ME ZE festival má uprostřed lesů a hájů přinést zážitek pro více smyslů. Návštěvník má ochutnat a nezapomenout
ME ZE festival má kromě hudebních zážitků přinést také požitek z jídla. (Foto: Nikol Štrossová)

ME ZE festival má uprostřed lesů a hájů přinést zážitek pro více smyslů. Návštěvník má ochutnat a nezapomenout

23. čvc 2023 Ondřej Černý 4 min

Vysoká gastronomie, vybrané hudební zážitky, speciální nasvícení a slovy nepopsatelnou atmosféru. Právě to má nabídnout druhý ročník ME ZE festivalu. Odehraje se na samotě Hanuska, odlehlé usedlosti mezi Táborem a Pelhřimovem a opět za ním stojí tým ZE MĚ projektu.

Ten na české gastro scéně působí třetím rokem. Tým kolem kuchaře a hnacího motoru projektu Vojtěcha Nemravy se nejprve pustil do vaření. Jde o organickou skupinu tvořivých lidí, kteří chtějí podávat radost skrze jídlo. Zakládají si na lokálnosti a udržitelnosti.

Protože chtějí vařit a připravovat jídlo po svém, ideálně na místech která jsou jedinečná a krásná, připravují pop upy, cateringy nebo degustační večeře. Od těchto akcí už byl jen krůček k tomu spojit lásku ke gastronomii s láskou k muzice.

Lídr projektu Vojtěch Nemrava v akci. (Foto: Nikol Štrossová)

Akce plná jídla a hudby

Loni se proto uskutečnil první ročník ME ZE festivalu. Povedl se. Líbil se jak návštěvníkům, tak také pořadatelům. „Nejkrásnější akcí byl loni v létě ME ZE festival pro 250 lidí mezi Táborem a Pelhřimovem. Spojili jsme vše co milujeme, což je dobrá hudba, dobré pití a dobré jídlo na krásném místě. Všechno se povedlo. Skvělý zážitek,“ řekl v rozhovoru pro SJ.NEWS Nemrava.

Festival se koná v klidném prostředí a nádherné přírodě. (Foto: Nikol Štrossová)

Zmíněné spojení jídla, pití a hudby není rozhodně náhodné. Pořadatelský tým tvoří nejen kuchaři mající zkušenosti z nejlepších světových restaurací světa, ale také další lidé s mnohem větším přesahem, než je pouze gastronomie. Na akci, která letos začne 19. srpna v poledne a konec má naplánovaný přesně o 24 hodin později, zajišťují pro návštěvníky neomezené stravování, které je v ceně vstupenky.

Ochutnávat, zkoušet, poznávat. I to mohou návštěvníci festivalu v celém jeho průběhu. (Foto: Nikol Štrossová)

Od začátku festivalu až do 22. hodiny budou servírovat nespočet chodů, které návštěvníkům festivalu budou kuchaři nepřetržitě dodávat a prezentovat. Napárovány budou jak s alkoholickými, tak nealkoholickými nápoji. Ráno pak bude následovat společná snídaně. To vše při spojení různých chutí, vůní a formy. I když pořadatelský tým kuchařů miluje přípravu masa, na akci myslí i na vegany, vegetariány a nejrůznější potravinové intolerance.

Při sestavování pokrmů a vaření myslíme na všechny smysly. Soustředíme se nejen na chutě, ale především na komplexní zážitek, který si host odnese. Rádi lidem nabízíme to, co jinde nezažijí, soustředíme se na vizualitu i atmosféru. A právě o tom je a má ambici být celý ME ZE festival,“ říká jeden z jeho pořadatelů Adam Helma.

Čerstvé, lokální a osobně zpracované suroviny. To je základ přípravy pokrmů kuchaři ZE MĚ projektu. (Foto: Nikol Štrossová)

Vaříme výhradně z českých surovin. Zakládáme si na lokálnosti a udržitelnosti. Připravujeme jídla, která máme sami rádi. Inspirovaná stážemi v nejlepších restauracích světa, ale i nedělním obědem u babičky. Snažíme se co nejvíce pracovat se sezónní zeleninou a využít její potenciál. Z luštěnin a semínek vyrábíme tempehy. Dochucujeme octy, fermenty a miso pastami. Na ME ZE festivalu si tedy na své přijde úplně každý,“ doplnil jej Nemrava.

Nápoje v ceně vstupenky zahrnuty nejsou. Míchané drinky, pivo, víno, kávu a další nápoje si návštěvníci festivalu budou moci po celou dobu akce zakoupit v připravených stáncích, které přistaví pivovar Zichovec, Landcaft, Utopia, Euforia nebo kavárna Grounds.

Kromě jídla a pití nabídne akce návštěvníkům bohatý hudební program. Těšit se tak mohou na kapely Hard to Frame, Aid Kid, Kalle, Ima Teva, Brigitte Noir, François Svalis nebo Ocze. Představí se také DJ Ondřej Stára & Cereal. Midnight Rider. Festival dá prostor také několika workshopům věnovaným řezbářství, sběru bylinek nebo cuppingu.

Vizuál letošního ročníku. (Repro: ME ZE festival)

PŘEČTĚTE SI: Pracuje 320 hodin a vydělává jako senior manažer. Influencer? Musel jsem si to vygooglit, říká Těhotnej kuchař

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články