Ageismus v praxi. Gamerů nad padesát let přibývá a cítí se odstrčení
Počet starších hráčů roste, většina z nich ale nemá pocit, že by hry byly vytvořeny s ohledem na ně. (Foto: AARP) 

Ageismus v praxi. Gamerů nad padesát let přibývá a cítí se odstrčení

28. dub 2023 Ondřej Černý 4 min

Populace stárne a dožívá se stále vyššího průměrného věku. Díky tomu se prodlužuje i doba, během níž mohou gameři naplňovat svou hráčskou vášeň. Důchodovému věku se blíží generace X, jejíž příslušníci jsou první generací, která si už od svého mládí mohla užívat počítačových her.

Málokdo z čtenářů tohoto textu to asi osobně pamatuje, ale zahrát si jednoduchou hru na počítači bylo v 80. letech podobně častým svátkem, jako vidět hrát v předchozích letech fotbalistu Lionela Messiho v Česku. Možné to bylo, časté až tolik ne. Přesto je pro řadu dnešních čtyřicátníků a padesátníků hraní her do dneška podstatnou součástí jejich životů.

A jak to tak vypadá, přibývá jich. Podle nejnovějšího průzkumu americké neziskové organizace AARP, která se zaměřuje na život Američanů starších padesáti let, je hraní her v této věkové skupině nejrozšířenější v historii. Jde o početnou skupinu více než 52 milionů Američanů, kteří se této kratochvíli věnují alespoň jednou měsíčně. Hráči tvoří téměř polovinu (45 procent) všech Američanů v tomto věku a jejich podíl v populaci se zvyšuje. V roce 2019 jich bylo 44 procent (50,6 milionu), v roce 2016 ještě méně (38 procent; 40,2 milionu).

Víc času, ale radši sami

U gamingu hráči ve věku 50+ loni trávili průměrně dvanáct hodin měsíčně. I zde je patrný nárůst ve srovnání s rokem 2019 (8,5 hodiny měsíčně). Téměř polovina hráčů se této zábavě věnuje každý den. Většinou je to na jejich telefonech a preferovanými hrami jsou puzzle nebo karetní a slovní hry. Puzzle a logickým hrám dává přednost 73 procent hráčů. Střílečky preferuje 12 procent dotázaných, takže pravděpodobnost, že si společně vnoučata s prarodiči zahrají Counter-Strike: Global Offensive nebo Call of Duty, zase tak vysoká není.

Single player je první volbou pro 81 procent dotázaných. Většina z nich (68 procent) ale při hře komunikuje s ostatními hráči prostřednictvím chatů, textových zpráv, případně zpráv v aplikacích. Když už si dají multiplayer, nejčastěji je to s dětmi nebo vnoučaty (20 procent). Mezi další preferované společníky patří další dospělí členové rodiny (14 procent), přátelé (12 procent) nebo náhodní online spoluhráči (10 procent).

Průzkum se také zabýval důvody, proč se respondenti ve věkové kategorii 50+ hraní věnují. Nejčastěji to byla potřeba pobavit se (86 procent), následovaná snahou odpočinout si a zrelaxovat (79 procent). Jako třetí nejčastější důvod byla uváděna ambice zůstávat díky hraní her duševně bystrý (78 procent).

Starší hráči oproti minulosti ve výrazně větším počtu přecházejí k mobilním platformám. Celých 84 procent z nich uvedlo, že hráli na mobilu, což je výrazně více než hráčů na konzolích (28 procent) nebo na technologiích chytré domácnosti (21 procent) typu chytré televize, digitálního přehrávače médií nebo domácích asistentů. Počítače, notebooky a tablety byly zařazeny do samostatné kategorie a 53 procent respondentů uvedlo, že na nich hraje také.

Problém reprezentace

Přestože jsou starší hráči stále rostoucí a často také velmi bonitní skupinou zákazníků, často se cítí herními společnostmi přehlíženi. Z výzkumu vyplynulo, že výrazná většina (69 procent) nemá pocit, že by hry byly vytvořeny s ohledem na ně. Více než polovina z oslovených (66 procent) tvrdí, že hry jsou navrženy bez ohledu na hráče nad 50 let. Všímají si také toho, že marketingové kampaně nejsou zacíleny právě na ně a firmy volí komunikační modely zaměřené na mladší hráče.

Pro řadu gamerů vyššího věku je mnoho her také příliš komplikovaných. Patrné je to u hráčů nad 60 let, ještě více pak pro ty o dekádu starší. Jejich požadavky se zřetelně liší od mladších kolegů. Starší hráči preferují, aby herní průmysl vytvářel hry a funkce, které budou výzvou.

Více než polovina hráčů ve věku 50+ uvedla, že jejich požitek se poněkud nebo výrazně snížil tím, že museli sledovat reklamy, aby dosáhli pokroku (59 procent), nebo potřebovali nákupy v aplikaci, aby dosáhli pokroku (58 procent). Nespokojeni byli také s množstvím reklam, které se při hraní zobrazovaly (56 procent) a s počtem upozornění na nákup věcí souvisejících s hrou (54 procent).

I když generace 50+ nebude asi nikdy tou, na níž herní vývojáři budou primárně cílit, přesto představuje zajímavou obchodní příležitost. V prvním pololetí roku 2022 utratilo 38 procent amerických hráčů ve věku 50+ za hry v průměru 49 dolarů. V souhrnu to představovalo 2,6 miliardy dolarů.

Na druhou stranu jejich výdaje na hry se od roku 2019 snížily. V té době hráči nad padesát utráceli za stejné období v průměru 64 dolarů, zároveň mezi hráči představovali menší skupinu (27 procent). Z aktuálních údajů AARP tak vyplývá, že starší hráči se své zábavě věnují delší dobu, ale platí za to méně.

PŘEČTĚTE SI: Nastartujme se. Hráči esportu a videoher konzumují více energy drinků než běžná populace

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Gaming
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články