Zvládne výpočty pro vývoj nových léků. Nový systém na Masarykově univerzitě je v Česku unikátní
Velikost má jako dvě mikrovlnné trouby, výkon jako 200 tisíc počítačů. (Foto: NVIDIA)

Zvládne výpočty pro vývoj nových léků. Nový systém na Masarykově univerzitě je v Česku unikátní

8. čvc 2023 Ondřej Černý 3 min

Rychlý a jediný v České republice s extrémní výpočetní silou a inovativními možnostmi pro výzkum. Takový je nejnovější a nejvyspělejší systém NVIDIA DGX H100, kterým disponuje Masarykova univerzita v Brně. Stala se tak průkopníkem v oblasti podpory umělé inteligence a výkonné výpočetní technologie.

Systém NVIDIA DGX H100 umí zpracovat enormní množství dat najednou. Vědci tak díky němu mohou například urychlit odhalování neurodegenerativního onemocnění nebo zefektivnit automatické překlady textů do různých jazyků.

Toto špičkové zařízení umožní českým vědcům vytvořit excelentní výsledky v oblasti umělé inteligence,“ myslí si Lukáš Hejtmánek, vedoucí týmu spravující systém NVIDIA DGX H100 na Masarykově univerzitě.

Neskutečný výkon

Zařízení je výjimečné svým výkonem, který je srovnatelný s výkonem 200 tisíc herních počítačů. A to přitom nejde o žádného obra - rozměrově zabere prostor jako dvě mikrovlnné trouby. Každý z osmi grafických procesorů NVIDIA H100 Tensor Core, které jsou umístěny těsně vedle sebe a extrémně rychle spolu komunikují, má GPU paměť 80 GB o celkovém výpočetním výkonu 32 TeraFLOPS. Umožňuje tak paralelní zpracování obrovských datových objemů a výrazně urychluje výpočetní úlohy. To, co by běžný počítač řešil několik měsíců, dokáže zařízení z Masarykovy univerzity spočítat za pár dnů. U jednodušších problémů jde dokonce o pouhé hodiny.

Uživatelé tak mohou díky výkonové robustnosti zařízení dosáhnout bezkonkurenční efektivity. Zároveň lze zpracování a vyhodnocení velkého objemu dat využít pro trénink umělé inteligence.

Jde tak o ideální nástroj pro badatele, kteří jej mohou využít .
Zařízení je k dispozici v centru CERIT-SC Masarykovy univerzity. Server DGX H100 je dodáván s předinstalovaným softwarovým balíčkem NVIDIA DGX, který obsahuje komplexní sadu softwarových nástrojů pro hluboké učení, včetně předkonfigurovaných prostředí.

Serverovna Masarykovy univerzity. NVIDIA DGX H100 je jedním z posledních přírůstků. (Foto: Masarykova univerzita)

PŘEČTĚTE SI: Vědci z Ostravy vyvinuli senzor, který pomůže v medicíně i životním prostředí. Mají na něj evropský patent

K dispozici i ostatním

Díky této novince se vědcům z Masarykovy univerzity ještě více otevírají možnosti spolupráce s vědci z celého regionu prostřednictvím e-INFRA CZ. Jde o unikátní národní e-infrastrukturu, kterou představuje složitý systém vzájemně propojených síťových, výpočetních a úložných kapacit a souvisejících služeb pro výzkumnou komunitu České republiky.

Společně ji budují tři národní e-infrastruktury - CESNET, CERIT-SC a IT4Innovations. e-INFRA CZ tak představuje prostředí poskytující kapacity a zdroje pro přenos, ukládání a zpracování vědeckých dat všem subjektům zabývajícím se výzkumem a vývojem bez ohledu na to, v jakém odvětví je provádí. Nabízí také velmi výkonné zázemí pro výzkum v oblasti umělé inteligence.

Vědci připojení k e-INFRA CZ mají přístup k serveru NVIDIA DGX H100 prostřednictvím MetaCentra. Nemusí být ani fyzicky v Brně, protože se k němu monou připojit vzdáleně. Proto jej mohou využít vědci usilující o urychlení výzkumu v oblasti medicíny, proteinového inženýrství nebo třeba v jazykových vědách. Server totiž dokáže předpovědět tvar komplexního proteinu, jehož znalost je pro vývoj nových léků zásadní.

Každá výzkumná organizace, která se k e-INFRA CZ přihlásí, může tento unikátní výpočetní výkon využít podle svých potřeb. „Dostupnost zařízení tak velkého výkonu představuje obrovskou příležitost pro jak etablované, tak ještě jen začínající české vědce, jejichž výzkum vyžaduje zpracovaní obrovských dat umělou inteligencí,“ dodává Matej Antol, manažer integrace e-INFRA CZ z Masarykovy univerzity.

PŘEČTĚTE SI: Vědci přišli na to, jak číst lidské myšlenky. Nově k tomu nepotřebují ani čip

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články