Vědci z Ostravy vyvinuli senzor, který pomůže v medicíně i životním prostředí. Mají na něj evropský patent
Nový senzor vědců z VŠB-TUO má schopnost provádět detekci specifických biologických látek (Foto: VŠB-TUO)

Vědci z Ostravy vyvinuli senzor, který pomůže v medicíně i životním prostředí. Mají na něj evropský patent

21. dub 2023 Ondřej Černý 1 min

Další slušný zářez si mohou připsat vědci z Katedry fyziky Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Poslední dva roky se věnovali problematice tzv. povrchových vln. Teď na svůj objev získali evropský patent.

Povrchové vlny jsou světelné vlny, které je možné lokalizovat, a to v místech podél rozhraní mezi prostředími. Jsou velmi citlivé na to, co se v blízkosti povrchu nachází. „Dají se proto využít k získání informací o vlastnostech látek, které jsou s povrchem v kontaktu,“ vysvětlil hlavní řešitel projektu Petr Hlubina. Jeho výzkumný tým vyvinul optický senzor, který funguje právě na principu povrchových vln. Uplatnění najde v nejrůznějších oblastech, od životního prostředí až po medicínu.

Senzor vyvinutý vědci z ostravské univerzity má schopnost provádět detekci specifických biologických látek. Což je jeho velká výhoda, protože „zařízení, která jsou schopna detekovat jak plyny, tak i kapaliny, nejsou v současné době běžně dostupná,“ konstatoval jeden z členů řešitelského týmu Dalibor Ciprian.

Díky tomuto senzoru tak mohou vědci zjistit škodliviny ve vzduchu nebo ve vodě, sledovat výdech pacienta nebo zjistit přítomnost specifických biologických látek v tělních tekutinách. „Můžeme sledovat různé veličiny, pokud se dají převést na měřitelné změny indexu lomu,“ doplnil Ciprian.

Vědecký tým pokračuje ve výzkumu navazující problematiky, která má slibný aplikační potenciál. V předchozím roce podala VŠB-TUO tři mezinárodní přihlášky podle Smlouvy o patentové spolupráci a získala dva evropské patenty.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články