Budujeme strukturu, v níž je velká šance pro lidi se startupovým mindsetem. Ryšánek o změnách v Grouponu
Vojtěch Ryšánek nastoupil na pozici technického ředitele Grouponu v listopadu. Foto: Pale Fire Capital

Budujeme strukturu, v níž je velká šance pro lidi se startupovým mindsetem. Ryšánek o změnách v Grouponu

10. led 2023 Anna Jurečková 5 min

Do americké společnost Groupon vstoupila česká investiční skupina Pale Fire Capital minulý rok. Akcie někdejšího průkopníka na poli slevových platforem se nacházely na historickém minimu a Jan Barta s Dušanem Šenkyplem si dali za cíl vrátit firmě dávnou slávu. Jako se jim to v minulosti povedlo s portálem Aukro. Na transformaci aukčního portálu dohlížel technický ředitel Vojtěch Ryšánek, který v listopadu přešel v rámci stejné pozice právě do Grouponu. Jaké změny jsou v plánu a v čem se může Groupon inspirovat od Slevomatu? Přečtěte si exkluzivní rozhovor pro SJ News.

Před pár týdny jste se stal technickým ředitelem Grouponu. Můžete nastínit, jaké chystáte změny a co vás čeká v následujících měsících?

Naším ultimátním cílem je otočit současný klesající trend hodnoty Grouponu, který dnes má přes 20 milionů uživatelů a prodá služby a zboží za 44 miliard korun ročně. Já s týmem se momentálně pohybujeme na dvou polích: Chystáme transformaci stávajícího technického řešení, které chceme výrazně zjednodušit.

To konkrétně znamená, že měníme strukturu týmů a upravujeme procesy a vývoj tak, abychom byli schopni byznys skrze technologie co nejrychleji a nejvíce škálovat do výkonu. Hledáme Java / Ruby on Rails specialisty ideálně se schopností optimalizovat z pohledu výkonu a architektury komplexní řešení postavené na technologii Kubernetes.

Jaké je to druhé pole působnosti?

Nechceme spoléhat pouze na transformaci onoho komplexního řešení, a rozhodli jsme se proto vybudovat řešení pro případ, že by se nám stávající platforma nepodařila výrazně zjednodušit. Jsme v procesu výstavby silných technických týmů, kam celkem hledáme až 40 lidí na vývoj technologické platformy v České republice pro deset evropských zemí.

Chceme u nás zkrátka na zelené louce vybudovat kompletní delivery centrum. Provozované primárně na cloudu a platformě Kubernetes, protože jedno z úskalí původního řešení je, že bylo navržené na on-premise – vlastním hardwaru, následně zmigrovaném do cloudu metodou lift & shift, která ve většině případů nefunguje úplně dobře.

Důraz na zážitky a lokální služby

Pád Grouponu souvisel mimo jiné i s tím, že nedokázal zachytit nové trendy. Co chystáte v této oblasti?

V jednu chvíli chtěl Groupon konkurovat Amazonu, takže rozjel velkou sekci prodeje zboží, a tím se samozřejmě zbrzdil v dalších iniciativách, které by bývaly mohly generovat větší profit. Co v Grouponu podle nás chybí, jsou prvky gamifikace a větší akcent na zážitky a lokální služby. Chceme opustit koncept ryze slevového portálu. Například na Slevomat už dneska nechodíte jenom kvůli slevám, ale protože tam najdete zajímavé pobyty či netradiční zážitky.

Dále chceme oživit gifting sekci, posílit SEO, abychom měli daleko více organického trafficu, udělat redesign webu. Obecně zjednodušit uživatelskou zkušenost na všech úrovních, aby zákazník neměl na cestě k nákupu žádné bariéry. V plánu je také napojení na poskytovatele třetích stran nebo například integrace s booking systémy.  

Zmínil jste Slevomat, který vznikl v roce 2010 a jeho vznik byl inspirovaný právě Grouponem. K vám do týmu teď navíc přichází bývalá CEO Slevomatu Marie Havlíčková. Může být teď Slevomat naopak vzorem pro Groupon?

Slevomat dle nás některé vlastnosti platformy a nabídku dotáhl dál než samotný Groupon, který původně kopíroval. Naším cílem je využít zkušeností a úspěchu Marie Havlíčkové a aplikovat je na globální úrovni tak, abychom se dostali zpět do profitability a nastavili dlouhodobě udržitelný obchodní model. Víme nicméně, že okopírovat Slevomat jedna ku jedné nedává smysl. Každý trh má svá specifika a musí se přizpůsobit zákazníkům a jejich poptávce.

