Další rána pro krypto. Fond vedl neexistující člověk
Údajný CEO kryptofondu HyperVerse Stephen Reece Lewis při online prezentaci. (Vizualizace: HyperVerse)

Další rána pro krypto. Fond vedl neexistující člověk

8. led 2024 Ondřej Černý 4 min

Generální ředitel kryptofondu HyperVerse byl investorům představen jako zkušený a úspěšný byznysmen. Kromě poutavého životopisu měly jeho věrohodnosti dodat i videa, na kterých mu podporu vyjadřují Steve Wozniak nebo Chuck Norris. Později se ale ukázalo, že údaje v CV nesedí a CEO ve skutečnosti vůbec neexistuje.

Steven Reece Lewis byl v prosinci 2021 představen jako výkonný ředitel australského kryptoměnového hedgeového fondu HyperVerse. Šlo o dobu, kdy se celý svět potýkal s pandemií covidu. Proto online představení bylo naprosto přirozené. Jeho dosavadní životopis působil více než zajímavě - absolvent University of Leeds, který získal magisterský titul na University of Cambridge, práce pro Goldman Sachs nebo založení vlastní IT firmy. To vše předcházelo tomu, než se stal členem vedení fondu HyperVerse, který spadal do skupiny HyperTech, která zastřešovala řadu krypto schémat.

Životopis dodával Stevenu Reece Lewisovi kredibilitu. (Vizualizace: HyperVerse)

HyperVerse byl při svém online představení označování za nové digitální metaverzum. Měl konkurovat Facebooku s tím, že jeho členové mají mít možnost prozkoumat „novou hranici galaktického vesmíru a oživit kompletní virtuální svět“. Reece Lewis z videa vyzýval, aby se sledující stali prvními příznivci HyperVerse. Slíbil, že HyperVerse vytvoří „paralelní systém existence, který změní to, jak lidé žijí, jak komunikujeme s lidmi po celém světě, a dokonce i to, jak firmy budou podnikat“.

Podpora hvězd

Hned následující měsíc, v lednu 2022, byla na twitterovém účtu Reece Lewise, který byl založen pouhý měsíc předtím, zveřejněna videa, ve kterých mu podporu vyjadřovala tak známá jména jako jsou spoluzakladatel společnosti Apple Steve Wozniak nebo legendární herec Chuck Norris.

Možná i díky tomu se HyperVerse podařilo v roce 2022 získat přibližně 1,3 miliardy dolarů. Společnost své fungování v propagačních materiálech označovala za „členská schémata“ prodávající investiční produkty. Zájemci měli kryptoměnou platit za předplatné a odměny se kumulovaly v „hyper jednotkách“ s denní sazbou 0,5 procenta.

Zároveň byli členové po vzoru pyramidových podvodů vyzýváni k získávání dalších nových členů. Tím, jak budovali vlastní kmen, postupovali v systému výše podle toho, kolik nových členů do celého schématu přivedli. Logicky tak ti, kteří vstoupili do systému nejdříve, byly schopni proplatit své hyper jednotky, převést je na jiné kryptoměny nebo si peníze vybrat. Ti, kteří přistoupili později, o své prostředky přišli.

PŘEČTĚTE SI: Nejúspěšnější americký bankéř označil krypto tokeny za „decentralizovaný pyramidový podvod“

Bohatý rejstřík

Informace o tom, že vše nemusí být úplně v pořádku, přišla z poněkud nečekaného zdroje. Maďarská centrální banka v srpnu roku 2022 vydala veřejné prohlášení, ve kterém srovnala systém HyperVerse s podezřelou pyramidovou hrou, „za kterou neexistuje žádná skutečná ekonomická aktivita, ale jejím jediným příjmem jsou platby nových účastníků“.

Nešlo ale o úplně první varování tohoto typu. Už v září 2021 novozélandský úřad pro finanční trh konstatoval, že se „obává, že HyperFund může provozovat podvod“. HyperVerse se totiž původně jmenoval právě HyperFund, a aby se vyhnul větší pozornosti ze strany regulatorních úřadů, došlo k přejmenování.

Už v roce 2021 zkrachovala australská bitcoinová společnost Blockchain Global, za kterou stála skupina HyperTech, jež provozovala Blockchain Global, tak i HyperVerse. Šéfem skupiny byl australský blockchainový podnikatel Sam Lee, jeho obchodní partner Zijing Ryan Xu byl označován za zakladatele skupiny. Při pádu Blockchain Global věřitelé vyčíslili své nároky za dvojicí na 58 milionů dolarů.

Aktivity dua Lee a Xu se neomezovaly pouze na Austrálii. Model zůstával stejný i na dalších kontinentech. Investiční platformě We Are All Satoshi, za kterou stál Lee, v září 2023 kalifornský komisař pro finanční ochranu a inovace nařídil zdržet se dalších aktivit. Ve svém nařízení konstatoval, že „We Are All Satoshi je podvodnou pyramidou a Ponziho schématem, neprodává ani nemá za cíl prodávat žádný skutečný produkt a nemá žádný zjevný zdroj příjmů, který by se lišil od prostředků získaných od investorů“.

PŘEČTĚTE SI: Miton spustil fond zaměřený na krypto projekty. Jedním z nich je startup ChainKeepers, který chce udržovat rovnováhu v DeFi

Případ zaujal australskou pobočku deníku Guardian, která se pustila do pátrání po podnikání dvojce Lee a Xu. A zjistila, že Steven Reece Lewis, který jako CEO vedl fond HyperVerse, jako fyzická osoba neexistuje. Univerzity v Leedsu ani v Cambridge nemají ve svých databázích studentů nikoho jménem Steven Reece Lewis. Podobně je to také se záznamy v rejstříku společností Spojeného království Companies House nebo u Komise pro cenné papíry a burzy USA. Ani investiční společnost Goldman Sachs nenašla nic, co by nasvědčovalo tomu, že pro ni kdy Steven Reece Lewis pracoval.

Kromě twitterového účtu, který fungoval pouze šest měsíců na přelomu let 2021/22 nenašel Guardian žádný profil Reece Lewise na sociálních sítích. Že šlo o propracovaný podvod pracující s potřebou několika identit naznačuje i skutečnost, že když někteří členové HyperVerse měli v první polovině roku 2022 problém s výběrem svých prostředků ze systému, byli vyzváni, aby z HyperVerse přešli na novou platformu HyperNation. Na videu k jejímu spuštění v květnu 2022 už ale nevystupovala „reálná osoba“ jako v případě Stevena Reece Lewise, ale maskované postavy pan H a slečna N, jež byli prezentováni jako oficiální velvyslanci HyperNation.

(Vizualizace: HyperNation)

Několik lidí kolem skupiny HyperTech tak možná možnosti metaverza dovedlo k dokonalosti. Pomocí technologií pro virtuální a rozšířenou realitu vytvořila postavy, které vystupují za reálné společnosti, inkasují reálné peníze a převádí je do metaverza za obzorem.

PŘEČTĚTE SI: Cleevio rozjíždí blockchainovou divizi. Krypto sledujeme denně, projekt nám musí dávat smysl, říká její šéf

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články