Startupisté „hackovali” pandemii. Podívejte se, které nápady uspěly (nejen) v boji s virem

Startupisté „hackovali” pandemii. Podívejte se, které nápady uspěly (nejen) v boji s virem

24. čvn 2020 Redakce 3 min

Hackathon Hack the Crisis od CzechInvestu zná své vítěze. Odborná porota vybrala z více než dvou set přihlášených projektů osmičku nejlepších, které si mezi sebe rozdělily 10 milionů korun. Některým z nich jsme se v uplynulých týdnech věnovali, tak si je pojďme připomenout, a podívat se i na ostatní.

Do výzvy, která měla za cíl podpořit podniky v realizaci jejich nápadů na pomoc v boji s pandemií koronaviru, se za dva měsíce přihlásilo 206 projektů.

Celkovým vítězem se stali DIANA Biotechnologies (na fotce), jejichž ambicí je přispět k výraznému navýšení kapacity ultracitlivých COVID-19 testů v ČR, která je kritická jak pro úspěšné uvolňování karanténních opatření, tak pro boj s případnou další vlnou infekce. Společnost získala tři miliony korun a zároveň si odnesla cenu Sympatie od hlasujících na sociálních sítích.

PŘEČTĚTE SI: „Nemohl jsem darovat, tak jsem chtěl přispět jinak.” 19letý David Stančík o aplikaci, která má přilákat dárce krve

Na druhém místě se umístil plicní ventilátor Corovent, na třetím pak speciální nanofiltry, které vyvíjí spin-off LAM-X a které jsou přizpůsobeny pro využití jako součást roušek. Speciální ocenění získalo pět projektů – Grey Cortex, Oxygenerátor, Kaleido, Hunter Games a FreMEn contra COVID.

Vítězné projekty:

• 1. místo v soutěži, cena ve výši 3 000 000 Kč: DIANA Biotechnologies
• 2. místo v soutěži, cena 2 000 000 Kč: Corovent
• 3. místo v soutěži, cena 1 000 000 Kč: Active nanofilters against COVID-19

• Pět projektů oceněných speciální cenou 700 000 Kč: Grey Cortex, Oxygenerátor, Kaleido, Hunter Games a FreMEn contra COVID


O Hack the Crisis

Hack the Crisis je virtuální hackathon, který byl spuštěn s cílem koordinovat potřeby státu s energií a dobrovolnictvím v IT komunitě a podnikatelském prostředí a podpořit tak realizaci relevantních projektů, které mohou pomoci v rámci současné situace nebo zmírnit její dopady. Hlavními organizátory jsou CzechInvest a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Za celou dobu do něj přihlásilo 206 projektů. Zapojilo se také více než padesát partnerů ze soukromého i veřejného sektoru. Neplacený mentoring pak poskytovalo více než 130 odborníků z různých oblastí.

Připomeňte si příběhy vítězných projektů, o kterých jsme nedávno psali:

Kaleido - Oběma dědečkům Marka a Filipa Hášových chyběla možnost věnovat se v pokročilém věku své velké vášni - cestování. A tak jejich vnuci spojili síly a vymysleli projekt Kaleido. Ten má umožnit seniorům cestovat pomocí virtuální reality. První testovací pokusy ukázaly, že je mezi nimi o výlety prostřednictvím VR brýlí zájem, zbývá už jen sehnat finance.

Grey Cortex - Jednoho rána uprostřed vrcholící pandemie koronaviru se Petr Chaloupka dozvěděl o hackerských útocích na brněnskou fakultní nemocnici, a než dorazil do své firmy GreyCortex, měl jasno. Nemocničním zařízením nabídnou zdarma svůj vlajkový produkt, který zajišťuje kybernetickou bezpečnost v rámci počítačových sítí. Navíc se v rámci projektu Hack the Crisis rozhodli vytvořit jeho novou generaci, která má dokázat na útoky nejen upozorňovat, ale také je aktivně odrážet. V rozhovoru pro StartupJobs Newsroom prozradil mimo to i zajímavé poznatky o stavu kyberzločinecké scény.

Hunter Games - Hunter Games vznikly před čtyřmi lety jako klukovská zábava. Štěpán Gregor a Luboš Němeček tehdy pro své kamarády vymysleli venkovní šifrovačku, která měla obrovský úspěch. Dnes pod křídly pražského inkubátoru UP21 vytvářejí mobilní aplikace, v nichž spojují dětskou zábavu s technikou. Na kontě již mají 24 her, s nimiž začínají dobývat i zahraničí.

Foto: Hack the Crisis/Dominik Kučera, Kaleido, GreyCortex, Hunter Games

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články