Zájem o knihy z druhé ruky roste. Knihobot vyhrál cenu za nejkvalitnější e-shop, Reknihy hlásí šestinásobný obrat

Zájem o knihy z druhé ruky roste. Knihobot vyhrál cenu za nejkvalitnější e-shop, Reknihy hlásí šestinásobný obrat

8. dub 2022 Anna Jurečková 4 min

Zatímco si knižní trh prochází náročným obdobím, obliba online antikvariátů roste. Svědčí o tom výhra startupu Knihobot v soutěži Heureky o nejkvalitnější e-shop roku. Trend potvrzuje ale i rostoucí obrat, kterému se kromě Knihobotu těší také platforma Reknihy. 

Poslední dva roky trh s knihami příliš nešetřily. Sotva se vzpamatoval z úbytku zákazníků v kamenných obchodech a poklesem tržeb o 30 procent, musel řešit nedostupnost papíru a jeho následné zdražení. To se podle Zprávy o českém knižním trhu promítlo i do cen knih. Zatímco v roce 2020 se průměrná cena pohybovala kolem 275 korun v kamenné prodejně a 263 korun na internetu, dnes může být o 10 až 15 procent vyšší.  

Pandemie podpořila nákupy přes internet, což se týkalo i online antikvariátu Knihobot. Jeho zakladatel Dominik Gazdoš však v loňském rozhovoru pro Startupjobs Newsroom upozornil, že po skončení lockdownů se zájem o nákup přečtených knih ještě zvedl. Minulý rok na jaře do Knihobotu investovala skupina Miton 15 milionů korun. 

„Rok 2021 byl pro nás zatím tím nejrychlejším. Obrat jsme zvětšili více než čtyřikrát na 76 milionů korun, z toho jsme poslali přes 30 milionů zákazníkům, kteří k nám knihy dávají do prodeje. Také se sedmkrát zvětšily prostory, které Knihobot potřebuje – zabírá dnes plochu 2500 metrů čtverečních, měsíčně našim skladem proteče kolem sto tisíc knih oběma směry,“ doplňuje Gazdoš aktuální výsledky.

Potenciál digitálního antikvariátu potvrdil i letošní ročník soutěže Heureky ShopRoku, kde si Knihobot odnesl cenu za nejkvalitnější e-shop. Ceny za nejpopulárnější a nejkvalitnější e-shopy udělil internetový nákupní rádce už potřinácté, o výsledcích rozhodli reální zákazníci a odborná porota. Poprvé byla vyhlášená kategorie Udržitelný e-shop, v rámci které uspěly Biopekárna Zemanka, Econea a Nakup na dobro.

„Z ceny kvality máme velkou radost ze dvou důvodů. Za prvé protože se uděluje na základě skutečné spokojenosti nakupujících. Patří tedy hlavně lidem v našich skladech, kteří mají největší zásluhu na tom, že Knihobot je nejspolehlivější český eshop. Za druhé doufáme, že náš úspěch přispěje k ukončení blokace použitého zboží na českých srovnávačích cen. Použité zboží si zaslouží stejnou dostupnost a pozornost jako to nové, obzvlášť v dnešní době,“ komentuje ocenění Gazdoš.

Peníze i přírodu šetří také Reknihy

Na poli prodeje již přečtených knih se daří i druhému hráči – platformě Reknihy, kterou v roce 2019 založil Tadeáš Kula. Online knihkupectví postavené na principech ekologie zvýšilo za rok 2021 svůj obrat šestinásobně a aktuálně nabízí více než 60 tisíc naskladněných titulů. 

„Tisk nových knih je velmi náročný na obrovské množství výrobních prostředků. Vyžaduje spoustu dřeva, litry vody a energie, jejichž vliv na uhlíkovou stopu není zanedbatelný. V Reknihách usilujeme o nalezení rovnováhy. Zprostředkováváme nový život již existujícím knihám, protože vyznáváme filozofii udržitelnosti. Uvědomujeme si svoji odpovědnost a chceme motivovat čtenáře k nákupu a prodeji již vytištěných knih, což publikacím zaručí delší životní cyklus,“ říká Kula. 

Dodává, že oproti knižním bazarům či fórům je nákup přes Reknihy pohodlný a přehledný. Stejně jako u Knihobotu mají navíc zákazníci možnost přečtené a zachovalé knihy vrátit do oběhu a získat část z výnosu. Přes Reknihy je podle Kuly možné většinu z nich prodat za dvě třetiny původní ceny a odnést si polovinu z prodeje. „Zákazníci mohou upřednostnit prodej přes naši platformu i proto, že finance získají nejpozději 14 dní po prodeji. Věřím, že společně můžeme ozdravovat nejen ekonomiku, ale i svoje nákupní chování,“ uzavírá Kula.

Foto: Unsplash

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články