Vědci z ČVUT se podílejí na evropském projektu využití AI pro řešení celospolečenských problémů
Evropa se chce stát globálním lídrem ve výzkumu umělé inteligence. Na čtyřletý projekt, který by tomu měl pomoci, dá vybraným institucím více než 11 milionů eur. (Foto: ELIAS)

Vědci z ČVUT se podílejí na evropském projektu využití AI pro řešení celospolečenských problémů

24. lis 2023 Ondřej Černý 3 min

V době, kdy umělá inteligence překračuje hranice dosud možného, přináší projekt ELIAS novou éru technologických inovací. A důležitou roli v něm hrají také odborníci z pražského ČVUT. Projekt slibuje revoluční vývoj v oblasti AI, který bude mít přímý dopad na sociální a ekologickou udržitelnost.

O tom, že umělá inteligence (AI) bude do budoucna hrát stále výraznější roli při řešení závažných problémů společnosti, dnes pochybuje asi málokdo. Faktem je také skutečnost, že v souvislosti s vlastním systémem regulací Evropa v této oblasti za USA a Asií výrazně zaostává. Jednou z cest, jak tuto situaci změnit, je projekt Evropské komise zaměřený na spolupráci vědců z předních evropských institucí.

Projekt Evropský maják umělé inteligence pro udržitelnost (ELIAS) Evropská komise podpoří částkou přesahující 11 milionů eur. Tato mezinárodní iniciativa se zaměřuje na rozvoj AI technologií pro řešení celospolečenských problémů. ELIAS spojuje 34 partnerů z 17 zemí, včetně předních univerzit, výzkumných institucí a průmyslových subjektů. Neskromným, a možná také nereálným cílem je etablovat Evropu jako lídra ve výzkumu AI, který pohání udržitelné inovace a ekonomický rozvoj. Dosažitelnější ambicí je vytvořit nové výpočetní systémy a matematické modely, které poskytnou inovativní řešení pro environmentální udržitelnost, spravedlivý rozvoj ekonomiky a společenský blahobyt.

Část týmu, který se bude na projektu ELIAS podílet. (Foto: ČVUT)

Česká stopa

Jediným českým zástupcem v této vybrané společnosti zahrnující špičkové adresy evropského výzkumu je Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického v Praze (CIIRC ČVUT). Jeho týmy budou přispívat k vývoji algoritmů. Výzkumníci se i s pomocí českých zástupců budou v následujících čtyřech letech věnovat vývoji nových výpočetních systémů a matematických modelů, které poskytnou zcela nová a dosažitelná řešení naléhavých problémů společnosti. Záběr jde napříč obory včetně propojování akademického a podnikatelského sektoru na evropské úrovni.

Evropský výzkum umělé inteligence se tak zaměří například na vývoj modelů pro analýzy změny klimatu, jež budou založeny na monitorování extrémních jevů v atmosféře. Základem budou algoritmy, které dovedou čerpat a spojit data z mnoha oblastí a v reálném čase je využívat. Kromě samotného výzkumu projekt podpoří také rozšiřování sítě excelence v oblasti AI a strojového učení.

Pozornost bude věnována také mobilitě mladých vědců a podpoře jejich motivace k zakládání inovativních startupů,“ konstatoval Josef Šivic, vedoucí výzkumné skupiny zaměřené na inteligentní strojové vnímání, který je zároveň hlavním řešitelem projektu za CIIRC ČVUT. Pro českého zástupce je v projektu vyčleněna částka, která dosahuje výše téměř půl milionu eur.

Nástroje, jak toho dosáhnout, jsou výzkum, mezinárodní mobilita pro doktorandy a podpora mladých talentů, kteří na konci studia budou moci rozjet svůj vlastní inovativní startup. Oblasti výzkumu jsou různé, ale vzájemně se prolínají.

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence jako pomocník. V energetické soustavě zachytí možné chyby a uspoří peníze

S pomocí průmyslu

ELIAS se v rámci základního výzkumu bude zabývat klíčovými vědeckými otázkami, jak může například umělá inteligence snížit náklady na výpočetní výkon, zároveň se pokusí o co nejhlubší integraci základního a aplikovaného výzkumu. I proto na projektu spolupracují renomované společnosti jako IBM, Bosch nebo Bitdefender.

Koordinátorem projektu je Univerzita v Trentu. Výzkumné úkoly ELIAS se ještě mají upřesňovat, už nyní je ale zřejmé, že se zaměří například na vývoj systémů prevence kybernetických útoků a šíření dezinformací nebo na využití umělé inteligence při identifikaci nejlepších materiálů pro stavbu ekologických budov a šetrných průmyslových komponent. Hlavním parametrem bude hledání řešení, která podporují a dosahují celospolečenské udržitelnosti.

Chceme, aby technologické inovace v oblasti strojového učení zlepšily kvalitu života lidí, společnosti. a celou planetu. Naším úkolem bude vytvářet algoritmy, které najdou řešení k dosažení této udržitelnosti,“ říká Niculae Sebe, profesor na katedře informačního inženýrství Computer Science (DISI) na Univerzitě v Trentu, který bude mít na starosti koordinaci projektu. Věří, že italská vysoká škola má díky projektu šanci hrát ústřední roli na evropské mapě umělé inteligence.

ELIAS, který navazuje a rozšiřuje úspěšný a mezinárodně uznávaný evropský projekt ELLIS (Laboratoř pro učení a inteligentní systémy), je víc než jen výzkumným programem. Je to vizionářské uskupení, které propojuje technologii, vědu a etiku. Pokud bude úspěšné, najde cestu k lepší a udržitelnější budoucnosti pro nás všechny.

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence je všude kolem nás. Je nejvyšší čas ji vysvětlit a demystifikovat

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články