Skupina Coldplay do starého železa nepatří. Jako první globální kapela vydala svůj ESG report
Anglická kapela Coldplay je na scéně více než dvacet let, ale stále udává trendy. Tentokrát i mimo hudební branži. (Foto: Live Nation)

Skupina Coldplay do starého železa nepatří. Jako první globální kapela vydala svůj ESG report

15. čvc 2023 Ondřej Černý 6 min

Vždycky patřili ke kapelám, které měly ambice vše zlepšovat. Ať už šlo o vztahy nebo svět kolem nás. Svá přání v tomto směru vkládala skupina Coldplay do svých písniček. Pozornost si kapela zaslouží ale nejen v souvislosti se svou tvorbou. Protože ESG report, který vydala po první polovině svého Music Of The Spheres Tour, je nejen vůbec prvním počinem takto velké hudební kapely, ale nabízí také fascinující čísla.

Když před více než čtvrtstoletím čtveřice studentů londýnské vysoké školy zakládala kapelu, nemohla ani v nejodvážnějších snech doufat v to, kam to jednou dotáhne. Svého času možná největší kapela světa stále představuje žádaný koncertní artikl a udržuje si velkou základnu fanoušků po celém světě, ale od samotné hudby se její působení posunulo k něčemu možná ještě důležitějšímu.

Po vydání alba Everyday Life (2019) se skupina rozhodla k zásadnímu kroku. Nevypravila se na celosvětové turné, aby svou novou desku podpořila. Zdůvodnila to tím, že nechce zatěžovat životní prostředí a na další celosvětové turné se po tom, které absolvovala v letech 2016 a 2017, vypraví až v době, kdy bude mít její koncertní šňůra z ekologického hlediska pozitivní dopad.

Tento svůj krok mohla velmi jednoduše vysvětlit. Z údajů Tyndall Center for Climate Research vyplývá, že koncertní vystoupení vytvářejí každoročně několik set tisíc tun emisí skleníkových plynů. Třetina z tohoto objemu připadá na cesty fanoušků mířících na koncert.

Coldplay mívají na svých koncertech vyprodáno. Nejinak tomu bylo i v Argentině. (Foto: Coldplay)

S čistým stolem

Příznivci kapely si tak museli počkat až do roku 2022, kdy se parta kolem zpěváka Chrise Martina opět vrátila na tour. V mezičase se svým týmem intenzivně pracovala na tom, aby uhlíkovou stopu a ekologické dopady svého celosvětového putování v co možná největší míře minimalizovala. Spojila se tak například s velkými společnostmi DHL, BMW nebo SAP, aby jí v tomto snažení pomohly. Navíc se ještě obrátila na Massachusetts Institute of Technology (MIT), aby posoudil, jak se jí její ambice daří naplňovat. Výsledky jsou skutečně ohromující.

Když jsme poprvé oznámili Music Of The Spheres Tour, doufali jsme, že se nám povede být vůči životnímu prostředí co možná nejšetrnější a snížíme naše přímé uhlíkové emise o 50 procent,“ uvedla kapela ve svém aktuálně vydaném ESG reportu. Jejího předem stanoveného cíle se jí skutečně téměř podařilo dosáhnout. Ve srovnání s předchozím celosvětovým stadionovým turné na tom současném Music Of The Spheres Coldplay vyprodukovali o 47 procent méně emisí CO2.

Podle kapely jde o dobrý začátek, ale zjevně je stále co zlepšovat. A to i přesto, že je celá show poháněna ze systému elektrické baterie, který Coldplay umožňuje využívat ze 100 procent obnovitelnou energii. Vyvinuli ji ve spolupráci s automobilkou BMW a jde o vůbec první mobilní dobíjecí show baterii, jež byla vyrobena z recyklovatelných baterií BMW i3. Skupina zároveň používá elektromobily a alternativní paliva všude tam, kde je to možné. Za naprostou samozřejmost pak považuje snížení spotřeby odpadů a plastů.

S výrobou energie mohou kapele pomáhat i její fanoušci. (Foto: Coldplay)

Oficiálním logistickým partnerem turné se stala společnost DHL. Díky svým rozsáhlým znalostem v oblasti udržitelné logistiky a přepravy mohla kapelu podpořit v její snaze o minimalizaci své uhlíkové stopy. „Jako lídři v našich oborech máme odpovědností stát v čele společenských změn, inspirovat a usnadnit udržitelná řešení pro ostatní. Jsme poctěni a hrdí, že si Coldplay vybrali DHL, abychom se společně vydali na této cestě za změnou,“ uvedla výkonná viceprezidentka Deutsche Post DHL Group Monika Schaller.

Méně je více

Kromě snahy po zanechání co možná nejmenší  uhlíkové stopy je pomoc ze strany kapely výrazně košatější. Z údajů uvedených v jejím ESG reportu vyplývá, že v 17 různých státech světa díky jejím prostředkům došlo k obnově 5 000 hektarů půdy a spuštění 21 projektů výsadby stromů. Na řece Klang v Malajsii byla prostřednictvím organizace The Ocean Cleanup nasazena solárně poháněná zařízení River Interceptor a od března 2021 do začátku turné kapely bylo díky jeho využití odstraněno 13 tun plastu směřujícího do oceánu. Zároveň bylo za stejně období za pomoci Coldplay odstraněno 158 tun odpadu.

