fungování technologie se Dytrich snaží popsat na příkladu studeného piva na letní zahrádce. „Když je dostatečně vychlazené, tak se sklenice orosí. Ten princip využíváme, jen je problém, že v pravé poušti se ta sklenice neorosí. Vzdušné vlhkosti je tam tak málo, že rosný bod by byl často až pod nulou. Výroba vody čistě na tomto principu by byla příliš energeticky náročná,“ popisuje inovátor.

Inovativní řešení startupu S.E.W.E.R. spočívá v zařazení předstupně, který vzdušnou vlhkost koncentruje. "Voda se zachytává do takzvaného sorpčního kola. To je potažené materiálem, který dokáže jímat vodu. Je to silikagel, který se ke stejnému účelu používá například v krabicích s botami – slouží k tomu, aby zboží nenavlhlo. Když se voda ze sorpčního kola uvolní, vznikne vlhký vzduch – a v tu chvíli už zařízení funguje i se vzduchem, který byl původně extrémně suchý,“ dodává Dytrich. S.A.W.E.R. tedy dokáže vyrábět vodu i tam, kde by to samotnou kondenzací nešlo.

Nejen Češi...

Výrobou vody ze vzduchu se zabývá také například izraelský startup Watergen, který má rovněž patentovanou technologii pro výrobu čisté vody ze vzduchu. A něco podobného mají do třetice také v Indii. Hodnoty asi dvou milionů dolarů dosáhl startup Uravu. Ten také vyrábí vodu ze vzduchu a využívá k tomu rovněž energii ze solárních panelů. Řešení je tak vhodné například do odlehlých oblastí mimo dosah jakékoli infrastruktury. „Pára ve vzduchu představuje množství vody, které odpovídá šestinásobku obsahu všech světových řek. Vzduch je téměř neomezeným přírodním rezervoárem sladké vody,“ vysvětluje spoluzakladatel startupu Swapnil Shrivastav pro web BISinfotech.

Hidrotop

Kolem startupů a vody, která už je v některých oblastech světa silně nedostatkovým zbožím, se toho ale děje mnohem víc. Například kanadsko-izraelská agritech firma Water Ways Technologies, která poskytuje systémy vodního zavlažování zemědělcům po celém světě, ve čtvrtek oznámila, že získá většinový podíl v chilském startupu Hidrotop, který se zabývá inteligentním zavlažováním. Hodnota transakce je 3,5 milionu dolarů (v přepočtu necelých 85 milionů korun). V neděli o tom informoval list Jerusalem Post. Startup má zatím za sebou projekty zavlažovacích systémů v Jižní Americe.

Asani.io

Pákistánský „vodní“ startup Asani.io se podle Arab News snaží expandovat do Saudské Arábie. Projekt, za kterým stojí univerzita v Karáčí, se probojoval do semifinále soutěže LEAP Rocket Fuel Startup Competition, která se uskutečnila v Rijádu. Startup uspěl mezi neuvěřitelným počtem 1400 inovačních firem. Asani nabízí inteligentní hospodaření s vodou, které je možné kontrolovat prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu.

Předávání zkušeností

Problém s nedostatkem vody je také předmětem mezinárodní pomoci. Například odborníci z Izraele vyrazili začátkem srpna do Jihoafrické republiky, aby místním obcím radili, jak zlepšit vodohospodářskou infrastrukturu pomocí izraelských technologií. Informuje o tom web Israel21c.

Jen v jihoafrické metropoli Johannesburgu se kvůli špatné infrastruktuře ztrácí 37 procent veškeré vody. Izrael má přitom vynikající zkušenosti s řešením těchto úniků. A může nabídnout například technologie pro jejich odstraňování. A také kapkové závlahy, odsolování mořské vody i recyklaci odpadních vod – zrovna v této oblasti je židovský stát světovou jedničkou. Většina recyklované vody se v blízkovýchodní zemi využívá pro závlahy v zemědělství.

Další Češi

Pozornost k vodě v Čechách neupíná jen zmiňovaný S.A.W.E.R. Výrobou filtrů, které pomáhají recklovat vodu, řeší Art Carbon, o kterém v srpnu psalo SJ News. Výzkumem v oblasti recyklace vody se také zabývá firma ASIO TECH, která mimo jiné aplikuje nanoželezo.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články