E-shopům vytvoří aplikaci pro video prodej. „Chceme, aby si ho mohl dovolit i malý obchodník z Ostravy,” tvrdí Pavlína Louženská z Call To Shop

E-shopům vytvoří aplikaci pro video prodej. „Chceme, aby si ho mohl dovolit i malý obchodník z Ostravy,” tvrdí Pavlína Louženská z Call To Shop

7. čvc 2020 Václav Lang 3 min

E-commerce je v tomto čase na vzestupu a přitom se ukazuje, že lidem schází osobní kontakt s prodavačem i zbožím. V době, kdy pandemie legitimizovala virtuální kontakt, už byl jen krůček od podobného nápadu. Mladý designér žijící v Praze Vu Minh Hieu vymyslel aplikaci Call To Shop, která pomáhá vytvořit originální prodejní prostředí s možností video prodeje.

„Call To Shop byl reakcí na karanténu, kdy muselo mnoho obchodů, které máme rádi, zavřít. Spousta našich kamarádů se ocitla bez zákazníků a my jsme přemýšleli, jak jim pomoci. Jednou z cest jsou právě technologie, které nám umožní přivést lidi zpět do obchodů,” vysvětlil pro StartupJobs Newsroom zakladatel a autor nápadu.

Jak se zdá, prostředí pro vznik takové služby bylo takřka dokonalé. „Česká e-commerce podle průzkumu Zboží.cz meziročně narostla o 15 % a vzhledem k aktuální situaci se do budoucna dá očekávat výrazně vyšší růst. Ale z transakcí se vytrácí lidský kontakt. A přitom největšími obavami při nákupu online je nemožnost si zboží osahat a poradit se s prodavačem,” vysvětluje Pavlína Louženská, která je spoluzakladatelkou a ve společnosti má na starost marketing.

Za použití platformy Call To Shop může mít podle ní každý svou vlastní prodejní mobilní aplikaci ve zvoleném designu, a to do sedmi dní. Stačí, aby poslali fotku prodavače, logo a zaregistrovali se do platební brány Stripe. Společnost nechtěla specifikovat, kolik firem již platformu využilo nebo kolik zákazníků touto cestou nakoupilo. Uvádí tak alespoň, že mezi prvními, kdo v Česku aplikaci představili, jsou vinař Marko Jelič z Winegeek.cz, prodejce kol Scott Endorphin Republic nebo české papírnictví Papelote.

„Chceme prodej přes video demokratizovat”

Zákazník si aplikaci konkrétního obchodu stahuje do mobilu zdarma a během otevírací doby vybraného obchodu jednoduše zavolá, přes video se spojí s obchodníkem, a ten mu pomůže vybrat konkrétní zboží. Během hovoru se domluví na doručení a v aplikaci rovnou proběhne i platba. „Obchodník zaplatí pouze za nastavení aplikace na míru za 1790 Kč. Poté aplikace stojí podle počtu objednávek. Do třiceti objednávek měsíčně je to 990 Kč. I to je jen zlomek ceny, kolik firmy obvykle za mobilní aplikaci platí. Vše je bez závazků: obchodník může kdykoliv aplikaci zrušit a neplatí nic navíc,” přibližuje Louženská.

Dodává, že jejich řešení je ideální pro malé podniky, kde jsou zvyklí prodávat z očí do očí. Právě pro ně může být problém vybudovat podobnou službu na vlastní pěst. „A tak mít možnost začít prodávat jedním klikem, je skvělá. Pro větší e-shopy je naopak video-commerce zajímavým způsobem, jak zvýšit konverze a dostat se do mobilních telefonů. Navíc 32 % českých spotřebitelů říká, že pokud značka zavede inovace především v digitální sféře, budou u ní nakupovat mnohem pravděpodobněji,” doplnila s odkazem na průzkum průzkumu Wundermann Thompson Commerce.

Otázky kolem finančních výsledků společnost v současnosti rovněž nechce sdělovat. Rádi by se však stali lídrem na poli video-commerce pro SMB. „Podle všech studií je tohle cesta, kterou se retail ubírá. Online, ale s osobním zážitkem. Během pandemie je video normalizovalo, a tak je trh teď otevřený,” vysvětluje Louženská a na příkladu rozšířené video-prodejní platformy HERO ukazuje, že právě toto jesprávná cesta. „My však chceme prodej přes video demokratizovat. Tak aby si ho mohl dovolit nejen Nike, ale i malý obchodník z Ostravy,” uzavírá.

Call To Shop vznikl jako další startup pod hlavičkou technologického a designového studia manGoweb, které stojí za weby či aplikacemi firem jako Forbes, Rekola, Škoda, Starbucks, BMW nebo Ambiente. Působí v Čechách a ve Velké Británii.

Foto: Call To Shop

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články