PRŮZKUM: Víc než čtvrtina marketérů pracuje na dálku. Třetina aktivně hledá práci

PRŮZKUM: Víc než čtvrtina marketérů pracuje na dálku. Třetina aktivně hledá práci

9. led 2024 Barbora Kebzová 3 min

Pracuje na hlavní pracovní poměr a na plný úvazek, je otevřený novým příležitostem a jeho zkušenosti v oboru dosahují šesti let. Profil typického marketéra se od minulého průzkumu příliš nezměnil. K posunu došlo v oblasti mezd, a to hlavně u seniorních marketérů. Více se dočtete v dalším díle každoročního průzkumu, který mapuje situaci na pracovním trhu.

Téměř třetina marketérů aktivně hledá práci a většina je otevřena novým příležitostem. Podle každoročního průzkumu mezi uživateli StartupJobs se 61,9 procenta z nich v posledním půl roce přihlásilo na nějakou pracovní nabídku. Šetření se zúčastnilo dohromady 1422 respondentů, mezi nimi 224 z marketingového oboru.

V tomto ohledu se situace na startupovém marketingovém trhu od minulého roku příliš nezměnila. To ale neplatí o průměrných měsíčních mzdách. Seniorní marketéři si meziročně polepšili zhruba o tři a půl tisíce, v průměru si teď přijdou každý měsíc na 68 389 korun. Vzrostly ale také jejich mzdové požadavky - na pohovorech požadují v průměru 93 106 korun, což je skoro o 25 tisíc více než jejich reálná průměrná odměna.

Středně zkušený pracovník v marketingu si průměrně vydělá 46 762 korun, což je zhruba o tisícovku méně než loni (47 597 korun). Naopak mírně vzrostla aktuální průměrná odměna juniorů - z 35 104 korun v roce 2022 na 36 024 korun v roce 2023.

Občasné chození do kanceláře vede nad full-remote režimem

Prim v marketingu stále hrají hlavní pracovní poměr a plný úvazek. K posunu ale došlo v oblasti docházení do kanceláře - ubývá těch, kteří pracují pouze on-site, tedy jen z kanceláře. Ještě v roce 2021 chodila více než třetina zpovídaných do kanceláře každý den, v roce 2022 tuto možnost zaškrtlo pouze 21,8 procenta a v roce 2023 dokonce jen 18,2 procenta. Marketérů, kteří do kanceláře dochází třikrát až čtyřikrát týdně, je pak zhruba čtvrtina (25,8 procenta).

Stále větší zájem je o vzdálenou práci či o občasnou práci z kanceláře. Režim full-remote preferuje 26,9 procenta dotázaných a nejoblíbenější variantou je docházení na pracoviště jednou až dvakrát týdně s podílem 28,4 procenta.

Jaký je typický marketér?

Profil lidí pracujících v marketingu se oproti minulým ročníkům příliš nezměnil. Stále platí, že typický marketér ve startupu pochází z Prahy (63,4 procenta), je mu mezi 26 a 35 lety (52,4 procenta) a má nejčastěji vysokoškolské magisterské vzdělání (40,4 procenta).

V oboru má šest a více let zkušeností (42,6 procenta) a zpravidla pracuje nebo hledá práci jako social media specialista, marketingový specialista, copywriter nebo content specialista.

Čím dál větším tématem je uvedení finanční odměny v inzerátu. Zatímco ještě v roce 2020 byla informace o výši mzdy důležitá pro 81,3 procenta respondentů, o rok později to bylo 84,4 procenta, v roce 2022 90,7 procenta a v uplynulém roce dokonce 91,4 procenta. Celých 30 procent respondentů zaškrtlo, že se na nabídky bez uvedené odměny ani vůbec nepřihlásí.

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Lidí, kteří hledají práci v administrativě, přibývá. Rostou i jejich mzdové požadavky

Barbora Kebzová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články