Zpátky do dob gotiky, renesance i baroka. Česká aplikace vás dokáže provést památkami i v rozšířené realitě
(Foto: Unsplash)

Zpátky do dob gotiky, renesance i baroka. Česká aplikace vás dokáže provést památkami i v rozšířené realitě

11. srp 2022 Natálie Vopařilová 3 min

Moderní technologie dnešní doby přináší možnosti, o kterých by se nám před lety ani nesnilo. Nejsou ovšem dostatečně implementovány všude tam, kde mají ambici. Například v kultuře. Obsáhlé tabule a brožury s kvanty nestravitelných informací se už ale brzy mohou stát minulostí. O zkvalitnění turistických zážitků se má postarat aplikace TourStories, kterou spolu se svým týmem vytvořil Petr Kopáč, spoluzakladatel grafického studia GoodShape.

„Rád navštěvuji památky a pokud je to možné, absolvuji komentované prohlídky. Vzpomínám si, že nápad vytvořit TourStories jsem dostal na prohlídce skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. Ačkoliv byl výklad opravdu zajímavý, chyběl mi zážitek. Na mnoha památkách se navíc s programem časově nesetkám a jsem pak odkázán na edukativní panely plné nezáživného textu,” popisuje pro SJ News svou motivaci k vytvoření aplikace Kopáč. Ta je dostupná zdarma pro zařízení Android a iOS, aktuálně má kolem patnácti tisíc stažení. „Spuštění aplikace a realizaci průvodců pozdržela pandemie COVIDu-19. Dnes už lidé znovu cestují, to mi dělá radost. Kultura je nesmrtelná,” doplňuje tvůrce TourStories.

(Foto: Unspalsh)

Aplikace je otevřenou platformou pro instituce. Ty si průvodce mohou vytvořit a nahrát samy, nebo si poptat zpracování přímo u GoodShape. Pokud se ústav rozhodne použít vlastní materiály, musí splňovat určitá kritéria pro to, aby obsah, který aplikace zprostředkovává, zůstal kvalitní, stravitelný a zábavný.

Poplatek za vedení průvodce v TourStories činí v současné době 590 Kč. Vypracovávání průvodců studiem stojí několik desetitisíců korun, u složitých projektů se může cena vyšplhat i přes milion. „Vývoj celé aplikace bývá zpravidla výrazně dražší. Všímám si pak, že ani zdaleka nenaplňují svůj potenciál,” vysvětluje Kopáč. „Ačkoliv jsou nabité informacemi, nedokáží je běžnému uživateli prezentovat tak, aby mu záživně vykreslily, o čem pojednávají a on se doopravdy něčemu přiučil. Pro návštěvníka je navíc nekomfortní stahovat si aplikaci pro každou instituci zvlášť,” doplňuje.

V TourStories je zhruba 30 procent průvodců zpracováno soukromě a zhruba 70 procent pochází z dílny GoodShape. „Projekty vytváříme pro návštěvníka, kterého to, na co se kouká, nezajímá. Naším cílem je získat jeho pozornost a v první řadě ho inspirovat, ne ho zatížit množstvím nepřeberných informací. Fakta servírujeme postupně a zábavně,” vysvětluje hlava GoodShape.

rozhraní aplikace, (Foto: TourStories)

Informace v průvodcích jsou rozdělené do menších srozumitelných celků formou textů a audio nahrávek namluvených skutečnými lidmi. Aplikace umí pracovat s rozšířenou realitou. To znamená, že když se na prostředí nebo exponát podíváte přes objektiv vašeho mobilního telefonu, uvidíte na displeji prvky, které vám ukážou to, co v realitě nevidíte. „Pomocí této technologie se můžete například podívat, jak stovky let zpátky vypadala zřícenina hradu, před kterou právě stojíte. Daleko snáze pak pochopíte její kontext v historii i krajině,” popisuje tvůrce aplikace. „Několik poptávek na zpracování augmentované reality jsme odmítli. Chceme technologii doopravdy využívat k rozšíření reality, nedává nám smysl vytvářet modely památek pro to, aby se na ně uživatelé koukali doma v obýváku. Virtuální prohlídky byly skvělým suplem v dobách lockdownů, ale být na místě to nikdy nahradit nemůže,” tvrdí Petr Kopáč. Aplikace dále využívá indoor a outdoor navigaci a technologii 3D fotografie, NFC a QR.

K dispozici je momentálně k 70 průvodcům a stále přibývají další. Mezi prvními byl například hrad Veveří, expozice Jawa v Národním technickém muzeu nebo hrad Točník. Aktuálně jsou v aplikaci průvodci pouze pro české památky a lokality, tým ale hledá strategického partnera k expanzi do zahraničí. V příštím roce by chtěl působit i v Neměcku.

Obecně bych si přál, aby se ústavy soustředily spíše na to, jak informace předávají, než na to kolik jich předávají. Příběh dává faktům hloubku, formuje hmotu. Mým nejlepším zážitkem byla interaktivní výstava ke 130. výročí narození Hanse Ledwinky, která se konala před několika lety v Technickém muzeu Tatra Kopřivnice. Kéž by obdobných vznikalo víc,” uzavírá pro SJ News zakladatel projektu.

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články