Peníze bez hranic. Jednu z možností, jak je získat, nabízí českým startupům i Reflect pop-up event v Rijádu
České a slovenské startupy mohou navázat zajímavá partnerství v saudskoarabském hlavním městě Rijádu. (Foto: Unsplash)

Peníze bez hranic. Jednu z možností, jak je získat, nabízí českým startupům i Reflect pop-up event v Rijádu

21. úno 2024 Ondřej Černý 3 min

Jak vypadá saúdský investiční ekosystém? České, slovenské a další evropské startupy to budou moci zjistit na popup eventu technologického festivalu Reflect v Rijádu. Cílem akce, na které se představí 400 vybraných účastníků, je propojit zástupce z různých kontinentů.

Na akci, která se koná 27. února 2024, budou kromě zájemců z regionu střední a východní Evropy také představitelé firem jako Saudi Aramco, saúdského státního fondu PIF, a téměř sto podnikatelů-investorů. Patří mezi ně i saúdská neurovědkyně Emon Shakoor, andělská investorka, která jako zakladatelka a výkonná ředitelka společnosti Blossom Accelerator stála u zrodu prvního saúdského akcelerátoru a venture partnera Oryx Fund od Hambro Perks. Dalším významným domácím hostem bude Waleed A. Alballaa, který je generálním partnerem v Sukna Ventures, fondu rizikového kapitálu, který podporuje investice do startupů v raném stádiu, nebo Gaurav Biswas, zakladatel startupu TruKKer, v současnosti jedné z nejrychleji rostoucích technologických firem na Blízkém východě.

Popup eventu se zúčastní také úspěšní zakladatelé globálních byznysů Yuri Gurski, zakladatel Palta, jedné z největších health společností na světě, která vytvořila vícero produktů jako například Flo, nejstahovanější aplikaci na světě s 240 miliony stažení, či Arthur Mamedov, ředitel jedné z nejpopulárnějších světových online mediálních společností TheSoul Publishing, která má na svém kontě více než 25 miliard zobrazení měsíčně na svých sociálních médiích.

Saúdská Arábie představuje pro mnoho evropských startupů neprozkoumané území. Už dnes zde ale existuje skvělé investiční zázemí, jehož důkazem jsou inovativní saúdské projekty či organizace jako NEOM, Saudi Aramco, či PIF. Právě proto vidíme obrovskou příležitost a rostoucí možnosti právě v Rijádu,” říká Dušan Duffek, partner fondu Zero One Hundred a spoluzakladatel festivalu Reflect.

Cílem akce je propojit zástupce různých regionů a navázat možné obchodní spolupráce. (Foto: Zero One Hundred)

PŘEČTĚTE SI: Vlaky jsou na vzestupu, do budoucna bude cestování veřejnou dopravou čím dál větší zážitek, říká Jan Kolář z Passengery

Právě na Kypru pořádaný startupový a technologický festival Reflect Festival se snaží propojit Evropu s regionem MENA (Middle East and North Africa) a přinášet významnou přidanou hodnotu pro podnikatele a startupy, inovace a spolupráce v technologickém odvětví. Jeho letošní, už sedmý ročník, se v Limassolu uskuteční 30. a 31. května 2024. Loni se ho zúčastnili investoři a startupy z celé Evropy a Blízkého východu a také několik zástupců byznysové špičky.

Aby čekání mezi jednotlivými ročníky nebylo tak dlouhé, přišli jeho pořadatelé s nápadem uspořádat koncem února v saúdském Rijádu popup event, který představuje podobnou akci, ale v jiném kulturním a geografickém prostoru. Jeho program zahrnuje různé aktivity včetně prezentací, panelových diskusí a networkingových setkání.

Z regionu střední Evropy se akce zúčastní například Ivan Trančík, zakladatel platformy Superscale, který se svým týmem spustili a škálovali více než 150 her s více než 2 miliardami stažení a tržbami 1,5 miliardy dolarů. Dalšími účastníky jsou i zástupci startupů 4Trans, Gjirafa nebo slovenského Powerful Medical. Účastníci také mají možnost setkat se s významnými osobnostmi zakladatelů a investorů, vyměnit si zkušenosti a navázat obchodní vztahy.

Reflect Festival má zpravidla velmi specifickou atmosféru přímořského Limassolu. S rostoucími příležitostmi však chceme naše aktivity směřovat i do dalších koutů ekosystému, ve kterém jsme aktivní. Rijád přináší skvělé možnosti pro startupy a jejich investory, zároveň je to pro nás možnost, jak evropským hostům představit možnosti saúdsko-arabského kapitálového trhu a investičních příležitostí,“ uzavírá Duffek z fondu Zero One Hundred, do jehož portfolia kromě 4Trans, Superscale, Powerful Medical, patří také Readmio nebo Auglio.

Standardní součástí podobných akcí je intenzivní večerní networking. (Foto: Zero One Hundred)

PŘEČTĚTE SI: Nejkreativnějším startupem je Readmio: Aplikace oživující audio pohádky má rozvíjet vztah mezi rodiči a dětmi

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články