Výrobce akustického nábytku potrápila pandemie. Teď se SilentLab postavil na nohy a chystá expanzi do Ameriky

Výrobce akustického nábytku potrápila pandemie. Teď se SilentLab postavil na nohy a chystá expanzi do Ameriky

23. zář 2021 Šárka Mrázová 6 min

Trend otevřených velkých kanceláří se mění. Potřebu většího soukromí nejen na online schůzky a konference umocnila koronavirová pandemie, která donutila firmy a jejich zaměstnance radikálně změnit pracovní návyky. Současné potřeby podniků již před pěti lety odhadla česká startupová firma SilentLab, která se zaměřuje na akustiku v interiérech. Začala vyrábět unikátní odhlučněné mikrokanceláře, jež jsou mobilní a mají nevšední design. Dnes už patří k předním světovým výrobcům a po covidové skepsi chystá expanzi do USA.

Na Spojené státy si vedení firmy myslelo už před dvěma lety, jenže plány zkřížila pandemie. Začátkem letošního října se ale po dlouhých úředních jednáních uskuteční cesta na mezinárodní veletrh NeoCon v Chicagu. „Původní plány počítaly s tím, že v roce 2020 vystřelíme firmu do světa. Prvně jsme vystavovali na NeoConu v roce 2019. Po roce jsme se chtěli do Spojených států vrátit, což pro nás bylo extrémně důležité. Když se tam objevíte poprvé, tak s vámi partneři nejednají, maximálně přijdou na stánek a řeknou: Dobrý, kluci, tak se uvidíme za rok, když tady budete. V tom je Amerika velmi specifická,“ vypráví pro StartupJobs Newsroom spoluzakladatel a výkonný ředitel firmy Jaroslav Vendl. 

Kvůli covidu nevyšel loni ani světový nábytkářský veletrh v Kolíně nad Rýnem, kde měl mít SilentLab doposud svůj největší stánek. Pandemie globální veletržní byznys na rok zcela ochromila, což mělo zásadní dopad i na firmy jako SilentLab, pro něž jsou veletrhy tou nejpřímější cestou, jak se dostat k zákazníkům. 

Startup zprvu ochromila pandemie, ale ustál to

Ryze česká firma stojí za originálním akustickým konceptem. Vyrábí akustické stěnové i stropní obklady, akustická křesla a taburety, paravány i odhlučněné mobilní mikrokanceláře pro jednu až osm osob, které jsou pro ni už dnes klíčovým produktem. Nejmenší mikrokancelář přitom vyjde kvůli použitým materiálům a technickému provedení až na čtvrt milionu korun. Podle Vendla existuje na světě pouze jedna firma, která výrobkům ze SilentLabu může co do kvality konkurovat.

„Prodáváme velmi specifický a drahý produkt. Zákazník ho musí nejlépe vidět a vyzkoušet, aby perfektní funkčnost zažil na vlastní kůži. Na veletrhu máte možnost oslovit tisíce zákazníků během pár dnů. Zatímco při běžné obchodní činnosti oslovíte jen jednotky či desítky zákazníků měsíčně,“ nastiňuje Vendl obchodní strategii SilentLabu, jehož vývoj se nachází v Praze a samotná výroba probíhá v Brně. Byl to bolestivý rok. Kdybychom na trhu nebyli tak dlouho a neměli vybudované zázemí a zároveň naši mateřskou společnost, která je tím pevným pilířem v našem byznysu, nemuselo to vůbec dobře dopadnout,“ přiznává šéf startupu, jehož mateřskou firmou je etablovaná tuzemská firma Verti, výrobce skleněných příček a mobilních stěn do kanceláří.

V prvních třech měsících pandemie se všechny projekty SilentLabu zastavily, nebo zrušily. „Situace je už dnes ale úplně jiná a paradoxně na tom budeme lépe, než kdyby covid nebyl. Tím, jak se lidé do kanceláří vracejí a všichni jsme se naučili potkávat přes video hovory, se nám začalo ozývat velké množství firem, které hledají to, co SilentLab nabízí,“ dodává akustik, spoluzakladatel a obchodní ředitel Jan Kaňka a připomíná i práci dalšího, třetího společníka firmy Petra Konečného. 

Zakladatelé SilentLabu, zleva akustik Jan Kaňka, uprostřed Jaroslav Vendl a vpravo jejich kolega Petr Konečný


Oživení ekonomiky dodalo startupu nový náboj

Před šesti lety šli tři spoluzakladatelé podle svých slov cestou „pokus omyl“ a zjišťovali, co vlastně trh potřebuje. Tušili skrytý potenciál a už tehdy prý dokázali poskytnout špičkový akustický komfort, například si tehdy od nich zakoupila globální auditorská firma Deloitte stovku mikrokanceláří do svého nového sídla v Paříži. 

Technické provedení se ale od té doby změnilo a změn doznal i design, který chtěli mít zakladatelé zcela originální až ikonický. Ten navrhli designéři Vojtěch Kaas a Jan Kalivoda z architektonického ateliéru Progres Atelier a dnes tvoří polovinu úspěchu celé firmy. „Vsadili jsme na tento koncept úplně všechno, protože vývoj stál miliony korun. Byl to vabank a vyšel,“ dodává šéf startupu Vendl, který svůj letošní obrat odhaduje na 120 milionů korun. 

Produkty SilenLab díky tomu již sesbíraly řadu mezinárodních ocenění, jako je Red Dot Design Award, German Design Award, Archiproducts Design Awards, BigSee Award a Good Design Award. Nejvíce cen přitom získal světově unikátní prototyp mikrokanceláře se skleněným stropem Microoffice Uniq.

Nová doba si žádá nové podmínky 

Akustika v kancelářích podle Vendla najednou dostala kvůli novým potřebám pracujících lidí nový rozměr, na který firma už šest let poukazuje, a to je soukromí, výborné akustické zázemí, pohodlný a moderní interiér spojený se špičkovým designem. Zákazníci prý začínají konečně SilentLabu naslouchat a vítají i jeho pomoc, protože zjišťují, že nemají ve svých velkých open spacech pro online hovory dostatečné podmínky. „Zákazníci chtějí kvalitní akustiku, kterou nabízíme,“ říká Vendl.

Je přesvědčen, že se firmě nyní začíná dobře dařit i díky tomu, že kvůli covidu v době největší krize nepropustila z týmu ani jednoho člověka, přestože jinak přistoupila k poměrně dramatickým finančním opatřením. „To se nám obrovským způsobem vrátilo. Jednak tím, že se tým ještě více semknul, ale hlavně poté, když došlo k rozvolnění. My jsme měli tým, s nímž jsme byli schopni na konjunkturu reagovat, a přerod z nuly na sto procent byl nyní enormní. Pokud bychom neměli odborníky k dispozici, nebyli bychom schopni poptávku tak rychle naplnit,“ hodnotí Vendl toto rozhodnutí.

Téměř tři čtvrtiny produkce SilentLabu, který vyrábí se čtyřmi druhy mikrokanceláří kolem tisícovky kusů ročně, už míří zejména na zahraniční trhy. Akustik Jan Kaňka připouští, že by český trh firmu neuživil, na druhou stranu je pro ni důležitý proto, že své výrobky vyvíjí a vyrábí výhradně v České republice. Cílové trhy SilentLabu jsou tak situovány do západní Evropy, své produkty nicméně už prodal i například na Nový Zéland či do Singapuru, Hongkongu nebo Izraele. 

Foto: SilentLab

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články