Populární střílečka Counter-Strike se letos dočká evoluce. Hráče čeká nová grafika, zvuk i technologie
Counter Strike 2 formou bezplatné aktualizace Counter‑Strike: Global Offensive. (Foto: Valve)

Populární střílečka Counter-Strike se letos dočká evoluce. Hráče čeká nová grafika, zvuk i technologie

22. dub 2023 Natálie Vopařilová 4 min

Counter‑Strike: Global Offensive, nejpopulárnější střílečka z první osoby a aktuálně vůbec nejhranější hra na platformě Steam, se má dočkat nového dílu. Hra Counter-Strike 2 byla oznámena na konci března, vyjít má v blíže nespecifikovaný datum v průběhu letošního léta. Fanoušci se mohou těšit nejen na grafická a zvuková vylepšení, ale i nové technologie.

Hra bude k dispozici ve formě bezplatné aktualizace předchozího dílu. Stejně jako při aktualizaci Counter-Strike: Source na dnešní Global Offensive zůstanou stavební kameny hry totožné, hráči se proto nemusí obávat, že by jejich natrénované hodiny a naučené taktiky přišly vniveč. Do nového dílu budou převedena i získaná kosmetická vylepšení. S novými funkcemi bude přístupný i editor map. Na jaké novinky se tedy mohou hráči těšit? Jednat se bude o vylepšené a zvukové zpracování a nové technologie, které by měly zlepšit hratelnost a umožnit hráčům vytvářet zábavnější taktiky.

K vizuálním změnám zvolili vývojáři tři přístupy. Nejpopulárnější mapy z původní hry se dočkají vylepšeného nasvícení a viditelnosti hráčů. Jako ukázku uvádí vývojáři mapu Dust II. Druhý balík map bude využívat nový engine Source 2, který se projeví v realistickém renderování světla, odrazů a materiálů. Na oficiálních stránkách jsou změny demonstrovány na mapě Nuke. Mapy ve třetím balíku pak budou kompletně přepracované. Jedná se o nejstarší mapy Counter-Strike her, které mají dostat druhý život. Ty budou plně využívat všechny nové nástroje a renderovací funkce enginu Source 2. Jednat se bude například o mapu Overpass.

Mapa Dust II v novém grafickém provedení. (Foto: Valve)

Chybět nemají ani nové vizuální efekty. Krvavé výstřiky budou odpovídat zásahu, krvavé fleky budou postupně zasychat. Nově má být viditelná stopa po kulkách ze zbraně AWP. Tato vylepšení hráčům poskytnou nové informace a umožní jim lépe reagovat na aktuální situaci ve hře. Nové budou také vizuální efekty například pro exploze a oheň. Drobných úprav se dočká i uživatelské rozhraní.

Zvuky ve hře byly přepracovány tak, aby byly vyvážené, odrážely okolní prostředí, byly zřetelné a šlo z nich odposlechnout více informací.

Dokonalejší technologie pro autentičtější herní zážitek

Zásadní změnou bude nová technologie, díky které budou herní akce okamžité. V původní hře získávaly servery informace z herního světa v krátkých časových intervalech, takzvaných ticích. Mohlo se tak například stát, že nedošlo ke správnému odeslání informací v milisekundách mezi stisknutím tlačítka myši a tickem a to mělo za následek neúspěšný výstřel. Technologie v Counter-Strike 2 bude nezávislá na těchto ticích.

Výraznou změnou projdou dýmovnice. Oblaka kouře, které dýmovnice vytvoří, budou v nové hře dynamickými volumetrickými objekty, jež budou interagovat s prostředím. Znamená to, že budou přirozeně zaplňovat prostor: kouř se například dokáže vyvalit z oken a dveří a naopak ho nezastaví schody. Nově ho ovlivní ještě kulky a granáty, které jej dokáží rozptýlit, nebo naopak rozšířit. Díky schopnosti reagovat na světlo budou kouřová oblaka vypadat realisticky.

Kosmetika nakoupená v předchozím díle bude plně kompatibilní s novou hrou. (Foto: Valve)

Hra, která odolává zubu času

Citlivá vylepšení při zachování hry Counter-Strike hrou Counter-Strike je důvodem, proč titul nikdy neztratil na popularitě a je i po letech na trhu relevantní. Oznámení nového dílu vzbudilo vlnu zájmu o Counter‑Strike: Global Offensive, který na konci března překonal rekord nejvyššího počtu souběžně hrajících hráčů na platformě Steam a to na neuvěřitelných 1 519 457.

Fanoušci věří, že jim aktivnější hraní a vyšší počet odehraných hodin zajistí pozvánku do aktuálně probíhajícího uzavřeného testování, ačkoliv je odehraný čas pouze jedním z mnoha faktorů, na základě kterých společnost Valve testery vybírá a podle oficiálního vyjádření na Twitteru je navíc čas nahraný po zahájení limitovaného testu s oznámením na konci března pro tento výběr irelevantní. Do testování se nelze registrovat, seznam faktorů pro výběr je interní. Vývojáři varují před falešnými registračními e-maily a prodejem klíčů. Žádné klíče pro Counter-Strike 2 neexistují. Pozvánku do testování hráči obdrží přímo ve hře.

Counter-Strike 2 má vyjít v průběhu léta tohoto roku jako aktualizace původního dílu. Vůbec první major zápas ve hře Counter-Strike 2 se bude konat příští rok v březnu v Dánsku. První profesionální zápas proběhl již krátce po oznámení hry. Vzhledem k tomu, že engine Source 2 podporuje operační systémy iOS a Android, vznikají spekulace, že by hra mohla být v budoucnu dostupná i pro mobilní telefony.

PŘEČTĚTE SI: Nastartujme se. Hráči esportu a videoher konzumují více energy drinků než běžná populace

PŘEČTĚTE SI: Vychází česká loupežná akce Crime Boss: Rockay City. Objeví se v ní Chuck Norris a další hvězdy

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Gaming
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články