Vychází dlouho očekávaný titul The Lord of the Rings: Gollum. Hráčům vadí grafika i hratelnost
Nová hra nabídne pohled na Středozemi z jiné perspektivy (Foto: Daedalic Entertainment)

Vychází dlouho očekávaný titul The Lord of the Rings: Gollum. Hráčům vadí grafika i hratelnost

25. kvě 2023 Natálie Vopařilová 3 min

Fanoušci Tolkiena se dočkali. Dnes vychází dlouho očekávaná hra The Lord of the Rings: Gollum. Hráči se mnohou těšit na prozkoumávání nejen zákoutí Středozemě, ale i hlubin Glumovy rozpolcené psychiky.

The Lord of the Rings: Gollum je příběhová akční adventura pro jednoho hráče, která se odehrává v době před příběhem série Pán Prstenů. Přesto v ní hráči navštíví lokace a postavy známé z populárních knih a filmů. Má nabídnout unikátní pohled na svět Středozemě prostřednictvím očí prapodivného stvoření, ikonické postavy Tolkienova světa, Gluma. V jeho kůži bude hráč na dobrodružné cestě rozsáhlým fantasy světem, plížením se temnými jeskyněmi a skákáním po skalách unikat nepřátelům, poodkrývat jeho minulost a rozhodovat o jeho budoucnosti.

Právě transformace hobita Sméagola na malého, vychrtlého a bezúhonného tvora s velkými očima a tenkými prsty, posedlého mocí Jednoho prstenu, je ústředním motivem vnitřního konfliktu hlavního hrdiny, který bude hráč na své cestě Středozemí řešit. Autoři zdůrazňují, že rozhodně nebude jednoznačný: Sméagol nebude zastávat jenom morálně správná rozhodnutí a Glum ta špatná.

Nová hra nabídne pohled na Středozemi z jiné perspektivy (Foto: Daedalic Entertainment)

Autoři uvádí, že zpracování námětu se drží originální knižní předlohy. Jelikož má ale Glumův příběh v originálním díle mnoho prázdných míst, měli autoři prostor k jisté seberealizaci, která ovšem probíhala pod dohledem Middle-earth Enterprises, čímž by mělo být zaručeno, že nedojde k nesmyslným vybočením z děje. Při tvorbě vizuálu se údajně inspirovali kresbami samotného Tolkiena. Hra má mít vlastní unikátní stylizaci, ale současně má respektovat obecně vžitou představu o podobě světa.

„Poklidné hraní hry s prozkoumáváním nádherně zpracovaného prostředí a posloucháním dialogů zabere přibližně 20 hodin,“ uvedl v rozhovoru pro magazín Gaming Bolt producent hry Harald Riegler. „Náruživí hráči budou schopni hru dohrát rychleji, ale všem doporučujeme, aby si udělali čas a nadechli se vzduchu Středozemě,“ doplnil. Hra ovšem nenabízí otevřený svět, je lineární, strukturovaná do méně či více otevřených levelů.

Hra by měla standardního hráče zabavit přibližně na 20 hodin. (Foto: Daedalic Entertainment)

Hru vyvíjí německé studio Daedalic Entertainment, které se v minulosti soustředilo na produkci point-and-click adventur. Vývoj The Lord of the Rings: Gollum byl oznámen v roce 2019, vydání hry bylo přislíbeno k roku 2021. Oficiálním datem vydání bylo stanoveno 1. září 2022. Po publikaci prvních ukázek sklidili tvůrci vlnu negativní kritiky, fanoušci kritizovali vizuální zpracování, které hodnotili jako zastaralé, vadilo jim také krkolomné ovládání.

Tvůrci se proto rozhodli odložit vydání na 25. květen 2023 s ambicí naplnit očekávání hráčů. Jestli se to tvůrcům podařilo, zůstává do vydání prvních recenzí otázkou. Z dosavadního předběžného hodnocení to ale vypadá, že grafika i problémy v hratelnosti nadále zůstávají achillovou patou hry.

Hra disponuje technologií ray tracing, která zaručí kvalitnější odrazy a stíny. (Foto: Daedalic Entertainment)

„Předně je potřeba zdůraznit, třikrát podtrhnout a zakroužkovat červenou fixou, že hra vypadá strašně. Není vůbec přehnané napsat, že spousta her z éry třetího PlayStationu oku lahodila výrazně víc. Grafika působí extrémně zastarale, až člověk nechápe, že je Gollum vyvíjený na páté iteraci Unreal Enginu. I animace jsou amatérské, zvlášť ty obličejové, což shazuje jinak velmi dobré dialogy a herecké výkony,” hodnotil hru na webu Games.cz v březnu tohoto roku Václav Pecháček.

Když jsem v jedné pasáži asi podesáté nedokázal vyskočit na ten správný šutrák, postěžoval jsem si poblíž stojícímu vývojáři, že se mi hlavní hrdina prostě neovládá dobře, že je to celé takové trhané, nešikovné, neintuitivní. Pokrčil rameny a řekl, že chápe," uvádí dále v hodnocení. Pochvaluje si ale vyprávění a důraz na detail.

Hra je dostupná pro PC, PS4, PS5, Xbox One a Xbox Series X/S. Později v letošním roce má titul vyjít také na Nintendo Switch. Hra je bohužel bez češtiny. Vlastníky počítače vybavené Nvidia RTX grafickou kartou potěší, že hra disponuje technologií ray tracing, která zobrazuje odrazy a stíny kvalitněji.

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Gaming
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články