Více ženských zakladatelek. Brněnský program k tomu chce inspirovat studentky univerzit
Pro zařazení do programu je nejdůležitější chuť rozjet vlastní firmu, vytěžit své know-how a odhodlání se rozvíjet a posouvat dále. (Foto: Pixabay)

Více ženských zakladatelek. Brněnský program k tomu chce inspirovat studentky univerzit

1. úno 2024 Ondřej Černý 2 min

Rozvinout sebevědomí a schopnosti, díky nimž posléze uspějí ve startupovém prostředí. To je cílem rozvojového programu Empower inovační agentury JIC. Určen je studentkám brněnských vysokých škol.

Rozmanitost a inkluzivita jsou pro startupový svět téměř synonyma. Žádné jiné prostředí není různorodosti otevřené víc než to, kde vznikají nové nápady, vytváří se nové produkty a rostou budoucí úspěšné firmy. Přesto podle všech průzkumů tvoří ženy mezi foundery jen nepatrnou část, která naprosto neodpovídá jejich potenciálu.

Změnit se to rozhodla inovační agentura JIC, která už dvacet let podporuje podnikavé lidi s dobrými nápady od startupových začátků až na globální trh. Pomoci by s tím měl rozvojový program Empower. Určený je pro studentky magisterských a doktorských oborů brněnských univerzit, které láká založit si vlastní firmu, ale neví, jak začít, pro ty, které chtějí na svém know-how postavit úspěšný produkt, ale i pro takové, kterým v rozjezdu brání příliš sebekritický přístup.

Když se podíváte na startupy, které v posledních letech získaly nějakou investici, tak mezi zakladateli najdete 12 žen. A asi 350 mužů. To je obrovský nepoměr. Chceme dát holkám větší šanci uspět. Víme, že mají vzdělání v oboru i chuť se do něčeho vlastního pustit. My jim poskytneme bezpečný prostor, kde získají podnikatelské základy a také víru v sebe sama,“ říká Veronika Chválková, která se v minulosti podílela na vzniku brněnské pobočky Impact Hubu a v JICu má program Empower na starosti.

Než odešla pečovat o své dítě, vedla Veronika Chválková na JICu tým podpory studentů. Nově společně s rodičovskými radostmi opečovává také program Empower. (Foto: JIC)

PŘEČTĚTE SI: Je to proces a píle, ne alchymie štěstí a super nápadu. Ženy v Česku se učí nebát se rozjet vlastní byznys

Na patnáct vybraných adeptek během zhruba tří měsíců čeká šest společných odpolední v brněnském kreativním hubu KUMST. Každý blok programu bude věnovaný konkrétnímu tématu. Na programu bude třeba hledání osobní vize a definování vlastních talentů a silných stránek, ověření podnikatelského nápadu, techniky pro prezentaci i byznysové vyjednávání. V rámci programu proběhnou workshopy, diskuze s podnikatelkami i skupinové konzultace k jednotlivým podnikatelským nápadům.

Chceme mladé dívky inspirovat a představit jim ženy, kterým se ve světě podnikání podařilo uspět,“ říká Chválková s tím, že k některým tématům organizátoři zvou hosty. Pozvání přijala třeba spoluzakladatelka startupu Sygic Travel Barbora Nevosádová, ředitelka firmy IN-EKO Eva Komárková nebo vědkyně Julie Dobrovolná, jejíž firma Entrant prošla inkubátorem Evropské kosmické agentury.

Zájemkyně se mohou hlásit do 18. února 2024. Celý program stojí symbolických 1 000 korun, za které získají spoustu znalostí a zážitků, nové kontakty a především dostatek sebevědomí k nakopnutí vlastní podnikatelské cesty.

PŘEČTĚTE SI: Poskytují byznysovou psychoterapii, ale míří ještě dále. Czech Founders chtějí být víc inkluzivní a rozvinout kulturu dárcovství napříč startupovým světem

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články