Veřejně obchodované VC fondy si brousí zuby na menší konkurenty. Z pohledu trhu to může vést k přílivu nového kapitálu
Takzvaný medvědí trh, tedy dlouhodobě klesající kursy, nutí investory hledat nové příležitosti. Foto: Pixabay

Veřejně obchodované VC fondy si brousí zuby na menší konkurenty. Z pohledu trhu to může vést k přílivu nového kapitálu

23. srp 2022 Petr Blažek 1 min

Konsolidace venture kapitálu postupuje různými cestičkami – jednou z nejnovějších je vlna akvizic menších investičních skupin ze strany velkých hráčů. Typickým zájemcem o takovou akvizici je velká private equity firma (tedy firma, která investuje jak své zdroje, tak peníze dalších investorů do podílů ve startupech nebo zavedených společnostech) nebo VC fond s akciemi na burze. Akcionáři a analytici totiž tlačí na management, aby neustálým růstem objemu aktiv ospravedlnil – a udržel – vysoké kursy akcií i při současném medvědím trhu.

Jak píše server PitchBook, zájem velkých fondů o akvizice se navíc potkává s čím dál větším zájmem menších investičních firem nechat se koupit. Je pro ně totiž čím dál těžší nají smysluplné investiční terče – mimo jiné z toho důvodu, že velcí hráči jim ukusují z krajíce, když své investice cílí na čím dál menší startupy a čím dál časnější investiční kola.

Dávat akcie private equity firem na burzu není nic nového. Ti největší hráči jako Blackstone, Apollo Global Management nebo KKR jsou na burze již dávno. Ale nově si na burzu pro kapitál chodí i firmy, které nelze označil jako „obří“. Příkladem jsou CVC Capital Partners nebo L Catterton; v obou případech se očekává, že budou následovat příklad podobných firem, které šly na burzu před nimi a také v dohledné době oznámí vlnu akvizic.

Pro objem kapitálu, který je k dispozici pro přímé investice do podílů ve firmách – včetně startupů – to znamená žádoucí impuls opačným směrem, než jakým kapitál v posledních měsících proudil. Investoři totiž trh private equity a rizikového kapitálu opouštěli a přesouvali svá aktiva do veřejně obchodovaných cenných papírů.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články