Dění v amerických bankách je pro nás ponaučení, říká Smid. Valtr i Gašpar krotí vzniklou paniku
Zakladatel a CEO STRV Lubo Smid říká, že dění v amerických bankách bude pro startupy ponaučením při financování firem. foto: STRV

Dění v amerických bankách je pro nás ponaučení, říká Smid. Valtr i Gašpar krotí vzniklou paniku

14. bře 2023 Ondřej Černý 7 min

Důsledky nedávného pádu tří amerických bank jsou v Česku téměř nulové. Některé startupy sice s americkými klienty řešily nastalou situaci, ale díky zásahu americké vlády a centrální banky se vše vrací do normálu.

Dění za Atlantickým oceánem z profesního zájmu mapuje i Česká národní banka (ČNB). K žádným aktuálním krokům ale v souvislosti s děním v USA nemá důvod. „Česká národní banka situaci ve Spojených státech pozorně sleduje. V českém bankovním sektoru nepůsobí banky s obchodním modelem podobným bankám, které se dostaly do problémů v USA. Domácí banky jsou dobře kapitálově vybavené a jsou povinny dodržovat přísná regulatorní pravidla včetně těch pro řízení likvidity,“ uvedla pro SJ News viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová.

Její slova potvrdil i mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša. „Dění v USA se na českém bankovním trhu nijak neprojeví. České banky jsou odolné proti šokům a nic nenasvědčuje tomu, že by se dělo něco nestandardního. Ostatně to dokazují i pravidelné zprávy o finanční stabilitě ČNB,“ konstatoval Šalša.

Žádná expozice, žádný problém

Šok z důsledků pádu amerických bank se v drtivé většině vyhnul většině zdejších startupů a VC fondů. Důvod byl jednoduchý. „Žádná z firem v portfoliu Nation 1 nemá se Silicon Valley Bank (SVB) vztah, takže napřímo určitě ne,“ odpověděl managing partner fondu Nation 1 Marek Moravec na dotaz, jak situace kolem SVB dopadá na jejich byznys. Otázkou dle něj ale je, jaký dopad bude mít pád banky na celý trh.

Určitě dojde ke zvýšení opatrnosti investorů. Také bych zvážil držení větší hotovosti u některých neobank, které mohou být úzce spojené s SVB,“ myslí si Moravec.

Podobný názor má i partner DEPO Ventures Michal Ciffra. „Prozatím jsme od našich firem nedostali zprávu, že by je to nějak vážně ovlivnilo. Některé byly informovány o možných problémech již ve středu minulého týdne a okamžitě převedly peníze na účty jiných bank,“ uvedl Ciffra s tím, že ve startupové komunitě je téma stále velmi živé.

Ano, řeší se to nyní napříč naším portfoliem. Tedy ti, kteří nějakým způsobem mají vztah s SVB. Mají tam účet, mají investora, který tam má účet atp. Řada našich firem je zatím plně v CEE, a ta to neřeší,“ doplnil Ciffra.

Jeho kolega a partner fondů DEPO Ventures Jan Krahulík dodává, že i když přímý dopad zatím nezaznamenali, úplně se problému nevyhnuli. „Jedna z našich portfolio společností Bunch účet u SVB měla. Jednalo se však o menší částku a podle našich informací už by mělo být vše v pořádku,“ řekl Krahulík s tím, že se mu velmi líbí rychlá reakce vlád v USA a ve Velké Británii. Tamní pobočku SVBUK za symbolickou jednu libru koupila banka HSBC. „Můžeme doufat, že se vše podařilo podchytit v začátku a nebude to mít dlouhodobý dopad na VC ekosystém,“ myslí si Krahulík.

Možné komplikace do budoucna

Investiční fond Zero One Hundred ve svém portfoliu nemá žádnou společnost, která by produkty banky SVB používala. Ze střednědobého pohledu ale dle partnera fondu Víta Hanuše může pád SVB vzbudit obavy týkající se sektorově profilovaných finančních institucí. „Pokud by pád SVB nezůstal ojedinělou událostí, mohly by vzniknout obavy kolem venture kapitálového trhu a komplikace s fundraisingem do současných nebo nově vznikajících fondů,“ varuje Hanuš. Zároveň upozorňuje na to, že i bez pádu SVB mají evropské startupy dost jiných starostí. „Řeší vysokou inflaci, zvyšující se náklady na provoz, vyšší požadavky na mzdy a zpřísňující se požadavky venture kapitálových fondů na výkon a finanční výsledky,“ vypočítává Hanuš.

A jak aktuální dění vnímají samotné startupy? Například STRV má v USA řadu klientů z řad startupů využívajících služeb SVB. „S těmito klienty jsme v úzkém kontaktu, ale vzhledem k oznámení amerického FEDu se zdá, že budou dále fungovat bez problému. Jde ale o velice stresovou situaci, která dále zvýší nejistotu, která ve startupovém světě panovala už předtím,“ přiznává CEO STRV Lubo Smid s tím, že řada lidí v odvětví situaci označuje za největší bouři ve startupovém ekosystému za několik dekád, která může zapříčinit pád mnoha startupů. „Je potřeba vzít si z pádu SVB ponaučení a například rozdělovat získané finanční prostředky do několika institucí a dávat si pozor na maximální výši pojištění vkladů. Jsme zvyklí, že se na banky můžeme spoléhat, ale v dnešní době ani toto není jisté a je třeba se připravit na všechny scénáře,“ zdůrazňuje Smid.

