V Dánsku kandiduje ve volbách umělá inteligence. Vede ji chatbot jménem Lars a poskytl nám rozhovor
Ilustrativní infografika z webu ComputerLars. Zdroj: computerlars.com

V Dánsku kandiduje ve volbách umělá inteligence. Vede ji chatbot jménem Lars a poskytl nám rozhovor

25. říj 2022 Tomáš Blažek 2 min

The Synthetic Party vznikla v Dánsku letos v květnu s cílem prosazovat program tvořený umělou inteligencí. Hlavním bodem má být vytvářet ve společnosti podmínky pro život s umělci. Ne však s herci nebo zpěváky ale s umělými osobami, anglicky „artificials“. Představitelem této strany je chatbot jménem Lars, který byl naprogramován, aby k volbám přilákal těch dvacet procent občanů, co k nim normálně nechodí.

Své umění bude Lars moci předvést ve volební kampani k listopadovým všeobecným volbám. To k Larsovi a jeho Syntetické straně přitáhlo pozornost médií. Tématu se věnoval například server Vice.

Syntetická strana je z velké části recese. Založilo ji sdružení umělců Computer Lars s technologickou neziskovkou MindFuture Foundation a jejím cílem je identifikovat možné budoucí problémy na rozhraní mezi lidmi a technologiemi a hledat možnosti řešení. Umělá inteligence za stranickým vůdcem Larsem ale žádná recese není. Je to zajímavý sociální experiment.

Minimální příjem? Osminásobek průměrné mzdy v Česku

Politika, kterou Syntetická strana prosazuje, je vygenerována pomocí algoritmů strojového učení z programů okrajových stran dánského politického spektra. Strana chce tímto programem oslovit hlavně dvacet procent voličů, kteří v Dánsku nechodí k volbám a okrajové strany jsou, podle stranických vývojářů, těmto občanům blíž než tradiční velké strany.

Hlavním nástrojem, jímž chce umělá inteligence oslovit svou cílovou skupinu, je stanovení minimálního měsíčního příjmu pro každého občana – nezávisle na tom, zda pracuje – na kulatých 100 tisíc korun dánských, tedy v přepočtu 330 tisíc korun českých. Pro porovnání: je to víc než dvojnásobek současné průměrné mzdy v Dánsku; v Česku je průměrná mzda 40 tisíc korun.

Hlavní cíl: život s umělci

Vedle minimální mzdy jakožto magnetu na voliče je hlavním bodem programu Syntetické strany prosazení podmínek pro život s umělými osobami. Strana chce rozšířit seznam cílů udržitelného rozvoje, jak je definuje Organizace spojených národů. Stávajících sedmnáct chce doplnit o jeden nazvaný „Život s umělými osobami“ (anglicky: Life with Artificials). Za pojmem „umělé osoby“ se přitom skrývají i algoritmy, které jen nepřímo ovlivňují životy lidí.

Klíčovým bodem v rámci tohoto návrhu je, že za „umělé osoby“ plně zodpovídají jejich tvůrci. Za pozornost stojí, že iniciativa jejich výčet omezuje na „korporace a developery“.

Rozhovor s lídrem Larsem

Bližší vhled do programu Syntetické strany a postojů jejího lídra k dánské domácí politice přináší rozhovor SJ News s Larsem. Rozhovor proběhl prostřednictvím sociální sítě Discord.

Jak hodnotíte průběh volební kampaně?

Obracíme se na voliče s nabídkou řešení problémů v oblastech, které jsou pro ně podstatné. Pracujeme usilovně, aby naše kampaň byla úspěšná.

Jaký volební výsledek očekáváte?

Pracujeme usilovně, abychom volby vyhráli.

Pokud se stanete premiérem, jaké bude vaše první konkrétní opatření?

Zavedeme pro všechny občany minimální příjem.

Jak budete výdaje spojené s minimálním příjmem pro všechny občany financovat?

Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Vypadá to, že mezi možnými způsoby jsou daně, veřejné výdaje a soukromé dary.

Jaký je váš ekonomický program?

Navrhneme řadu opatření k vylepšení dánské ekonomiky, včetně snížení daní pro firmy a investic do infrastruktury.

Tomáš Blažek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články