Připomene důležitá vyšetření a pomůže najít lékaře. Aplikace Včas chce změnit přístup Čechů k prevenci

Připomene důležitá vyšetření a pomůže najít lékaře. Aplikace Včas chce změnit přístup Čechů k prevenci

13. srp 2021 Anna Jurečková 7 min

Včasné odhalení nemoci je klíčové. Profituje z něj pacient, lékař i zdravotní systém jako takový. Přesto prevenci mnoho lidí podceňuje. Této problematice se dlouhodobě věnuje nezisková organizace Loono. Ve spolupráci s Česko.Digital nyní vyvíjí interaktivního průvodce prevencí. Aplikace Včas lidem v pravidelných intervalech připomene důležité lékařské prohlídky, ale nabídne třeba také veškeré informace o průběhu vyšetření nebo možnost vyhledat lékaře. Zároveň podpoří uživatele v provádění samovyšetření a primární prevenci, tedy zdravém životním stylu.

Převzít zodpovědnost za svoje zdraví a správně se o něj starat. To chce naučit aplikace Včas, která vzniká ve spolupráci neziskových organizací Loono a Česko.Digital. Testovací verze bude k dispozici letos v září, oficiální spuštění je naplánováno na únor 2022. „I po sedmi letech, co se snažíme v oblasti prevence o osvětu, vidíme, že lidem často chybí základní informace,“ nastiňuje jeden z velkých problémů českého zdravotnictví Blanka Sigmundová, ředitelka Loono a koordinátorka celého projektu. „Neví, na jaké preventivní prohlídky by měli chodit, proč jsou důležité a že tak mohou předcházet vzniku závažných chorob, anebo je odhalit včas a zvýšit tak naději na uzdravení. Motivací k návštěvě doktora jsou často až zjevné příznaky onemocnění, to už ale může být pozdě.“

To potvrzuje i dokument Ministerstva zdravotnictví Zdraví 2030. Ačkoliv poslední průzkum ohledně zdravotní gramotnosti Čechů pochází z roku 2014, ukazuje, že problém s porozuměním informacím týkajících se zdraví a péče o něj má až 60 procent populace. Z vysoké zdravotní negramotnosti pak podle Sigmundové vyplývají ostatní důvody, proč se lidé pravidelným prohlídkám u lékařů vyhýbají, nebo na ně zapomínají. „Tvrdí, že na kontroly nemají čas, nejsou pro ně priorita. Mohou mít také strach z toho, že se jim nějaké onemocnění najde, nebo nemají správného lékaře a neví, kde ho najít, nebo nejsou dostatečně proaktivní, aby ho změnili,“ vysvětluje. 

Způsob, jak dostat informace o prevenci k ještě většímu množství lidí, hledalo Loono podle Sigmundové již delší dobu, na realizaci nicméně došlo až letos. „Během pandemie jsme se tomu nemohli moc věnovat, potřebovali jsme hlavně udržet organizaci při životě,“ dodává. Na začátku roku 2021 shodou okolností Česko.Digital spustilo inkubátor pro projekty se společenským přesahem. Tým se s nápadem přihlásil, prošel výběrovým řízením a uspěl. 

„Projekt jsme museli samozřejmě obhájit. Existence problému byla podložena relevantními dokumenty, ať už světovými, nebo průzkumy českých institucí, které dlouhodobě sledují, jak je prevence v Česku využívána, a které jsou zároveň hlavními hybateli společenské změny, jíž chceme pomoci,“ říká Sigmundová a doplňuje, že v průběhu inkubačního stádia pracovali na dalších průzkumech, aby si ověřili, jaký nástroj bude pro danou cílovou skupinu nejvhodnější. I když na začátku uvažovali spíše o webu, nakonec se rozhodli jít cestou aplikace, která je nyní ve fázi vývoje. 