Skupina se také zaměřila na zvýšenou energetickou účinnost zařízení nezbytných pro tvorbu show nebo na využití ventilátorů, větru a slunce k vytváření obnovitelné a kinetické energie. Instaluje proto kinetické podlahy tak, aby tanec fanoušků mohl být přeměněn na energii a doslova pohánět celou koncertní show. Tomu napomáhají také instalovaná elektrokola vyrábějící elektřinu - fanoušci tak sami mohou aktivně nabíjet baterie, na nichž koncert stojí. Nový elektrický bateriový systém je vyroben z repasované baterie BMW i3. Díky této kombinaci je vždy dostatek potřebné elektrické energie pro zdařilý průběh každého koncertu. V průměru Coldplay vygenerují 15 kWh energie na jedno vystoupení.

Že na ekologický apel kapely její fanoušci slyší, dokládají další čísla. Průměrná návratnost opakovaně použitelných rostlinných LED náramků, které nosí diváci jako součást show a jsou vyrobeny ze 100% kompostovatelných rostlinných materiálů, na akcích v průměru dosahuje 86 procent. Díky tomu se podařilo snížit objem jejich výroby o 80 procent. Po koncertě je stačí jen dezinfikovat, umýt a nabít - pak jsou znovu použitelné pro další show.

Velkým zásahem do ekosystému je samozřejmě cestování. Kapela si toho je dobře vědoma. U všech letů, komerčních i charterových, platí příplatek za použití, respektive dodání Sustainable Aviation Fuel (SAF). Odebírá palivo pro udržitelné letectví vyrobené 100% z odpadu a zbytků jako je například použitý kuchyňský olej z restaurací. Nákupem SAF pro leteckou přepravu skupina za první rok turné ušetřila 553 tun CO2e.

Aby bylo možné podobně impozantních čísel dosáhnout, přistoupila kapela k pětinové redukci počtu využívaných přepravních kamionů, využití bionafty bez palmového oleje a fosilních paliv pro přepravu po pevnině, moři a ve vzduchu. Obnovitelné biopalivo typu HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), vyrobené 100% z obnovitelné suroviny, snižuje vypouštěné emise o 75 až 95 procent.

Už jen malou třešničkou na dortu je skutečnost, že konfety vystřelované během koncertu jsou 100% biologicky rozložitelné a vyžadují podstatně méně stlačeného plynu pro zapálení než na předchozích koncertních turné. Kapela také používá novou generaci udržitelné pyrotechniky, která má méně výbušné nálože a nové složení, které výrazně snižuje, případně dokonce naprosto eliminuje škodlivé chemikálie. Všechny hadičky a držáky jsou buď biologicky rozložitelné nebo recyklovatelné.

Koncert si lze užít a zároveň pomoci se získáním zelené energie. (Foto: Coldplay)

Nová éra na obzoru

Veškerá dostupná data za prvních dvanáct měsíců trvání turné kapely byla předána řediteli MIT Environmental Solutions Initiative (MIT ESI) Johnu E. Fernandezovi. Ten se svým týmem vše ověřil a propočítal.

Na základě podrobného přehledu udržitelnosti týmu Coldplay můžeme kapelu plně podpořit při snaze týkající se CO2e managementu a dopadů jejího turné. MIT ESI schvaluje její zprávu a považuje ji za důležitý a podstatný krok směrem k nové éře směřující k dosahování uhlíkově neutrálních hudebních událostí velkých světových umělců,“ uvedl za svůj tým Fernandez.

Coldplay zdůrazňují, že jejich údaje jsou založeny na skutečně zjištěných údajích týkajících se snížení emisí. Podle kapely je také důležité upozornit na to, že dosud neexistuje žádný průmyslový standard pro udržitelné cestování nebo centrálně stanovená metodika pro vykazování emisí v tomto sektoru. Jde ale o oblast, kterou je skupina připravena i nadále podporovat.

I když do svého výpočtu anglická kapela nezahrnula údaje týkající se cestování fanoušků na místa konání koncertů, data získaná prostřednictvím bezplatné tour aplikace vyvinuté v partnerství se společností SAP naznačují vyšší podíl fanoušků přijíždějících veřejnou dopravou a výrazné snížení zatěžujících emisí ve srovnání s předchozím turné. Od března 2022 má aplikace přes 350 tisíc stažení, takže jde o poměrně reprezentativní vzorek mapující cestovní návyky fanoušků. Coldplay oceňují, pokud jejich fanoušci na koncerty kapely cestují pěšky, na kole, spolujízdou nebo veřejnou dopravou. Ti, kteří se zaváží k využití nízkouhlíkového způsobu dopravy na koncert, obdrží odměnu v podobě slevového kódu pro nákup vstupenky.

V rumunských Karpatech Coldplay nechali vysázet 490 tisíc nových stromků. (Foto: Coldplay)
Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články