U Průši vyrábějí ochranné štíty pro lékaře. Za pár dní jich zdarma dodali 1600

U Průši vyrábějí ochranné štíty pro lékaře. Za pár dní jich zdarma dodali 1600

23. bře 2020 Václav Lang 3 min

Výroba tištěných respirátorů prozatím neklapla, a tak se český lídr na poli 3D tisku Prusa Research zaměřil na ochranné štíty pro doktory. Během tří dnů otestovali desítky verzí, vyrobili dva prototypy, odprezentovali na ministerstvu zdravotnictví a v pátek lékařům doručili prvních 1600 kusů.

„Máme za sebou náročný týden, ale zvládli jsme něco skoro nemožného. V pátek (20. 3.) jsme vytiskli a lékařům doručili 1600 ochranných štítů. A to jsme začali v pondělí odpoledne s designem,” ohlásil o víkendu zakladatel a CEO Josef Průša.

Firma se zpočátku snažila přijít na to, jak tisknout respirátory, ukázalo se však, že přijít s vhodným řešením, které by 3D tiskárny zvládly za současného udržení všech bezpečnostních podmínek, je oříšek, a tak se u Průši zamýšleli, jak jinak pomoci.

„Během našeho výzkumu jsme hledali ochranné prostředky, které je možné bezpečně tisknout – a v první fázi jsme se rozhodli soustředit na ochranné obličejové štíty, které používají lékaři,” popsal Průša na svém blogu.

„Přes Facebook se k nám dostala informace, že čeští lékaři uvítají, když se k nim dostanou obličejové štíty a že na internetu už existuje povedený model. Právě od něj jsme se odpíchli a rozhodli se, že ho lépe přizpůsobíme k rychlému a jednoduchému 3D tisku – tedy aby bylo možno ho tisknout bez podpěr a v co největším počtu na jedné tiskové podložce,” uvádí.

Společnost je v současnosti schopná vyrobit 800 kusů štítů za den. (Foto: Prusa Research)

Štíty zdarma

Vyrobené štíty mají chránit lidi v tzv. první linii, zabezpečí jejich oči a tvář od kašlání a kýchání pacientů, přičemž se dají kombinovat s respirátorem.

„Zatím vyrábíme verzi RC1, která ještě nefunguje třeba se všemi ochrannými brýlemi, které by správně lékaři měli mít. Ale oni je vesměs stejně nemají. O víkendu už vše chystáme na výrobu poslední verze RC2, která už všechna kritéria splňuje,” popsal Josef Průša koncem týdne.

Lékaři dostali koncem týdne prvních 1600 kusů. (Foto: Prusa Research)

A zároveň vyzval ostatní tiskaře: „Pokud máte kapacitu a nástroje, můžete si vše začít připravovat už nyní, ještě před finálním designem. Teď je nejlepší chvíle na to vyladit svou tiskárnu a zásobit se materiálem, tak abyste mohli začít tisknout hned, jakmile vydáme finální model.” (Podklady naleznete zde.)

Náklady na materiál pro výrobu jednoho kusu činí asi 20 korun, a to bez jakékoli množstevní ceny. Lékařům ale výrobky dodávají zdarma: „Po těch příbězích, co k nám došly jen za první den, ani nepřemýšlím, že by to bylo jinak,” uvádí. Na této stránce se pak zájemci mohou přihlásit a firma se jim pokusí své výrobky doručit.

Dodávky do nemocnic už jsou na cestě. (Foto: Prusa Research)

Společnost je podle Průši aktuálně schopná ve své tiskové farmě s 500 tiskárnami vyrobit 800 kusů za den, kdyby je nebrzdil plotr pro řezání průhledných krytů štítů, zvládli by teoreticky i čtyři tisíce štítů za den. Následovat má výroba ochranných brýlí.

Pokud byste se chtěli do výroby ochranného štítu sami pustit, přečtěte si celý příspěvek Josefa Průši, kde najdete i rady ohledně bezpečnosti, sterilizace a ověření výrobku.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články