Tajemné mystery boxy zažívají v e-shopech boom. Přidává se Unboxino, nabízí krabice na míru s věcmi staženými z prodeje

Tajemné mystery boxy zažívají v e-shopech boom. Přidává se Unboxino, nabízí krabice na míru s věcmi staženými z prodeje

20. dub 2022 Zuzana Keményová 8 min

E-shop Unboxino je ještě malé dítě, je na světě pár týdnů. A už dělá první kroky v divoké herně českého internetu. Má ambiciózní plán – zákazníky nechá nakupovat do boxů, jakýchsi krabic s překvapením. Teprve doma po rozbalení člověk zjistí, jaký konkrétní produkt od které značky mu přišel. Výměnou za tuhle neznámou zaplatí mnohem méně než v běžném obchodě nebo e-shopu.

Nápad na prodej tajemných boxů vznikl v hlavě podnikatele Kamila Messnera začátkem loňského roku. Pro svou vizi hledal vhodného partnera, který by s ním projekt dál rozvíjel. A tak loni v létě začala spolupráce s Tomášem Vackem, partnerem v marketingové agentuře Contexto, která to umí s online kampaněmi, webovkami, sociálními sítěmi, chatboty a tak dále.  

„V průběhu podzimu jsme ladili koncept, hledali optimální řešení a v zimě jsme náš nápad realizovali, připravili značku. Myšlenka je ta, že chceme dávat věcem druhou šanci. Tuto ideu chceme rozvíjet i do budoucna u dalších projektů,“ říká pro StartupJobs Newsroom Vacek. Messner s Vackem projekt od začátku financovali ze svého, vstupní částka pro zahájení byla v řádech nižších jednotek milionů korun

Princip nakupování na Unboxinu je ten, že zákazník nenakupuje po jednotlivých produktech, ale po kategoriích produktů. Klikne si například na kategorii kuchyně, dílna, hračky a tak dále. Také si předvolí velikost smartboxu - k dispozici jsou jednokilové až desetikilové. Nejmenší stojí 750 korun, největší téměř pět tisíc. Doprava a balné jsou zdarma. Pak si člověk prohlíží kategorie produktů a označuje ty, o které má zájem – například bublifuky, hračky pro miminka nebo dětské hodinky. Sestavuje si tak předběžný seznam přání, podobně jako když dítě píše Ježíškovi. Konkrétní značka, barva a typ však v detailu není. 

Domů pak přijde box s navolenými typy produktů. Na základě velikosti vybraného smartboxu, jeho ceny a aktuálního stavu skladových zásob Unboxino ze seznamu sestaví krabici na míru a zašle ji. „Box, který obdržíte, tak bude vždy obsahovat pouze druhy zboží, které jste si přáli. Nikdy však úplně přesně nebudete dopředu vědět, které v boxu budou. Pokaždé tak bude rozbalování takové malé překvapení,“ přibližuje Vacek. Stejně jako u jiných e-shopů má zákazník možnost do 14 dnů odstoupit od smlouvy, tedy krabici vrátit. Záruka na zboží je 12 měsíců, a pokud se v této lhůtě přístroj porouchá, pošle jej zákazník zpět a dostane jiný. Unboxino negarantuje, že od stejného výrobce, ale vymění prostě vrtačku za vrtačku nebo vaflovač za vaflovač. 

Na Unboxinu si člověk vybírá zboží podle kategorií. Konkrétní zboží, které se do krabice dostane, je v pro zákazníka tajemstvím. (Foto: Unboxino)  

„Jedná se o věci, které z důvodu obrovského tempa výroby nebyly využity pro účel, pro který vznikly. Unboxino se spojilo s velkými e-shopy a prodejci, odebírá od nich zboží, které bylo například rozbaleno a vráceno, nemá tedy originální obal a nebylo znovu dáno do prodeje nebo je z loňské kolekce. A byť je zcela nové, tak se stahuje z prodeje, i když je perfektní a nepoužité,“ vysvětluje Vacek. Dodává, že týmu, který stojí za Unboxinem, není jedno, že takové zboží se často nevyužije a zbytečně se likviduje. Unboxino se profiluje jako e-shop, který dává zboží druhou šanci a bojuje tak proti plýtvání. Kolik přesně stál daný produkt, se zákazník nedozví, protože nakupuje celou krabici. Nicméně e-shop tvrdí, že produkty prodává s výraznou, i 50procentní slevou.

