Ajťáci pečující o včely jsou nejlepší ekologický startup. V Česku se rozjel první eko akcelerátor

Ajťáci pečující o včely jsou nejlepší ekologický startup. V Česku se rozjel první eko akcelerátor

11. úno 2020 Zuzana Keményová 5 min

Ve finále akcelerátoru Climate Challenge v pražském Impact Hubu u veřejnosti i odborné poroty zvítězil brněnský startup Forsage, který monitoruje včelí úly. Jde o první ročník programu, jenž podporuje startupy zaměřené na boj s klimatickou změnou. Kromě Forsage se v prezentační show ukázalo pět dalších projektů, například ekologická reklamka nebo půjčovna věcí pro miminka.

Včel ubývá. V posledních letech jich zemře v každém úlu až třetina. Je to problém, protože včely opylují až 80 % všech rostlin a rovnováha přírody je na nich závislá. Šestice nadšených včelařů-ajťáků z Brna se rozhodla s tímhle problémem něco dělat a založili startup Forsage. Jejich produktem je speciální senzor, který dokáže z úlu získat pro včelaře cenná data – měří tam zvuk, teplotu, vlhkost nebo váhu. Tyto informace Forsage shromažďuje na serverech, analyzuje je a odesílá do webové aplikace, kde s nimi pak mohou včelaři pracovat.

Na začátku února projekt Forsage zvítězil ve finále prvního ročníku akceleračního programu Climate Challenge, který se zaměřuje na startupy řešící ekologická témata. Během prezentační show v coworkingovém prostoru Impact Hub na pražském Smíchově vystoupili zástupci týmů šesti finalistů, kteří v rámci akceleračního programu 100 dní tvrdě makali. Odbornou porotu, která projekty sledovala po celou dobu, i diváky přítomné v sále, ve finálový večer přesvědčil právě startup Forsage, kterému poslali nejvíce hlasů a zajistili mu tak první místo.

PŘEČTĚTE SI: Impact Hub podpoří ekologicky smýšlející startupy. „Situace je vážná, není čas ztrácet čas,“ říká Petr Vítek

Projekt chránící život včel tak získává marketingovou podporu v hodnotě 150 tisíc korun od agentury MadLove a další podporu, která by mu měla pomoci zajistit si pevné místo na trhu. „Pokoušíme se o spojení dvou zdánlivě neslučitelných světů – světa techniky a světa včelařství. Čísla úhynu včelstev jsou v poslední době stále vyšší,“ upozornil během finálového večera jeden z autorů projektu Martin Špaňhel. Díky senzorům, které sbírají data a odesílají je do webové aplikace, včelař přesně ví, co jeho včely potřebují.

Martin Špaňhel z Forsage přebírá cenu od Soni Jonášové z Institutu cirkulární ekonomiky. (Foto: Archiv Impact Hub)

„Umíme zobrazit aktuální dění, ale i historický vývoj v úlu za poslední den, týden, měsíc, půlrok. Jsme schopni nastavovat pravidla na základě ukazatelů. Znamená to, že když tři dny po sobě byla víc než 15kilová snůška, včelaři se v aplikaci objeví upozornění, že by bylo fajn, kdyby zajel na stanoviště a přidal nástavek, jinak se včely vyrojí a včelař o snůšku přijde,“ popisuje Špaňhel.

Už dostat se do finále Climate Challenge znamená velký úspěch, protože šestice finalistů, kteří absolvovali čtvrt roku trvající akcelerační program, je pečlivě vybraná z desítek přihlášených týmů.

