Ráno jsem si šel zaběhat a bylo mi jasné, že musím skončit. Ex-CEO Phonexie o sabatiklu a dobíjení energie
Michal Hrabí strávil část sabatiklu lezením po horách a jeskyňařením. (Foto: Michal Hrabí)

Ráno jsem si šel zaběhat a bylo mi jasné, že musím skončit. Ex-CEO Phonexie o sabatiklu a dobíjení energie

23. led 2023 Václav Lang 4 min

Na cestě po Rumunsku s sebou tahal kámen symbolizující jeho bývalou firmu. Podle rady ho měl odhodit ve chvíli, kdy mu začne překážet, a tím přeseknout pomyslné pouto k pozici CEO mezinárodně úspěšné společnosti Phonexia. Po osmi letech tam totiž Michal Hrabí loni oznámil, že končí a bere si dlouhé volno, tzn. sabatikl. Pro SJ News nyní povyprávěl, jak náročné bylo ze dne na den přehodit výhybku směrem k nezaměstnanosti, co se během volna naučil a kam teď povedou jeho kroky.

„Když sami nehoříte a nezáříte, těžko můžete zapalovat ostatní k tomu, aby je práce bavila.“ To si Michal Hrabí uvědomil, když se loni v květnu rozhodl po šesti letech skončit v pozici CEO brněnské společnosti Phonexia, kde ještě předtím pracoval dva roky jako COO. „To rozhodnutí zrálo asi rok, ale jenom v nevědomí nebo podvědomí. Pak jsem si šel jednoho rána zaběhat, a když jsem se vrátil, bylo mi jasné, že prostě musím z role ředitele odstoupit, protože jinak by mě to semlelo, a mohl taky skončit v nemocnici,“ vypráví.

PŘEČTĚTE SI: Falšovat lidský hlas je stále náročné. V příštích letech poroste využití hlasových rozhraní, říká šéf Phonexie

Do brněnské společnosti, která vznikla v roce 2006 jako projekt několika akademiků, nastoupil dnes 42letý Hrabí v roce 2014. Firma se od té doby etablovala v mezinárodní špičku na poli řečové analytiky a hlasové biometrie. Její nástroje, sloužící například k ověření identity hlasu, používají stovky komerčních i státních klientů, od Airbusu a T-Mobilu až po Interpol či německou „FBI” Bundescriminalamt.

Odhodit kámen a s ním i starosti

Plán, že si jednoho dne vezme dnes tolik populární sabatikl, tedy dlouhé volno na zotavení se z pracovního či studijního zápřahu, prý Michal Hrabí nikdy neměl. Nakonec ale uznává, že právě včas před vyhořením zatáhl za ruční brzdu a „přešaltroval na vedlejší kolej. I když firmu neopustil definitivně, zůstal v roli společníka.

V plánu bylo minimálně tříměsíční volno, ale až tak zcela to nevyšlo. (Foto: Michal Hrabí)

Ještě v květnu měl jasnou představu: přinejmenším první tři měsíce vůbec nepracovat. Teprve potom se uvidí. Nově nabyté volno začal cestou do Rumunska, kde s kamarádem jeskyňařili a lezli po horách. „Byl to pro mě super relax a mentální předěl,“ vzpomíná. Přiznává však, že zcela se oprostit od vedení firmy ze dne na den nešlo samospádem. „Jedna konzultantka mi řekla, že když se teď chystám do těch hor, tak abych se od bývalé funkce i symbolicky oprostil, je dobré vzít si tam po cestě s sebou kámen, na ten si napsat téma, které potřebuji jednou odhodit, a ten kámen s sebou pořád tahat. A ve chvíli, kdy budu mít pocit, že už mě fakt štve, že už ho dál tahat nechci, tak ho prostě zahodit.“

Michal Hrabí poslechl, neustále při sobě nosil kámen, jenž symbolizoval jeho každodenní roli v Phonexii. „A když jsem pak lezl nějakou soutěskou, tak už mě opravdu blokoval, takže jsem ho nechal v jedné jeskyni.“ Přiznává, že se mu poté trochu ulevilo, ale trvalo prý minimálně další tři měsíce, než se mu přestaly vracet myšlenky na každodenní provoz ve firmě a dokázal se v klidu vyspat.

Vedle lezení po horách se ještě například zúčastnil regaty v Chorvatsku, 350kilometrového běžeckého štafetového závodu nebo cesty na Ukrajinu spojené se sázením památné Masarykovy lípy. Jako bonus ještě přednášel na Žofíně pro ministry obchodu evropské sedmadvacítky v rámci českého předsednictví, oprášil znalost němčiny a vyladil v rodinném obydlí chytrou domácnost.

Nová práce si ho brzy našla

Původní úmysl nepracovat alespoň tři měsíce vzal však brzy za své. To když mu zavolal kamarád a vyložil, že by pro něj měl zajímavou pozici ve své firmě. „A to byla moje chyba, protože jsem se do toho nadchl,“ vzpomíná. Rychle zase zařadil vyšší kvalt a během dvou týdnů stihl sedm kol pohovorů. Ve finále si však neplácli. „Jenže mně už to přehodilo myšlení do pracovního režimu,“ říká.

Další chybu prý udělal už na začátku volna, když slíbil lidem, kteří jej oslovili s nabídkou spolupráce, že jim dá vědět, jakmile si odpočine. A tak ucítil povinnost ozvat se nyní z férovosti i jim. Rázem se musel probírat dvacítkou nabídek, což vydalo na dobré dva měsíce nelehkého rozhodování.

Život je dlouhý běh, v kterém je nutné rozumně rozvrhnout síly, říká bývalý CEO Phonexie (Foto: Michal Hrabí)

Volba nakonec padla na společnost Solsol, jednoho z předních distributorů fotovoltaických řešení ve středoevropském regionu. Rozhodující bylo nejen zaměření na výrobu „čisté energie, ale také dynamika ve firemních procesech. Jako nový COO bude mít za úkol digitalizovat firmu napříč oblastmi a vytvořit nový produkt, jenž by měl být třetí nohou ke dvěma současným: obchodu a samotné stavbě fotovoltaických elektráren pro průmyslové objekty.

Už teď ale ví, co si bude muset pohlídat: rovnoměrné nakládání se silami, tak aby nešidil aktivity, ze kterých čerpá energii. „Je zkrátka potřeba věnovat se věcem, které mě zdrojují,“ říká.

Jinak by podlehl své tendenci ukrajovat v intenzivnějších obdobích právě z koníčků, sportu nebo času stráveného s rodinou. „Jasně, sprinteři běží v podstatě na kyslíkový dluh, ale maraton už nemůžete běžet se zatajeným dechem. A práce, život a to všechno je dlouhý běh, ve kterém musíte mít rozumně rozvržené síly. Můžete na chvíli zrychlit, abyste doběhli někoho, koho potřebujete doběhnout, ale stejně tak můžete na chviličku zpomalit a občerstvit se,” říká Michal Hrabí a najednou se rozesměje: „Teď zrovna mi na monitoru vyskočila hláška Work smarter, not harder. Tak to je přesně ono.”

PŘEČTĚTE SI: Mexické kartely mají proti sobě brněnského soupeře, Phonexia pomáhá tamním orgánům s analýzou hlasu

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články