Zkušenosti z transformace Aukra

Do Grouponu jste přešel z Aukra. Cestu českého aukčního portálu Dušan Šenkypl přirovnal právě k příběhu Grouponu. Jaké jsou tam paralely?

Když za mnou Dušan přišel, řekl mi: Hele, pojď se podívat, řešíme v Grouponu nějaké věci a já si myslím, že to může být podobné Aukru. Ihned mě to zaujalo. Po krátkém nahlédnutí bylo okamžitě jasné, že tam ty paralely opravdu jsou. I když Groupon je samozřejmě větší, je obchodovaný na burze NASDAQ, a komplexita technického i procesního řešení je daleko vyšší, postup, jak firmu stabilizovat a nastavit na růst, je podobný tomu, když Pale Fire Capital vstupovalo do Aukra. To také bylo v červených číslech a relativně rychle proběhla transformace obdobným způsobem.

Snížily se personální zdroje, začala se řešit technická rovina. V Aukru se provozovala řešení na původním privátním on-prem clusteru, který se udržoval s nějakou měrou manuální práce, takže se hned po vstupu výrazně automatizovalo. Přešlo se na Kubernetes, zvýšil se důraz a tah na cost-efektivitu, to znamená sledování nákladů versus výnosů. Globální Groupon je navíc z velké části postavený na Javě, stejně jako Aukro.

Kdo další posílí váš tým?

Spolu s Marií Havlíčkovou k nám míří Filip Popovič, Tomáš Šikola nebo Rana Kashyap, který nás posílí přímo v USA. Z toho, že se k nám přidávají energičtí lidé, s progresivním duchem a skvělým track-recordem globálního formátu, mám obrovskou radost a myslím, že budeme schopni rychle situaci otočit do růstového trendu.

Dušanem Šenkypl a Jan Barta jsou velcí katalyzátoři změn a velkou měrou přispívají na denní bázi. Což je skvělé, protože u Aukra bylo na začátku klíčové, že Dušan s Honzou transformaci řídili velice aktivně. Teď je situace ještě o něco lepší, protože jsou součástí představenstva Grouponu a kromě jich samotných cítíme podporu věci měnit i u stávajícího managementu.

Inflace jako příležitost

V čem vnímáte hlavní odlišnosti mezi americkým a českým trhem?

V Česku obecně je daleko větší důraz na zážitky než na samotné fyzické zboží. Pěkná večeře, pobyt v sauně, prodloužený víkend. Specifikum českého trhu spatřujeme mimo jiné i  v tom, že máme velkou hustotu obyvatelstva, což v Americe není.  Američané jsou více zvyklí nakupovat na internetu, a tak je tamější akcent segmentu zboží větší než u nás.

Rozdíl je i v tom, že zatímco Češi jsou zvyklí sednout do auta a dojet do hotelu na druhý konec republiky za pár hodin, v Americe jsou konzumněji zaměření na služby od A do Z. Chtějí celý balíček, ne jen část, ne přemýšlet, jak se na místo dostanou.

Zároveň si myslím, že v Česku je teď o něco vyšší inflace, takže u nás zákazníci daleko víc hledají akční zboží a slevy. A my čekáme, že inflační tlaky v zámoří také způsobí zhoršující si ekonomickou situaci domácností, která přitáhne lidi zpět na slevové portály. Na stejné situaci ostatně Groupon profitoval v době svých začátků, protože vznikl v době hospodářské krize v roce 2008. Lidé hledali akce a slevy a poskytovatelé služeb hledali cesty, jak přežít.

Zmiňoval jste, že momentálně 40 lidí do technologického týmu. Co by měli splňovat?

Nabízíme příležitost být součástí příběhu s globálním dopadem ode dne jedna, podobně jako například Avast, AVG, ProductBoard, ShipMonk a další. Budujeme meriktrotaticou strukturu, ve které je obrovská šance pro lidi se startupovým “hungry and driven” mindsetem, což je pro nás extrémně důležité. Chceme vývoj posouvat progresivně kupředu velkým tempem.

Budeme pracovat s nejmodernějšími metodami a technologiemi, abychom vytvořili top globální platformu. Hledáme senior vývojáře se znalostí Typescript, Node.js, React, architektů s důrazem na škálovatelná Kubernetes-first řešení, Product Ownery, Delivery inženýry, DevOps a QA role.

Do globálního týmu, zaměřujícího se na stávající platformu, hledáme Java vývojáře, Kubernetes/Cloud experty, Delivery inženýry ideálně se zkušeností agilních transformací a Jiry a Asany.

PŘEČTĚTE SI: Pale Fire Capital posiluje svou roli v Grouponu

PŘEČTĚTE SI: Do Grouponu míří Havlíčková, která v minulosti vedla Slevomat

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články