ROZHOVOR: „Máme hotový produkt a chuť pustit se do velkých projektů,” hlásí spoluzakladatel Motionlabu Filip Koubek po úspěšném rozjezdu

ROZHOVOR: „Máme hotový produkt a chuť pustit se do velkých projektů,” hlásí spoluzakladatel Motionlabu Filip Koubek po úspěšném rozjezdu

18. čvn 2019 Matyáš Vejskal 5 min

Když byl Motionlab založen v říjnu 2018, málokdo čekal, že o šest měsíců později vyhraje visegrádské kolo Startup World Cupu. Za necelý rok se projekt stihl podívat přes CzechInvest do New Yorku, zúčastnit se velkého startupového finále v San Franciscu a k tomu zrealizovat projekty pro první klienty. O cestě z domu nedaleko brněnské vily Tugendhat mezi hrstku nejslibnějších startupů roku jsme si povídali s jedním ze tří spoluzakladatelů Filipem Koubkem.

Celá myšlenka Motionlabu vznikla při tvorbě reklamních videí. Filip společně s Janem Sekerkou a Radkem Pšurným došli ke zjištění, že problém většiny prodejních klipů je ten, že byť jsou sebelépe natočené, nevypráví o nás, jednotlivých příjemcích. A tak přišli s nápadem personalizovat určité prvky ve videu. Každému z tisíců zákazníků přijde na míru šité video, kde zazní jeho jméno, nebo se objeví produkt, který si nedávno objednal. Celý příběh jednoduše vypráví především o potenciálním zákazníkovi. A první výsledky potvrzují, že tento způsob reklamy má obrovský potenciál.


Mluvili jsme spolu naposledy v březnu před vyhlášením vítězů regionálního kola Startup World Cupu, kde jste vyhráli. Bohužel v dalších kolech se už nezadařilo. Jak svou účast ve světovém poháru zpětně hodnotíte?

Určitě to byla výborná zkušenost, za těch pár měsíců jsme se naučili strašně moc, ale teď potřebujeme posunout dál i Motionlab. Nechceme být napořád jedním z těch startupů, co obráží soutěže, pitchuje, networkinguje a hledá investory. My jsme v tomhle maličko jiní. Motionlab jsme založili a financujeme pomocí naší agentury Motionhouse. Investora zatím vlastně nehledáme, jedině tedy, že by měl podstatný přínos pro naši platformu. Nechceme o sobě dokola říkat, že jsme jen nějaký český startup, chceme ukázat výsledky.

Business je pro nás priorita, obrovskou radost mám hlavně z toho, že jsme na cenách Fenix Content Marketing 2018 vyhráli v kategorii „Nejlepší marketingové video a jeho použití” s personalizovanou kampaní pro Marketing Festival. Máme hotový produkt a chuť pustit se do velkých projektů, takže jsme docela rádi, že startupové soutěže a cestování už skončily a my se můžeme vrhnout do práce.


Nedávno jste byli na vyhlášení světového finále v San Francisku, ale s Amerikou máte více zkušeností. Co jste si z toho odnesli?

Jasně, výlet do San Franciska byl jen na týden v rámci světového poháru startupů, kde jsme se dostali mezi 40 nejlepších projektů z 30 000 přihlášených. Moc rádi jsme se potkali s místní česko-kalifornskou komunitou okolo byznysu a startupů, to bylo skvělé.

Naše hlavní zkušenost s americkým trhem je z ledna, kdy jsme v rámci akceleračního programů od CzechInvest vycestovali do Mekky marketingu New Yorku. Musím říct, že to byla výborná příležitost zjistit, jak se Američané na startupy dívají, potkat se s lidmi, kteří nám potvrdili správnost naší myšlenky, a najít podporu v tom, že pro náš produkt existuje trh. Úplně jinak je potřeba prezentovat pitch v Americe - jejich tempo je extrémně zrychlené, nikdo nemá čas poslouchat a domýšlet si, jestli to dává smysl. Musíte předvést show, zaujmout a všechno důležité naservírovat během tří minut. Díky tomu jsme Motionlab začali od začátku stavět pro americký trh, kde je větší problém čas než peníze.