Unboxino zboží vykupuje díky tomu, že má navázána obchodní partnerství z řad e-shopů i retailistů, a to jak v Česku, tak v Evropě. Na otázku, proč prodávají krabice, a nikoli jednotlivé produkty, tak jako ostatní e-shopy, Vacek odpovídá, že i oni nakupují zboží ve velkoobchodní rovině, tedy také na váhu. „My v nákupu nevíme, jaké zboží přesně dostaneme. Neznáme přesné skladové zásoby toho, co dál budeme prodávat. Navíc struktura zboží se neustále mění a bylo by velmi obtížné držet skladové zásoby po určitých produktech. Dostáváme různé zboží, někdy dva kusy, jindy čtyři kusy od daného produktu. Nákup tak neprobíhá, takže ani distribuce tak nemůže probíhat,“ přibližuje Vacek.

Tomáš Vacek ze společnosti Contexto je jedním ze dvou zakladatelů Unboxina. Má diplom z marketingu a managementu z Univerzity v Cambridgi. (Foto: Unboxino) 

Tým Unboxina si uvědomuje, že kupovat krabice s překvapením je míra nejistoty, která může zákazníky odradit. Vnímáme to jako úzké místo konceptu. Sami uvidíme, jak moc to bude lidem vadit, nebo také ne. Ale díky tomuto systému jsme schopni dát lidem zboží za velmi atraktivní cenu. Nebude to určitě fungovat u prémiových věcí, například když toužíte po určitém konkrétním počítači nebo vrtačce, ale v okamžiku, kdy potřebuji produkt, který mi splní účel, věříme, že to lidem vadit nebude,“ je přesvědčen Vacek.

V tuto chvíli má Unboxino devět zaměstnanců, převážně tým logistiky. Investora nyní nehledá. Na hodnocení úspěchu či neúspěchu Unboxina je prozatím ještě brzy, reálně byl e-shop pro veřejnost spuštěn na začátku dubna. Hned první víkend prodal sedm smartboxů. První dojem je, že se projekt líbí a v podpoře budeme dále pokračovat a budeme ji rozvíjet. Jsme nyní v pilotním módu,“ připomíná Vacek. 

Po roce fungování by tvůrci chtěli působit minimálně na dvou trzích, v Česku a na Slovensku, a připravovat se na další trhy. „Co se týče obratového plánu, byli bychom rádi, aby se nám obrat pohyboval měsíčně v řádu milionů korun,“ doufá Vacek.

Během nákupu si zákazník vybírá velikost krabice s produkty. Do krabic pak tým e-shopu na váhu zabalí věci, které má zákazník na seznamu přání. (Foto: Unboxino)

Systém mystery boxů, kdy zákazník netuší, co je v krabici, kterou kupuje, není nový, a to ani na českém internetu. I v Česku již existuje řada e-shopů, které prodávají krabice s neznámým obsahem. Unboxino je unikátní v tom, že si člověk může věci předvybrat a krabici dostane sestavenou na míru. Celkově však mystery boxy zažívají v posledních letech obrovský boom. „Zároveň je rostoucím trendem zaměření se na udržitelnost, takže využití produktů, které by jinak byly vyhozeny, může úspěch projektu jen posílit,“ říká Dušan Smoljak, šéf e-commerce consultingu agentury Acomware, která se specializuje na digitální marketing. 

„Zároveň existuje řada lidí, kteří jsou nerozhodní. Případně v některých odvětvích je těch substitučních produktů tolik, že může být pro zákazníka úlevou, když za něj produkt vybere někdo jiný,“ zamýšlí se Smoljak. Dodává, že konkrétně u Unboxina je největším otazníkem kvalita zboží, na ní bude úspěch hodně závislý. „Dále jsem osobně zvědavý, jak uživatelé přijmou různé situace, například pokud bude většina produktů od neznámých značek,“ pousmívá se Smoljak. Sám se s tímto řešením mystery boxů v online světě setkal poprvé. V offline světě to již funguje, například v Amazonu v Německu. „Prodává obdobné zboží z e-shopů po paletách, lze si tedy koupit například paletu s elektronikou za 300 eur a následně jste překvapeni, co vše a v jaké hodnotě na ní naleznete,“ dává příklad Smoljak.

Úvodní foto: Karolina Grabowska/Pexels

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články