Shoptet nově nabízí okamžité platby bez karty. Díky spolupráci se Salt Edge
Obchodníci využívající platformu Shoptet získali další platební možnost díky spojení s kanadskou fintech společností. (Foto: Unsplash)

Shoptet nově nabízí okamžité platby bez karty. Díky spolupráci se Salt Edge

7. čvn 2023 Ondřej Černý 3 min

Shoptet, největší poskytovatel e-commerce řešení v Česku, a lídr v nabídce otevřených bankovních řešení Salt Edge, spojili síly. Díky tomu tak Shoptet může nabídnout okamžité platby a převody peněz z účtu na účet bez nutnosti použití platební karty.

Díky spojení Shoptetu se společností Salt Edge, zaměřenou na otevřená bankovní řešení a nabízející finanční API platformu splňující směrnici PSD2 o platebních službách, tak může více než 30 tisíc českých e-shopů napojených na platební bránu Shoptet Pay využít plateb bez prostředníka. Řešení Salt Edge Payment Initiation pomůže Shoptetu integrovat se s více než 2 300 bankami po celé Evropě. Spolupracující obchodníci díky němu získají rychlejší možnost platby. Zároveň dojde na základě nové spolupráce k eliminaci plateb poplatků za zpracování karet a řešení Account Information pomůže obchodníkům automaticky sladit platby.

Výhodou plateb s podporou fintech a PSD2 oproti běžným online bankovním převodům je mimo jiné to, že prostředky nejdou přes žádného prostředníka. Převod probíhá z účtu na účet, což má za následek značné zrychlení, zjednodušení a je zcela bezpečné,“ konstatoval Head of Shoptet Pay Ondřej Buben.

S novinkami Shoptet nekončí. Další má být nabídka vlastních platebních terminálů. Budou primárně pro ty obchodníky, kteří mají kamennou prodejnu. (Repro: Shoptet)

Se Shoptetem jsme dosáhli okamžitého souladu s našimi cíli usnadnit život obchodníkům a různým dalším podnikům a poskytnout jim nástroje k inovaci a růstu. Otevřené bankovnictví nabízí tuto flexibilitu a jsme rádi, že můžeme pomoci společnosti Shoptet poskytnout klientům bezpečné a rychlejší platební řešení, založené na otevřeném bankovnictví,“ dodala k vzájemné spolupráci viceprezidentka Salt Edge Erica Virlan.

PŘEČTĚTE SI: Shoptet slaví 10 let: Od fiaska v Brazílii až po nejužívanější platformu pro české e-shopy

Zvyk je železná košile

V posledních letech je v rámci českého platebního ekosystému patrný posun směrem k fintechu. Z dat Shoptetu vyplývá, že 34 procent zákazníků sice stále volí jako primární způsob platby dobírku a 31 procent preferuje platbu prostřednictvím platební brány, ale postupně se zvyšuje procento těch, kteří volí alternativní platební řešení. Platba kartou je první volbou pro 29 procent klientů a pouze pět procent zákazníků volí platbu v hotovosti na místě. Z uvedených čísel tak jasně vyplývá, že moderní způsoby placení mají šanci získat ještě značnou část zatím pouze potenciálního trhu.

Shoptet, který je lídrem pronájmu e-shopových řešení v České republice, na Slovensku a v Maďarsku, aktuálně pomáhá s podnikáním téměř 35 tisícům aktivních e-shopů. Jde o třetinu všech internetových obchodů působících na českém a slovenském trhu. Loni vzrostl jejich celkový obrat na 59 miliard korun z 50 miliard v roce 2021. Samotný poskytovatel e-commerce řešení, který také nabízí pokladní systém umožňující správu e-shopu a kamenného obchodu v rámci jednoho on-line systému, loni navýšil tržby o téměř 100 milionů na 414,9 milionů korun.

Salt Edge umožňuje třetím stranám získat přístup k bankovním kanálům prostřednictvím jednotné brány. Vyvíjí také technologii potřebnou pro banky, aby splnily požadavky směrnice PSD2. Společnost je integrována s více než pěti tisíci finančními institucemi ve více než 50 zemích.

Společnost Salt Edge vznikla ke konci roku 2013. Od investorů nabírala prostředky pouze jednou - v roce 2018 získala tři miliony dolarů. (Repro: Salt Edge)
Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články