Při pohledu zpátky si říkám, že to bylo to nejlepší rozhodnutí. Dost mě překvapilo, že americký byznys se dělá plácnutím ruky, smlouva už je jen formalitka. U nás mám pocit, že obchod se naopak uzavírá až formálním podepsáním smlouvy.

Filip Koubek, spoluzakladatel Motionlab

Objevili jsme taky svoji slabinu, kdy jsme se ze začátku drželi příliš při zemi a snažili se být skromní. Na pár schůzkách jsem cítil i to, že mě jako foundera z východní Evropy berou jinak než rodilého Američana, který nás doprovázel. Nevím, jestli to je kvůli přízvuku nebo proč, nikdo nic nahlas neřekl, ale v té atmosféře to bylo znát.

Kam chcete posunout Motionlab do konce roku?

Chceme spustit 30 reklamních kampaní a otevřít naši platformu opravdu všem, aby renderování personalizovaných videí mohly začít používat reklamní agentury a videoprodukce po celém světě. Kromě toho, že osobní videa zvládne vytvářet každý, dáváme k dispozici podrobné statistiky o proklikovosti a účinnosti kampaně. Renderování videí bylo ostatně největší výzvou celé myšlenky Motionlabu - já měl s Radkem nápad na videa, ale bez technické podpory a zkušeností z Microsoftu, které přinesl Honza Sekerka, bychom generovat statisíce videí v jednu chvíli určitě nezvládli.

Renderování videí umíme ve dvou režimech: buď předem při rozesílání hromadných mailingových kampaní, nebo on-demand ve chvíli, kdy zákazník dokončí objednávku a přijde mu klip s tím, jak tiskneme štítek na jeho balík a posíláme zásilku. Tohle jsou všechno možnosti, které nám přinesl cloud-computing a škálování výpočetního výkonu přes Microsoft Azure.

Jestli budeme do něčeho investovat, tak to bude nábor. Sháníme vývojáře asi jako všichni v současné době. Lidi určitě budeme řešit před tím, než se pustíme do dalšího rozvoje.

Kde je největší síla personalizovaných videí? Nemůže to zákazníky vyděsit?

Personalizované video má potenciál v každém oboru, kde je potřeba komunikovat se zákazníky. My se zaměřujeme na banky, pojišťovny, e-comerce, energetiku, retail a operátory s tisíci klientů. Vracíme jim možnost komunikovat se zákazníkem jeden na jednoho. Call centra jsou extrémně drahá a pomocí videa můžeme sdělit strašně moc informací, které by v textové podobě nikdo nečetl.

Jako příklad mě napadá investování, kde vyplním formulář a přijde mi video, ve kterém mi poradce shrne možnosti, jaké mám s mým příjmem a do čeho by bylo rozumné investovat. V Evropě lze personalizovaná videa používat především pro cross-sell a up-sell, kdy se snažíme oslovit současné zákazníky a ukázat jim jiné služby nebo produkty. Nejlépe ty možnosti ukazuje case study o kampani pro pojišťovnu UNIQA, kde na pilotní rozesílku reagovalo přes 48 procent z oslovených 5 000 zákazníků. Pracujeme na tom dál, tak uvidíme, kam se až dostaneme.


V Americe, kde prakticky není GDPR, by šlo tento nástroj použít i pro akvizici nových zákazníků, ale narážíme tam na hranici, že by to nemělo děsit diváky přílišných zásahem do soukromí. Personalizovaná videa jsou dobrý sluha, ale zlý pán (smích). Nějaký prostor pro jejich zneužití nejspíš existuje, ale my se snažíme používat očividně dostupná data. Ta pouze zpracováváme, nijak je neobohacujeme, takže jsme plně v souladu s GDPR. Jde jen o to najít správný poměr mezi zajímavostí kampaně a rozumným použitím dostupných dat, která uživatel povolil zpracovávat.

Autor: Matyáš Vejskal
Foto: archiv Motionlab

Matyáš Vejskal

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Aplikace, Kancelář, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články