Datlowe zefektivňuje práci lékařů. Umělá inteligence bojuje v nemocnicích s infekcemi a šetří čas personálu

Datlowe zefektivňuje práci lékařů. Umělá inteligence bojuje v nemocnicích s infekcemi a šetří čas personálu

21. čvn 2022 Anna Jurečková 1 min

Digitalizace a automatizace zdravotnictví je v plném proudu. Další vlaštovkou ze startupového světa, která věstí čím dál větší zapojení technologií do zdravotnického sektoru, je český startup Datlowe. Pomocí umělé inteligence dokáže odhalit rizika spojená s nemocniční infekcí.

Velké množství dat, jejichž potenciál zůstává nevyužitý. Na tento problém v oblasti zdravotnictví v posledních letech reaguje řada startupů. Jedním z nich je i český Datlowe. Prostřednictvím nástroje HAIDi, který vyvinul, umožňuje nemocnicím mnohonásobně rychleji analyzovat a interpretovat zdravotnickou dokumentaci. Dokáže tak odhalit potenciální rizika způsobená infekcemi spojenými se zdravotní péčí, díky čemuž šetří čas lékařů i náklady na léčbu.

HAIDi za pomoci umělé inteligence a metody strojového učení shromažďuje data z veškerých informačních databází nemocnice, na základě kterých pomáhá předcházet, popřípadě zavčasu řešit, tzv. nemocniční infekci (neboli HAI z anglického Health care-associated infections). Té rozumíme jako nežádoucím komplikacím, jež vznikají u pacientů například v souvislosti s chirurgickým výkonem a často s rozvojem rezistencí vůči klinicky používaným antibiotikům.

Nemocnice vnímáme jako prostředí, pro něž je efektivní analýza dat a jejich interpretace zcela zásadní. Zpracovávat a vyhodnocovat data manuálně je ale velmi neefektivní a náročné. Na využití jejich potenciálu však neměl zdravotnický personál dostatečné časové kapacity. HAIDi poskytuje takřka v reálném čase přehled potenciálních nemocničních infekcí, které jsou následně lékařským personálem vyhodnocovány,“ upozorňuje Jakub Kozák, CEO healthtech startupu a absolvent Matematicko-fyzikální fakulty.

Technologii aktivně používá 12 zařízení v Česku a další na Slovensku a v Rakousku. Datlowe aktuálně spouští testovací projekty také ve zdravotnických zařízeních v Německu, Velké Británii a ve Spojených státech.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články