Groupon se dál potápí. Pale Fire Capital ale věří, že transformační plán zafunguje
Dočasný ředitel Grouponu Dušan Šenkypl. Foto: Pale Fire Capital

Groupon se dál potápí. Pale Fire Capital ale věří, že transformační plán zafunguje

11. kvě 2023 Anna Jurečková 2 min

Investiční skupina Pale Fire Capital Jana Barty a Dušana Šenkypla vstoupila do amerického slevového portálu Groupon v roce 2021. Postupně se stala největším akcionářem upadající firmy, do vysokých pozic dosadila svoje lidi, a nakonec se samotný Šenkypl dočasně ujal pozice CEO. I přes všechny tyto kroky se ale Groupon dál potýká s vážnými problémy.

I po několika měsících se situace nelepší, hodnota akcií stejně jako v minulém roce klesá. V březnu jsme informovali o tom, že investoři na projektu prodělali už přes dvě miliardy korun. Následně se Pale Fire Capital rozhodl uchýlit k dalšímu záchrannému kroku - Dušan Šenkypl se stal s okamžitou platností novým CEO a měl reagovat na problémy potápějícího se kolosu, jenž byl v minulosti inspirací například Slevomatu.

Jenže budoucnost Grouponu je dál nejistá. Firma nyní ve čtvrtletní zprávě uvádí, že během prvních třech měsíců letošního roku dosáhla ztráty ve výši 28,5 milionu dolarů (loni to bylo 34,4 milionu dolarů). Hlásí také meziroční propad tržeb o 21 procent – na 121,6 milionu dolarů za první kvartál. Složitý byl pro Groupon především loňský rok, kdy podle výsledků hospodaření firma skončila ve ztrátě 234 milionů dolarů. Obrat se totiž z 967 milionů dolarů v roce 2021 propadl na 599 milionů.

Čeští investoři však věří, že se jim podaří americkou e-commerce platformu zachránit. Motivací je rozhodně 22procentní podíl, za který zaplatili přes 2,8 miliardy korun, čímž se stali největšími investory a mají místo i v představenstvu. Šenkypl pořád doufá, že se proměna ubírá správným směrem. Ve zprávě píše, že roli dočasného generálního ředitele přijal, protože věří v poslání Grouponu a je přesvědčený že Pale Fire Capital má připravený vítězný plán, který firmu transformuje a zajistí jí do budoucna novou pozici.

Spolu s čtvrtletní zprávou vydal Groupon také tzv. Letter to Shareholders. „Výsledky naznačují, že podnik čelí vážným problémům, které musíme jako společnost řešit, a podtrhují potřebu zavést významnou a naléhavou transformaci. Zároveň, kdybych si myslel, že se jedná o nesplnitelný úkol, nepřijal bych roli dočasného generálního ředitele,“ uvádí Šenkypl v dopise, v němž zároveň nastiňuje detaily transformace a nadcházející kroky.

Momentálně Groupon dokončuje první ze tří fází transformace – zlepšení provozní efektivity a systémů řízení a postavení správných týmů. Zároveň již probíhá druhá fáze, která zahrnuje zlepšení produktů, marketingu a prodeje a má být dokončena před koncem letošního roku. Třetí fáze bude podle Pale Fire Capital ve znamení návratu k růstu, který očekává na začátku roku 2024.

Plány Pale Fire Capital s americkou společností byly ovšem velké: oprášit slávu firmy, která vznikla v roce 2008, vyrostla na ekonomické krizi a inspirovala vznik podobných slevových portálů, mimo jiné i zmíněného Slevomatu. „Naším ultimátním cílem je otočit současný klesající trend hodnoty Grouponu, který dnes má přes 20 milionů uživatelů a prodá služby a zboží za 44 miliard korun ročně,“ uvedl v rozhovoru pro SJ.News na začátku roku Ryšánek. Dodal také, že transformace Grouponu je do jisté míry podobná té v Aukru.

PŘEČTĚTE SI: Budujeme strukturu, v níž je velká šance pro lidi se startupovým mindsetem. Ryšánek o změnách v Grouponu

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články