Všestranná jako švýcarský nožík. Bývalí skautští vedoucí vyvíjí aplikaci na míru oddílové činnosti
Zleva Ondřej Běnek a Lukáš Haraga. Foto: Levitio

Všestranná jako švýcarský nožík. Bývalí skautští vedoucí vyvíjí aplikaci na míru oddílové činnosti

29. čvc 2022 Anna Jurečková 4 min

Skautští vedoucí pálí zhruba třetinu času na administrativní činnosti. Oddílům se přitom věnují ve svém volnu a bez nároku na odměnu. Proto se Lukáš Haraga a Ondřej Běnek rozhodli vyvinout aplikaci Levitio, která jim správu ulehčí. Aby se mohli naplno zaměřit na svoje poslání – dovednostní a hodnotovou výchovu dalších generací.

Když Lukáš Haraga přebíral skautský oddíl v Ostravě, narazil na absenci procesů, automatizace a spoustu administrativy. Evidence členů, docházka, komunikace s rodiči – zdánlivě drobnými úkony trávil řadu hodin, které by jinak mohl věnovat dětem. Pro vlastní potřeby proto vyvinul nástroj, který mu organizaci oddílové činnosti ulehčí. Následný zájem ze všech koutů republiky potvrdil, že se jedná o systémový problém. Softwarový developer Haraga se proto spojil s Ondřejem Běnkem a společně už čtvrtým rokem pracují na aplikaci Levitio pro komplexní správu oddílu.

„Z našeho průzkumu vyplývá, že skautští vedoucí věnují zhruba 30 procent času papírování a podobným činnostem, které nijak nepřispívají k rozvoji dětí,” upozorňuje Běnek, ve skautském prostředí známý jako Ent. Aplikace podle průzkumu mezi skautskými vedoucími šetří průměrnému oddílovému vedoucímu napříč organizacemi 72 hodin ročně. Časová úspora je velká také v kontextu toho, že se vedoucí oddílům věnují ve svém volném čase, bez nároku na odměnu a na tábory si dokonce berou dovolenou.

Úspora časová i mentální

I z výše zmíněných důvodů je navíc oddílových vedoucích nedostatek. „A nové generace vedoucích se zdráhají, 52 procent z nich od vedení oddílu odrazuje vysoká míra administrativy,“ dodává Běnek. Kromě ušetřeného času zmiňuje jako hlavní přínosy aplikace mentální úlevu, přehlednost a větší profesionalitu z pohledu rodičů. Levitio má aktuálně 3 333 registrovaných uživatelů a bezmála tisíc oddílů, z toho přibližně 150 v placené verzi. Ta vyjde podle velikosti oddílu zhruba na 100 až 300 korun měsíčně.

Ideální by bylo, kdyby oddíly nemusely platit nic, sami to prostředí dobře známe a víme, že veškerý provoz je hodně ‚low-cost‘. Ve výsledku to ale vychází cca 30 korun na dítě, což je jako kdyby vedoucímu jednou ročně koupilo zmrzku,” říká Běnek, který je profesí komunikační specialista.

V Moravskoslezském inovačním centru nám radili, ať aplikaci překopeme, nabídneme ji firmám a vyděláme balík. Jenomže my chceme pomoci oddílům, které dělají skvělou práci v dovednostní a hodnotové výchově dalších generací. Na volném trhu tuto skupinu nikdo neobhospodaří, protože to ekonomicky nedává smysl, ale my tam chceme zůstat a budeme hledat cesty, jak to udělat. Vlastně tak akcelerujeme jejich poslání,“ dodává dnes už bývalý skautský vedoucí.

Konkrétně hovoří zhruba o 350 tisících dětí v Česku, k jejichž rozvoji mohou skrze Levitio přispět. Aplikace vzniká na míru oddílovému kontextu, což nutně neznamená jen Junák - český skaut. Mezi klienty patří také turistické oddíly, pionýrské skupiny, hasičské kolektivy nebo horolezecký kroužek, do budoucna je v plánu rozšířit záběr například na Sokol.

Tři pírka

Lukáš Haraga a Ondřej Běnek se projektu Levitio dnes už věnují na částečný úvazek. Část týmu také tvoří nadšenci z oddílů, aplikaci ale vyvíjí i další profesionálové tzv. pro bono, tedy bezplatně jako službu veřejnosti. Vývoj je kromě předplatitelských poplatků podpořený Nadací PPF, která s Levitiem nově navázala partnerství.

Vyjmenovat všechny funkce aplikace by trvalo dlouho, i vzhledem k tomu, že na základě reálných potřeb uživatelů neustále přibývají nové. Všechny lze ale obsáhnout v rámci tří pilířů – administrace, plánování a komunikace. Základní verze nabízí rychlé kontakty, přípravu her nebo evidenci členů včetně docházky. Zpoplatněné verze pak umožňují třeba zobrazení QR kódu pro platbu výprav, synchronizaci s Google kalendářem, zasílání zpráv nebo získávání zpětné vazby. Výraznou úsporu přináší i automatizace pozvánek, připomínek nebo synchronizace se skautským informačním systémem skautIS.

V aplikaci je možné evidovat i získané bobříky a odznaky.

„Nejvíce se podle našich dat používá komunikace s rodiči, informace o akci a možnost omluvení. To funguje tak, že se všechny vyplněné informace o výpravě e-mailem pošlou rodičům a dětem, kteří mohou zakliknout, zda se akce zúčastní, popřípadě důvod omluvenky (karanténa, mám zaracha, musím se učit, rodinné důvody). Vedoucí se navíc mohou jednoduše doptat, jestli má dítě helmu, je plavec, na velikost trička, platnost zdravotní kartičky a podobně,“ popisuje Běnek.

Oblasti, ve kterých Levitio pomáhá, znázorňuje i logo, které má podobu tří pírek. „Má to víc rovin, připomíná také Tukana, což je bývalý vedoucí Lukyho, a mého bývalého vedoucího Píra. Ani jeden už není mezi námi. Chtěli jsme do toho naše vzory nějak proplést. Zároveň logo vypadá trochu jako švýcarský nožík, symbol všestrannosti. A my chceme, aby Levitio zvládlo veškerou agendu, kterou oddíly řeší,“ shrnuje Běnek hlavní cíl aplikace, jejíž název je odvozen od slova levitovat – nadnášet břímě vedoucím.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články