Startupový program Seed Starter míří na Slovensko. V příštím roce chce expandovat do dalších zemí, kde působí skupina Erste
Jiří Skopový. Foto: Česká spořitelna

Startupový program Seed Starter míří na Slovensko. V příštím roce chce expandovat do dalších zemí, kde působí skupina Erste

9. zář 2022 Anna Jurečková 2 min

Slovenská startupová scéna doplácí na odliv talentů. Řada studentů odchází studovat do zahraničí, mimo jiné do Česka. Podporovat rozvoj startupů a inovace u našeho východního souseda bude nově program Seed Starter, který zastřeší Slovenská spořitelna.

Slovensko má první korporátní venture kapitálový program. Startupový program České spořitelny Seed Starter expanduje na Slovensko. V nejbližších letech zde plánuje investovat až pět milionů eur (téměř 123 milionů korun) do startupů v počáteční fázi.

„Cílem není pouze startupy financovat, ale chceme se o ně starat komplexně a vytvářet vhodné prostředí pro růst inovací. Jsme přesvědčeni, že Slovensko potřebuje podnikatele a podnikatelky, kteří věří v inovace a banku, která je podpoří,“ uvádí Peter Krutil, generální ředitel Slovenské spořitelny, která bude program zastřešovat.

Startupy podporovala i v minulosti, nyní chce startupový ekosystém aktivně spoluvytvářet. Hlavní přidanou hodnotu vidí v propojení na širokou bázi firemních i retailových klientů a možnost rychlého škálování.

Odliv mozků do Česka

Podle Krutila má slovenská ekonomika strukturální problém a bez výraznější podpory inovací nepřežije. I samotná startupová struktura nedosahuje úrovně například té české. Jedním z hlavních problémů je odliv talentů a studentů, mimo jiné právě do České republiky. „Česká startupová scéna často těží z nápadů vycházejících z vysokoškolského prostředí, k čemuž nezřídka přispívají právě také slovenští studenti a začínající podnikatelé,“ potvrzuje tento trend lídr programu Seed Starter Jiří Skopový.

Rozšíření dává do budoucna smysl i v rámci ostatních zemí, kde působí bankovní skupina Erste, pod kterou zmíněné banky spadají. Konkrétně jde o Rakousko, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko a Chorvatsko. Skopový věří, že k tomu dojde už během příštího roku. Prakticky všech pět startupů, do nichž jsme investovali, se v dohledné době chystá vstoupit na další trhy, kde působí skupina Erste. Díky přítomnosti Seed Starteru ve více zemích pro ně bude expanze na dané trhy snazší,“ dodává.

V Česku Seed Starter funguje více než dva roky, během kterých podpořil startupy Investown, Signi, PalmApp, Wflow.com a Rekenber celkovou částkou přesahující 100 milionů korun.

PŘEČTĚTE SI: Česká spořitelna investuje 12 milionů do startupu Rekenber. Nové technologické řešení zlepší přístup k dlužníkům

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články