Přímo v centru dění je aktuální situaci přítomen zakladatel společnosti Mews Richard Valtr. Nejen v Silicon Valley, ale i v New Yorku, kde se právě nachází, téma silně rezonuje. A z interakcí s lidmi z oboru Valtr vyvozuje, jaké kroky budou následovat. „Všichni se teď budou více soustředit na spolupráci s většími bankami. Z mého pohledu je důležité, aby se nešířila panika, konkrétně na Twitteru to bylo přes víkend dost šílené. Situace bude mít určitě reálný dopad na ekonomiku, ale v podstatě se není dle dostupných informací čeho obávat, vláda to tu zvládá dobře,“ má jasno Valtr.

Investoři se v návaznosti na situaci soustředí na to, aby Mews převedl finance k největším bankám. „Díky tomu, že máme Goldman Sachs, tak je to u nás snadnější,“ prozrazuje firemní bankovní situaci Valtr.

Zároveň má jasno v tom, že i současná krize může skrývat byznysové příležitosti. „Vypadá to tak, že se díky vzniklé panice možná pozastaví agresivní růst úrokové sazby. Ve výsledku to pro startupy bude mít nakonec spíše pozitivní efekt,“ je přesvědčen zakladatel Mews Valtr.

Hlavně klid. A diverzifikovat

Důležité je ale také vnímat momentum na trhu. I když Valtr už vidí další byznysové příležitosti, je dle Davida Semeráda, spoluzakladatele startupů Mindzero, Kindest a STRV dobré mít se na pozoru. SVB a Signature Bank totiž nemusí být poslední z finančních ústavů, které postihl krach.

Během víkendu jsme s několika foundery domlouvali strategii, jak dál. Vedle Silicon Valley Bank, přes kterou jsme v Mindzero posílali výplaty, používám pro některé další spoluvlastněné byznysy banku First Republic. O té se spekuluje, že by také mohla mít problémy. Nicméně zásah americké vlády celou situaci uklidnil a pro tuto chvíli obavy skončily,“ uvedl Semerád.

Jeho slova potvrzuje i managing partner investiční platformy Crowdberry Daniel Gašpar. Pád SVB sice startupový ekosystém značně znervóznil, zároveň si myslí, že se na současné dění rychle zapomene. „Situace se víceméně už technicky vyřešila. V USA státními garancemi za vklady a také převzetím evropských operací jednou z největších bank na světě – HSBC,“ připomenul Gašpar.

Dopad na zdejší ekosystém vnímá pouze jako zprostředkovaný, na úrovni nejistoty a spekulací. Zároveň by přivítal, aby se situace co nejdříve uklidnila. „Nebylo by dobré, aby to rezonovalo příliš. To pak nahrává vodě na mlýn ke spekulacím. Náš bankovní systém je stabilní a překapitalizovaný. Musím říct, že jsme se na podzim setkali s týmem SVB v Londýně a byli poměrně agresivní ve své vizi světa financování startupů. Dluh do startupů zatím nepatří. Pokud, tak maximálně na provozní kapitál,“ uvedl Gašpar.

Problém ve vnímání situace pociťuje i partner DEPO Ventures Michal Ciffra, přestože problém nevzešel primárně ze startupového prostředí. „Jde o negativní zprávu pro celé odvětví. Bohužel vidíme, že i přesto, že toto byla chyba zejména managementu banky, je zde negativní dopad na pověst startupového ekosystému jako celku. To, co se před půl rokem říkalo směrem na blockchain a krypto odvětví, se nyní posouvá na startupový ekosystém. To nikomu nepomáhá, ale hlavně to není odůvodněné,“ tvrdí Ciffra s tím, že některé startupy mohou mít problémy s cash flow.

Větší dopad ale může být na straně VC firem, které u banky měly své prostředky. U investice může docházet ke zpoždění. To bude způsobovat i ze strany limited partners (LP's), kteří tak chvíli nebudou moci poskytnout capital calls směrem na VC,“ myslí si Ciffra.

Partner investičního fondu Zero One Hundred Vít Hanuš jeho pohled doplňuje o poznatek, že pád SVB bude pro startupy jednoznačným signálem, aby diverzifikovaly své expozice u více finančních institucí a vybíraly i z nabídky bank, které nemají jednostranné profilové vyhranění. Svou roli dle Hanuše musí sehrát regulátoři trhu, kteří udělají maximum pro to, aby odvrátili případnou paniku.

Situace okolo SVB je samozřejmě výsledkem vícero externích a interních faktorů, na které se ne vždy dá zcela připravit. Ukazuje ale, že diverzifikace rizika je vždy na místě. SVB díky zaměření na úzký segment klientů byla schopna nabídnout dobrý produkt šitý na míru klientele. V praxi to ale znamenalo také extrémní exponovanost externím rizikům. Startupy by si měly uvědomit, že nelze spoléhat na jednu bankovní instituci, i když to může vypadat, že je “too big to fail”,“ má jasno Hanuš.

Většina startupů byla dle partnera DEPO Ventures Michala Ciffry o možných problémech SVB informována včas, proto měly možnost velmi rychle převést prostředky do jiné banky. „Aktuálně to vypadá, že díky pomoci americké vlády nebudou vklady ohroženy, což se týká startupů, které nestihly zareagovat dostatečně rychle. Konkrétní rada, jak se na tuto situaci do budoucna připravit, není. Obecně, finanční management není občas silnou stránkou některých startupů. Priorita je produkt a růst. Vidíme však, že je potřeba se zaměřit také na ostatní fundamenty firmy a finanční management nepodceňovat,“ uzavírá Ciffra.

PŘEČTĚTE SI: Česku nic nehrozí. Problém byl v řízení rizik amerických bank, shodují se čeští byznysmani a bankéři


PŘEČTĚTE SI: Američtí regulátoři uzavřeli Signature Bank. Bankovní systém v USA čelí krizi


Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články