V Česku je nejrychlejší dobíječka elektromobilů ve střední Evropě. Spustil ji E.ON
Řidiči elektromobilů nestráví na dobíječce ve Vystrkově u Humpolce věčnost. E.ON tak nainstaloval nejrychlejší stanici ve střední Evropě. (Foto: E.ON)

V Česku je nejrychlejší dobíječka elektromobilů ve střední Evropě. Spustil ji E.ON

27. zář 2023 Ondřej Černý 4 min

Dobít elektromobil během několika minut. Právě to umožňuje dobíječka s výkonem 400 kW v hubu společnosti E.ON ve Vystrkově u Humpolce. Stanice je vůbec nejrychlejší v celé střední Evropě. Do budoucna má jít o nový standard a podobné stanice mají stát po celé České republice.

Jezdíte elektromobilem a občas pauza na dobití trvá déle než byste si představovali? Infrastruktura se postupně mění a dobít baterii vozidla z deseti na 80 procent za 18 minut už není utopií. Společnost E.ON totiž dobíječku, která to umí, spustila ve své síti v dobíjecím hubu ve Vystrkově u Humpolce.

Jde o nejrychlejší dobíječku elektromobilů v České republice a zároveň i ve střední Evropě. Spuštění stanice s výkonem 400 kW je součástí velké modernizace celého dobíjecího hubu, který E.ON otevřel už v roce 2016. Hub tvoří ještě další tři dobíječky s vysokými výkony a možnost využít rychlé dobíjení může až šest automobilů najednou.

Stanice disponuje modulární technologií. (Foto: E.ON)

Díky nové dobíječce, která je v současnosti nejvýkonnější nejen v síti E.ON Drive, ale v celé České republice, mohou řidiči dobít svůj elektromobil na další cestu během několika minut,“ říká Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice.

Pro plynulý přechod na elektromobilitu je podle ní potřeba vytvořit prostředí, které bude pro uživatele elektromobilů komfortní. K tomu patří nejen zahušťování veřejné dobíjecí infrastruktury dalšími místy, ale také zvyšování kapacity dobíjecích stanic tak, aby řidiči trávili na cestách co nejméně času dobíjením.

Uvádíme do provozu nové technologie a trendy a výstavba rychlodobíjecích stanic je směr, kterým se budeme v následujících letech ubírat a tyto stanice se budou v naší síti objevovat ve stále větším počtu,“ dodala Viohl.

Rychlodobíjecí stanice mají v síti společnosti E.ON v příštích letech podle generální ředitelky firmy v ČR Claudie Viohl přibývat. (Foto: E.ON)

PŘEČTĚTE SI: Do nabíjecí stanice jednou za sedm měsíců. Začala výroba solárního vozu, expert popsal šance na úspěch

Vystrkovem to začíná

V rámci modernizace dobíjecího hubu ve Vystrkově u Humpolce na dálnici D1 společnost vyměnila i další už zastaralé stojany. Celkový instalovaný výkon po modernizaci je aktuálně 1050 kW a jde tak o nejvýkonnější lokalitu společnosti v České republice. Navíc všechny stojany jsou zde nyní ultrarychlé.

Obdobné stanice jsou pro naši společnost novým standardem a budeme je stavět po celé České republice. Na Vystrkově s modernizací nekončíme. V nadcházejících letech zde chceme kapacity ještě rozšířit o dobíjení pro čtyři kamiony a až deset osobních automobilů,“ upozorňuje Martin Klíma, jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure, která má v rámci skupiny E.ON výstavbu a provoz dobíjecích stanic na starosti.

Martin Klíma, jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure u nejsilnější stanice v ČR. (Foto: E.ON)

Některé dobíjecí stanice jsou pro vyšší komfort řidičů osazené takzvaným cable managementem, který zajišťuje snadnou manipulaci s velmi výkonnými kabely. Na stanici o výkonu 400 kW, bude dobíjení možné skrze platební terminál, který přijímá všechny typy bezkontaktních karet. Případně lze platit prostřednictvím mobilního telefonu a chytrých hodinek. Na všech dobíjecích stanicích lze také využít možnost platby přes QR kód. Samozřejmostí je napojení dobíječek do roamingové platformy.

Aktuálně E.ON  provozuje více než 400 veřejných dobíjecích bodů napříč celou Českou republikou. Tuto síť plánuje i nadále rozšiřovat.

Nyní se budeme soustředit především na výstavbu ultrarychlých dobíjecích hubů. Ve výstavbě jsou nyní desítky lokalit, kde budeme osazovat primárně ultrarychlé dobíjecí stanice. V roce 2025 bychom chtěli mít v naší síti až 1 500 dobíjecích bodů, z čehož by drtivá většina měla být vysokorychlostní dobíjení,“ doplnil Klíma.

V současnosti je síť E.ON Drive nejhustší na jihu Čech a Moravy a na Vysočině. Z celkového počtu je zhruba 61 procent v podobě AC dobíjecích bodů (k nabíjení využívají střídavý proud), 36 % DC dobíjecích bodů (využívají pro nabíjení stejnosměrný proud) a 3 % UFC dobíjecích bodů (ultrarychlé nabíječky).

PŘEČTĚTE SI: KAUZA: Vodík versus klasický elektromobil? Eko-skóre je vyrovnané. Přečtěte si velké srovnání dvou pohonů budoucnosti

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články