Netflix vstupuje na nový trh. Končí s DVD a masivně rozšiřuje nabídku videoher podle svých hitů
Netflix mění strategii, po 25 letech ukončuje službu výpůjčky DVD a vstupuje do segmentu videoher. (Foto: Unsplash)

Netflix vstupuje na nový trh. Končí s DVD a masivně rozšiřuje nabídku videoher podle svých hitů

24. dub 2023 Natálie Vopařilová 3 min

Populární streamovací platforma Netflix aktualizuje své portfolio služeb. 29. září tohoto roku ukončí odesláním posledních objednávek službu výpůjček DVD. Mimo sledování svých oblíbených filmů a seriálů online mohou předplatitelé od konce roku 2021 prostřednictvím svého uživatelského účtu hrát několik desítek exkluzivních mobilních her. Jejich nabídka se má v tomto roce téměř zdvojnásobit.

Zatímco v roce 2020 roční příjmy společnosti vzrostly oproti předchozímu roku téměř o čtvrtinu, každým dalším rokem procento klesalo, v posledních dvanácti měsících o necelých pět procent. Netflix se přirozeně snaží růst a volí si pro to odvětví vzkvétajícího videoherního průmyslu.

9. listopadu 2021 spustila platforma službu Netfilx Games, prostřednictvím které si mohli uživatelé v ceně svého Netflix předplatného zahrát bez reklam a mikrotransakací na svých mobilních zařízeních jednu z pěti exkluzivních her. Jednalo se o tituly Stranger Things: 1984 a Stranger Things 3: The Game založené na stejnojmenném populárním seriálu, Shooting Hoops, Card Blast a Teeter Up. K dnešnímu dni je v nabídce už na 58 titulů od malých i velkých vývojářů, ke konci tohoto roku má počet dostupných her atakovat první stovku.

Mezi již vydanými tituly zaujme, kromě již zmíněných Stranger Things her, například Tomb Raider Reloaded nebo SpongeBob: Get Cooking. Aktuálně nejpopulárnější hrou v nabídce je pak Too Hot to Handle: Love Is a Game, která vyšla na konci loňského roku spolu se čtvrtou řadou stejnojmenné reality show. V obchodě Google Play má hra přes milion stažení. Fanoušci se mohou těšit na další díl, který má vyjít později v tomto roce.

Diváci se mohou těšit na herní adaptace populárních Netflix seriálů. (Foto: Unsplash)

Mezi dalšími publikovanými hrami v roce 2023 má být například Assassin’s Creed Codename Jade, která má vyjít spolu s nově chystaným Assassin’s Creed seriálem nebo Vikings: Valhalla, která má rovněž vyjít s připravovaným seriálem. Netflix také chystá mobilní hru La Casa De Papel: The Game pro fanoušky seriálu Papírový dům a The Queen’s Gambit: Chess, která potěší příznivce seriálu Dámský gambit.

Seznam dostupných her je k dispozici v mobilní aplikaci Netflix, odkud je uživatel přesměrován do App Store nebo Google Play. Aktuálně jsou tituly dostupné pouze na mobilní zařízení s operačními systémy iOS a Android, Netflix se ale chystá vyvinout vlastní cloud pro možnost hraní i na televizi a počítačích.

Sází Netflix na správnou kartu?

Ambice Netflixu prorazit ve videoherním průmyslu je vysoká. Netflix má aktuálně pět herních studií. V září roku 2021 Netflix získalo Night School Studio, v březnu loňského roku koupilo finské studio Next Games později tentýž měsíc se do jeho služeb připojilo i texaské studio Boss Fight Entertainment. V září loňského roku založil Netflix vlastní první interní studio v Helsinkách ve Finsku a v říjnu druhé v Kalifornii, které vede Chacko Sonny, bývalý viceprezident a producent studia Activision Blizzard.

Hry na témata oblíbených seriálů vznikající v profesionální produkci se zatím ale nejeví býti tahákem. Podle dat z konce října loňského roku na webu Apptopia dosáhly Netflix hry celkem 34.1 milionů stažení. V porovnávaní s dalšími velkými vydavateli je to podprůměrný výsledek, jelikož ti dosahují desítek milionů stažení měsíčně. Podle těchto dat hrálo Netflix hry v říjnu 2022 1,63 milionů uživatelů, což činí 0,7 procent z celkových 223.1 milionů Netflix předplatitelů.

Podle dat webu Statista ví o existenci služby Netflix Games 66 procent amerických odběratelů a 33 procent z těchto odběratelů službu používá.

Ani noví předplatitelé se ale streamovací společnosti nedaří nabírat, jak předpokládala ve svých plánech. V prvním kvartálu Netflixu přibylo 1,75 milionu nových předplatitelů, což je méně, než americká společnost plánovala. V tomto čtvrtletí Netflix zvýšil meziroční tržby o čtyři procenta na 8,2 miliardy dolarů. Čistý zisk ale klesl na 1,3 miliardy dolarů, což je o zhruba 18 procent méně.

PŘEČTĚTE SI: Chcete uspět v Africe? Přijeďte a poznejte běžné problémy místních, radí muž, který s Čechy staví „Netflix” pro Afriku

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Gaming, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články