„Věřím, že se pojišťovny stanou našimi partnery“

Aplikace Včas má ambici být víc než jen upomínkovým kalendářem jednotlivých prohlídek. Chce uživatelům vysvětlit, jak jednotlivá vyšetření probíhají a jaké jim přinesou benefity, ale také poskytnout ucelené, ověřené a srozumitelné informace o zdraví a prevenci obecně. Průvodce se zaměří také na samovyšetření, které by měl uživatel provádět sám alespoň jednou měsíčně, především prsou, varlat a kůže. Právě to je pro Loono již od založení v roce 2014 silné téma. Dalším aspektem, který péči o zdraví lidem usnadní, bude pomoc s vyhledáním správného odborníka. „Zásadní je také primární prevence. I o tom aplikace bude, chceme dát lidem tipy, jak se o svoje zdraví starat mimo prohlídky. Musí pochopit, že jsme to my sami, kdo může svoje zdraví ovlivnit, a neměli bychom zcela spoléhat na někoho jiného,“ podotýká Sigmundová. 

Pro zvýšení motivace zahrne platforma princip odměn a sbírání bodů. Po založení účtu dostane uživatel svého avatara, který bude za poctivou prevenci získávat odznaky, body a pochvaly. Body bude moci například vsadit na to, jaká je podle něj pravděpodobnost, že se samovyšetří i další měsíc. Díky odměnám také uvidí, jak dobře si v péči o zdraví vede v porovnání s ostatními uživateli aplikace. Do budoucna jsou ale v plánu také relevantní odměny, které bude možné směnit za nasbírané body. „Například možnost jít na sono vyšetření prsu zdarma, protože mladé ženy, pokud nemají žádanku od lékaře, za ně platí,“ uvádí Sigmundová.

K tomuto kroku je nezbytná spolupráce se zdravotními pojišťovnami, které svým klientům poskytují nejrůznější benefity. Dialog s pojišťovnami navázalo Loono také ohledně propojení informací. „Člověk by nemusel aplikaci sdělovat, jestli na prohlídce byl, nebo nebyl, protože tyto informace už někde existují. Chceme, aby to bylo co nejjednodušší,“ podotýká ředitelka Loono. „Doufáme, že pojišťovny pochopí, že naše iniciativa může podpořit to, o co se dlouhodobě snaží, tudíž se sníží i jejich výdaje na léčbu. Věřím, že se stanou našimi partnery a přinese to uživatelům nejen lepší zážitek z aplikace, ale i větší vhled do vlastního zdraví a českého zdravotnictví,“ uzavírá.

Duševní zdraví a nové materiály do škol

Kromě průvodce nezisková organizace mladých lékařů a studentů medicíny nedávno spustila kampaň Dobré nitro, která se věnuje duševnímu zdraví. Zaměří se na syndrom vyhoření, deprese a úzkosti, u starších lidí otevře téma demence a alzheimerovy choroby. Samostatnou kapitolou jsou duševní onemocnění dětí a mladistvých, jako jsou netolismus (závislost na internetu) či poruchy příjmu potravy. V poslední době Loono usilovně pracuje také na projektu pro školy. Ten spočívá především ve vytvoření nových, přehledných a ověřených materiálů týkajících se zejména zdravého životního stylu, první pomoci a sexuální výchovy, které zdarma poskytne do škol pedagogům. 

„Naší velkou aktivitou je školení ve školách a v komunitních centrech, kde často děláme workshopy, webináře a poskytujeme náš obsah zcela zdarma. Čím dál víc cítíme, že se nedokážeme rozkrájet. Máme přes sto školitelů, a stejně to nestačí. Díky materiálům se učitelé stanou prodlouženou rukou naší organizace,“ věří Blanka Sigmundová. Dodává, že podklady, které mají učitelé k dispozici, jsou často zastaralé a neatraktivní. Loono momentálně hledá partnera, který by poskytl finance na nákup edukačních sad.

Foto: Archiv Loono

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články