Šli po drogách a Escobarovi, teď agentům DEA v boji proti pytlákům pomáhá software české firmy Compelson
Compelson bude v příštích letech pomáhat v boji proti pytlákům. (Foto: Unsplash)

Šli po drogách a Escobarovi, teď agentům DEA v boji proti pytlákům pomáhá software české firmy Compelson

18. zář 2023 Ondřej Černý 4 min

Česká společnost Compelson se pouští do boje proti pytlákům a pašerákům v Jižní Americe a Africe. Svůj software dodala organizaci Focused Conservation, založené a provozované bývalými speciálními agenty amerického úřadu pro potírání drog DEA. Ti už software každý den využívají ve své práci. Kvůli vstupu do boje s pytláky pracuje Compelson na rozšíření svého řešení o možnosti analýzy fotografií zvířat a trofejí, o které pytláci usilují nejčastěji.

V boji proti zločinu pomáhá Compelson vyšetřovatelům už od roku 1996. Za tu dobu si firma získala důvěru jak Policie ČR, tak také jejích zahraničních kolegů z FBI, CIA, Scotland Yardu nebo americké armády. Díky vítězství v tendru teď Compelson spolupracuje i s americkou neziskovou organizací Focused Conservation. Tu založili a provozují bývalí agenti DEA, díky nimž se Compelson se svým produktem MOBILedit zapojil do boje s africkými a jihoamerickými pytláky a pašeráky.

V Compelsonu si klademe za cíl boj se zločinem v jakékoli podobě. Jsme proto rádi, že náš nástroj nachází uplatnění i na dalších místech, mimo běžnou policejní činnost, na kterou jsme zvyklí. Spolupráce v boji proti pytláctví ukazuje, že MOBILedit nenabízí jen ochranu práv lidských, ale také zvířat, která jsou ohrožena rozsáhlými sítěmi pytláků a pašeráků,“ uvedl ke spolupráci Dušan Kožušník, zakladatel a CEO společnosti Compelson.

Cílem Compelsonu je podle jeho šéfa Dušana Kožušníka boj se zločinem v jeho jakékoliv podobě. (Foto: Compelson)

Tendry za miliony

Pro minimálně tříletou spolupráci dodal Compelson organizaci Focused Conservation licence softwaru MOBILedit Forensic 9, potřebný hardware ve formě Connection kitů, ale také školení v používání softwaru. Jeho první kolo proběhlo mezi Compelsonem a organizací Focused Conservation vzdáleně. Díky tomu už mohou zástupci organizace software MOBILedit aktivně používat v Jižní Americe a Africe. Na jaře příštího roku naváže Compelson s osobním školením ve Washingtonu.

Po důkladném prozkoumání nabídky a možností různých společností jsme se rozhodli zvolit MOBILedit Forensic k dlouhodobé spolupráci jako svůj primární nástroj pro analýzu mobilních zařízení. Přesvědčila nás síla nástroje i podpora v mnoha jazycích a široká paleta zařízení, která MOBILedit Forensic dokáže analyzovat. Vedle toho nás nadchl přístup Compelsonu ke spolupráci s námi, i co se týče zaškolení a ochoty rozšířit pro naše potřeby možnosti detekce předmětů na fotografiích o zvěř a trofeje,“ vysvětlil za organizaci Focused Conservation William Fortuno, instruktor a mentor výcvikového programu americké vlády Digital Evidence Exploitation Specialist (DEES) se zaměřením na boj s pytláctvím, proč zakázku získala právě firma z Česka. Kontrakt má hodnotu v řádu milionů korun a prostředky půjdou z amerického státního rozpočtu.

PŘEČTĚTE SI: Mobiledit není nástroj jen pro tajné služby. Pomoci může také obětem vydírání nebo stalkingu, říká jeho šéf

Vývoj stále v Česku

Compelson patřil mezi průkopníky českého security a antivirového průmyslu v České republice. Firmu, která vznikla v roce 1991 a zaměřovala se na vývoj antiviru pro MS DOS a následně i Windows, založil absolvent systémového inženýrství a IT na ČVUT Dušan Kožušník. Jedním z jejích prvních zaměstnanců byl současný CEO Gen, v minulosti Avastu, Ondřej Vlček.

Koncem 90. let se pak z počítačové bezpečnosti přeorientovala na bezpečnost mobilních zařízení a opětovně se stala průkopníkem, jen tentokrát v oblasti bezpečnosti mobilních zařízení a jejich forenzní analýzy – tedy ve využití získaných dat pro vyšetřování nebo soudní řízení. Tato data v dnešní době hrají klíčovou roli při usvědčování pachatelů nebo naopak v ochraně poškozených.

Firma stála u zrodu tohoto oboru a její produkt MOBILedit Forensic, vyvíjený od roku 2002, patří mezi nejpoužívanější produkty svého druhu na světě. Důkazem je, že ho využívají bezpečnostní složky ve 119 zemích světa a jeho verzi pro civilní použití má přes šest milionů uživatelů ve více než 160 státech.

Software Compelsonu umí prohledat data zkoumaného zařízení a pokud narazí na něco podezřelého, upozorní na to. Jde pouze o nastavení, zda má hledat fotografie zbraní, pornografii nebo nejnověji obrázky ohrožených zvířecích druhů. Zároveň k tomu Compelson doplní informace, kde byly obrázky vyfoceny, kde se majitel mobilu pohyboval i s kým komunikoval.

Firma se také zaměřuje na překonání bezpečnosti a získávání dat z chytrých hodinek a cloudových služeb, jakými jsou Facebook, Instagram, OneDrive, Messenger, Slack nebo služby Google. Provozuje i speciální laboratoř, ve které se specializuje na pokročilé techniky, například získávání dat přímo z čipů. A i když své produkty prodává celosvětově, tak centrála a vývoj jsou stále umístěny v České republice.

Dojde i na trofeje

S rozpoznáním objektů na fotografiích má Compelson díky potřebám forenzních vyšetřovatelů bohaté letité zkušenosti. Naposledy, kvůli probíhajícímu konfliktu na Ukrajině, přidal do svého softwaru Compelson možnost detekce zbraní a vojenské techniky. Tuto funkcionalitu nyní mohou využívat vyšetřovatelé různých ukrajinských bezpečnostních složek, kterým Compelson zdarma poskytl licence svého softwaru MOBILedit Forensic.

Pro boj s pytláky a pašeráky nyní Compelson připravuje rozšíření možností o rozpoznávání živých nebo usmrcených zvířat a zároveň i trofejí, které jsou u pytláků nejvyhledávanější.

Ze zpětné vazby od forenzních vyšetřovatelů a nyní také od vyšetřovatelů z ukrajinských bezpečnostních složek víme, kolik informací lze získat z fotografií a jakou klíčovou roli ve vyšetřování tyto informace hrají. Proto kvůli nejnovější spolupráci připravujeme rozšíření našich možností obrazové analýzy o fotografie živých či usmrcených zvířat a trofejí,“ uzavírá Kožušník.

Dušan Kožušník je hlavním vizionářem i architektem produktů firmy. (Foto: Compelson)

PŘEČTĚTE SI: Do celého světa prodal bezpečnostní armádní software, teď postavil Miroslav Padalík první chytrý dům v Dubaji

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články