Aplikace Preventivka je oficiálně venku. Za čtyři měsíce betaverze díky ní během samovyšetření objevilo nález už 60 lidí
Zakladatelka organizace Loono Kateřina Šédová porazila díky včasnému odhalení ve 22 letech rakovinu vaječníků. Foto: Loono 

Aplikace Preventivka je oficiálně venku. Za čtyři měsíce betaverze díky ní během samovyšetření objevilo nález už 60 lidí

21. říj 2022 Anna Jurečková 2 min

Po více než roce vývoje spouští nezisková organizace Loono ostrou verzi aplikace Preventivka. Ta má změnit přístup Čechů k preventivním lékařských prohlídkám a celkové péči o své zdraví. Jen každý čtvrtý Čech totiž navštěvuje pravidelně praktického lékaře a 59 procent lidí nerozumí zdravotním informacím.

Připomene preventivní prohlídky, pomůže s vyhledáním specialisty a naučí, jak správně a pravidelně provádět samovyšetření prsu, varlat nebo kůže. Nezisková organizace Loono minulý týden oficiálně spustila aplikaci Preventivka, kterou více než rok vyvíjela za podpory dobrovolníků z Česko.Digital a grantu od Nadace PPF. Aplikace předtím běžela několik měsíců v pilotním režimu, za tu dobu si ji stáhlo pět tisíc uživatelů.

„Za čtyři měsíce betaverze Preventivka pomohla 800 uživatelům se objednat či přímo absolvovat prohlídku, na kterou předtím nechodili. Naučila 1500 lidí provádět samovyšetření prsou či varlat, 60 z nich si při něm objevili nález, tři jsou již potvrzené jako zhoubné. Tato čísla nás utvrzují v obrovském potenciálu dopadu aplikace,“ uvádí Adéla Sedláčková, Product Owner Preventivky.

Podle organizace Loono v Česku chodí na pravidelnou kontrolu k praktickému doktorovi jen každý čtvrtý člověk, 59 procent lidí nerozumí zdravotním informacím a stejné procento vyhledává informace o zdraví na internetu. Z vysoké zdravotní negramotnosti pak vyplývají mnohé důvody, proč se lidé pravidelným prohlídkám u lékařů vyhýbají, nebo na ně zapomínají.

Do budoucna by měla být aplikace propojená například s očkováním a rodinnou anamnézou. Foto: Loono

Ucelené a srozumitelné informace

Preventivka má proto ambici být víc než jen upomínkovým kalendářem jednotlivých prohlídek. Chce uživatelům vysvětlit, jak jednotlivá vyšetření probíhají a jaké jim přinesou benefity. Naučit je, jak o zdraví dlouhodobě pečovat, a podpořit primární prevenci, tedy zdravý životní styl.

„Chceme Čechy naučit chodit na preventivní prohlídky a poskytnout jim komplexní, ověřené a srozumitelné informace, které pomohou žít zdravější a kvalitnější život. Nechceme, aby si lidé hledali diagnózy na internetu a báli se chodit k doktorům. Naprostá většina vyšetření vůbec nebolí, je ale v péči o zdraví naprosto klíčová,“ říká Kateřina Šédová (dříve Vacková), zakladatelka neziskové organizace Loono.

Chceme také zvýšit návštěvnost screeningových programů, jako je mamograf, screening děložního čípku, tlustého střeva a plic. Dnes na ně chodí jen polovina Čechů, kterých se týkají. Také v tom bude Preventivka velkým pomocníkem,“ dodává. Vývoj nových funkcionalit a tvorbu edukačního obsahu podpořilo také Ministerstvo zdravotnictví ČR a Hlavní město Praha. Aplikace je zdarma ke stažení pro iOS i Android.

PŘEČTĚTE SI: Připomene důležitá vyšetření a pomůže najít lékaře. Aplikace Včas chce změnit přístup Čechů k prevenci

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články