Ukrajinci zakázali prodej nového herního hitu Atomic Heart. Vnímají ho jako sovětskou propagandu
Probíhající válka na Ukrajině dává hře jiný kontext. (foto: Mundfish)

Ukrajinci zakázali prodej nového herního hitu Atomic Heart. Vnímají ho jako sovětskou propagandu

22. bře 2023 Natálie Vopařilová 4 min

Ačkoliv jsou hry vnímány jako jistý způsob úniku z reality, právě v kontextu reality vznikají. Neuniknou tak diskuzím o jejich relevantnosti. Zvláště reflektují-li ožehavá témata. Nový herní hit Atomic Heart, vykreslující alternativní svět na vrcholu sovětské technické revoluce, balancuje na hranici parodie a propagandy. Zatímco v politických okruzích je ostře kritizován, mezi hráči sklízí kladné ohlasy.

Atomic Heart je střílečka s prvky žánru hry na hrdiny a puzzle s otevřenými lokacemi. Příběh se odehrává v padesátých letech v Sovětském svazu. Když se celý svět vzpamatovává z dopadů druhé světové války, vynalézá sovětský vědec Dmitrij Sečenov materiál nazývaný polymer, programovatelnou hmotu. Tento vynález spouští v zemi technologickou revoluci a za několik málo let vybaví sovětské domácnosti celou řadou moderních zařízení.

Vrchol a pád této revoluce nastává v roce 1955, kdy dojde k selhání při snaze spustit novou verzi internetu, která měla propojit lidi a jejich inteligentní robotické asistenty do jedné sítě. Roboti se v ten moment obrací proti lidem a dochází k apokalypse. Zastavit vzniklou rebélii a odhalit její příčinu se bude hráč snažit v kůži oddaného komunisty majora agenta KGB Sergeje Načeva.

(Foto: Mundfish)

Hra vyšla na konci února tohoto roku. Rozpačité reakce vyvolala již v roce 2018, kdy byl oznámen její vývoj. I snad parodická glorifikace sovětské utopie se ovšem stává velmi kontroverzní zejména ve světle již přes rok probíhající válečné agrese Ruska na Ukrajině.

Titul má na svědomí studio Mundfish, které oficiálně sídlí na Kypru, kanceláře má ale také v Moskvě. Ačkoliv zaměstnává vývojáře z řady zemí, včetně Ukrajiny, jeho zakládající členové jsou Rusové. Pozornost vzbouzí zejména nezodpovězené otázky týkajících se financování vývoje. Ve veřejném prostoru vzniklo podezření, že některé subjekty, podílející se na financování, sami jsou nebo jsou napojeny na osoby a podniky uvedené v sankčních seznamech západních států.

Studio rovněž čelí podezření, že svou roli ve vývoji dokonce sehráli i někteří představitelé ruské vlády. Vedení firmy se před vydáním hry, navzdory tlaku fanoušků, zdráhalo tyto spekulace a jejich postavení vůči válečnému konfliktu komentovat. Novinář magazínu The Gamer Jason Wojnar dokonce tvrdí, že byl po položení přímého dotazu na Twitteru studiem zablokován. „Zeptal jsem se, proč se tým ani slovem nevyjádřil k akcím Ruska proti Ukrajině. Vývojáři mě bez odpovědi okamžitě zablokovali,” uvádí ve svém článku. Vzápětí doplňuje, že otázku položil přímo a bez ambice vyvolat obvinění.

Po narůstajícím tlaku se studio k situaci v polovině ledna nakonec vyjádřilo. „Zaznamenali jsme otázky týkající se toho, jaké postavení společnost Mundfish zaujímá. Chceme vás ujistit, že Mundfish je vývojářské studio, jehož tým je složený z lidí z celého světa, které se zaměřuje na vývoj inovativní hry a je bezesporu mír podporující organizaci a proti násilí na lidech,” uvádí na Twitteru. Doplňuje, že se k politické situaci vyjadřovat nechce a že je pro něj, jako pro globální vývojářský tým, důležité, aby hru mohli hrát hráči po celém světě. Fanoušky bylo toto vyjádření ale hodnoceno jako vágní.

Jednoznačný postoj k politické situaci zaujal alespoň autor hudby, významný australský skladatel Mick Gordon, který na svém Twitteru uvedl, že svůj honorář za odvedenou práci věnuje Červenému kříži do sbírky na podporu Ukrajiny ve válce s Ruskem.

Zatímco hráči vnímají glorifikaci sovětské ideologie jako satiru, v politických kruzích je považována za propagandu. (Foto: Mundfish)

Nejasná interpretace herního titulu a nevyjasněné okolnosti týkající se jeho financování vyvolaly kontroverzi dokonce i v politických kruzích. „Ministerstvo digitální transformace zašle oficiální dopis společnostem Sony, Microsoft a Valve s žádostí o úplný zákaz prodeje digitálních verzí této hry na Ukrajině,” cituje na konci února komentář náměstka ministra pro digitální transformaci Oleksandra Borňjakova zpravodajství dev.ua.

Náměstek ministra dále vyzývá dotyčné společnosti k omezení distribuce hry i v jiných zemích a to údajně kvůli její toxicitě, potenciálnímu shromažďování uživatelských dat a možnosti jejich přenosu třetím stranám v Rusku a kvůli možnosti použití peněz získaných z nákupu hry k vedení války proti Ukrajině. „Chceme západnímu publiku zdůraznit, že vývojáři hry nepřišli s veřejným prohlášením odsuzujícím Putinův režim a krvavou válku, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině,” uzavírá komentář Borňjakov.

Oslovené společnosti na výzvu zatím nereagovaly. Ostré odsouzení ruské agrese na Ukrajině by pro studio zcela jistě znamenalo vážné postihy ze strany ruského státu, na druhou stranu ignorace situace a nezřetelná vyjádření dále ochlazují vztah se západními vydavateli a hráči, kteří nechtějí podporovat ruskou ekonomiku.

Navzdory vyostřené atmosféře hra sklízí úspěchy. Recenzenti kladou důraz na oddělení díla od autora a kontextu, jiní ho v historických souvislostech vnímají jako absolutní satiru a výsměch utopické sovětské ideologii.

PŘEČTĚTE SI: Studenty lákal obor herního vývoje, tak jim ho v Brně otevřeli. Reportáž z jediné státní školy herního designu

PŘEČTĚTE SI: Legendární Mafia se dočkala očekávané příběhové modifikace. Odhaluje minulost hlavních postav

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Gaming
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články