Bojují s plýtváním a se šmejdy v kontejnerech

Kromě Forsage se do finále dostala například ekologická reklamní agentura Green Cat, která se zaměřuje na šetrný způsob propagace. „Osmdesát procent reklamních předmětů skončí v koši nebo zastrčené v nejspodnějším šuplíku. Při jejich výrobě se plýtvá energií, materiálem a zatěžuje to planetu odpadem. Přitom devadesát procent ekologického dopadu výrobku se definuje už při jeho vývoji. Proto je důležité co a jak vyrábíme. Šmejdy krmí kontejnery,“ upozornila během slavnostního večera jedna ze zakladatelek Judita Nechvátalová.
Agentura Green Cat proto nabízí dárky šetrné k přírodě. Například takové, které pocházejí z lokálních zdrojů, jsou vyrobené z již použitých materiálů, jsou praktické a dají se v běžném životě skutečně využít. V katalogu dárkových předmětů Green Cat je například nákupní síťovka, kartáč na zeleninu nebo kytice z lokálních květin. Kromě toho reklamka pomáhá firmám prezentovat složitá ekologická témata co nejjednodušeji široké veřejnosti.
Tým ekologické reklamní agentury Green Cat. Judita Nechvátalová je druhá zleva. (Foto: archiv Green Cat)

Pro miminka nekupujte, ale půjčujte

Dalším z finalistů byl startup EBUU, první česká ekoplatforma o mateřství a malých dětech. Je to také půjčovna oblečení a vybavení pro miminka, která dává matkám možnost výbavičky pro své děti nekupovat, ale jen si je půjčit na onu krátkou dobu, než z nich děti vyrostou, a pak je zase do EBUU vrátit. „Díky cirkulárnímu modelu jsme schopni ušetřit osmdesát procent zdrojů, které jsou potřeba na výrobu a dopravu toho zboží,“ podotkla během večera zakladatelka Kristýna Farkašová.

Dalšími z finalistů byl startup Swap Prague, který lidem umožňuje vyměňovat si navzájem funkční věci ze skříně i z domácnosti, takže není potřeba kupovat vše nové. Představila se také Kokoza, komunita městských pěstitelů, komunitních zahrad a kompostování nebo platforma Cyrkl, digitální odpadové tržiště určené pro prodej a nákup odpadů, druhotných surovin a recyklátů. Spojuje ty, kteří odpad produkují, s těmi, kteří by jej mohli využít k další výrobě.

Všichni účastníci akceleračního programu získali mentoringovou podporu, takže společně s mentory odhalili problémy, které jejich projekt brzdí v rozvoji, a mohli se pustit do jejich řešení. Mentoring se týkal různých oblastí od financí přes marketing po práva. Důležitou součástí byla také individuální podpora leaderů projektů. Během akcelerace se zúčastnili různých workshopů nebo mastermind skupin. V nich konzultují všichni účastníci navzájem témata, která zrovna řeší, a využijí tak zkušeností a know-how ostatních. Celkově projekty získaly služby Impact Hubu v hodnotě 300 tisíc korun a roční členství v Impact Hub Alumni Clubu.

První ročník Climate Challenge, který nyní vyvrcholil, byl určený pouze českým projektům bojujícím s klimatickou změnou. Již nyní se rozjíždí druhý ročník, do kterého se mohou hlásit i týmy ze Slovenska. Climate Challenge je prvním akceleračním programem pro ekologické projekty v Česku i na Slovensku a hlásit se do něj mohou jak již etablované firmy, tak začínající startupy, univerzitní projekty, neziskovky, spolky, samosprávy nebo spinoffy.

„Impact Hub ČR se chce i do budoucna aktivně věnovat tématu klimatických a environmentálních změn a hledat možnosti řešení. Skrze akcelerační program chceme projektům s největším potenciálem pomoci k rychlému a efektivnímu růstu, a znásobit tak jejich pozitivní dopad na příčiny či důsledky klimatické změny,“ vysvětluje Martina Kočařová, marketingová ředitelka Impact Hubu. „Máme deset let zkušeností v tom, jak pomáhat začínajícím firmám a projektům, a dokážeme je podpořit tak, aby jejich činnost měla široký dopad,“ dodala pro Newsroom StartupJobs Kočařová. Náklady spojené se soutěží platí částečně Impact Hub a částečně partnerské firmy.

Přihlášky do druhého ročníku Climate Challenge mohou posílat týmy z České republiky i ze Slovenska do 6. března. Impact Hub posléze vybere 20 + 20 týmů z Česka a ze Slovenska, které pozve na dvoudenní bootcamp. Tam se zúčastní workshopů o budování vize, mise a storytellingu. Poté představí svůj záměr porotě, která vybere čtrnáct nejvhodnějších projektů pro akceleraci.

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články