PRŮZKUM: Většina kreativců je otevřená novým příležitostem. Mzdy juniorů klesly

PRŮZKUM: Většina kreativců je otevřená novým příležitostem. Mzdy juniorů klesly

18. led 2024 Barbora Kebzová 4 min

V kontextu profilů ostatních oborů jsou kreativci nejméně spokojeni se svými současnými pracovními místy. Současnou práci by nevyměnilo pouze 13,5 procenta z dotázaných. Novým pracovním příležitostem je otevřená naprostá většina – 86,5 procenta. Vyplývá to z průzkumu StartupJobs, kterého se zúčastnilo 1422 respondentů, 74 z nich se označilo za kreativce.

Grafika, fotka, video, produkce a nebo product design. To jsou nejčastější oblasti, ve kterých se pohybují kreativci v inovativních firmách. Se svojí prací ale, zdá se, nejsou příliš spokojeni. Více než třetina (36,5 procenta) kreativců, kteří se zapojili do průzkumu StartupJobs, aktivně hledá nové zaměstnání a jen 13,5 procenta dotázaných uvedlo jasné “ne” na otázku, zda hledají novou pracovní příležitost. 59,5 procenta se potom reálně přihlásilo na alespoň jednu nabídku v posledním půl roce.

V porovnání s IT pracovníky, marketéry, administrátory nebo analytiky tak vykazují nejmenší spokojenost právě kreativci. V charakteristických rysech ale příliš nevybočují. Stejně jako ostatní zaměstnanci inovativních firem, i ti z tvůrčích odvětví pracují typicky z  Prahy a Středočeského kraje (73 procent) a je jim mezi 26 a 35 lety (47,3 procenta).

Silné je ale i zastoupení mladších pracovníků - 20,3 procenta dotázaných je ve věku mezi 21 a 25 lety. Co se týče dosaženého vzdělání, vede střední škola s maturitou (37,8 procenta), v závěsu je stejnou měrou zastoupeno vysokoškolské magisterské a bakalářské vzdělání (obě 28,4 procenta).

Touha po flexibilitě a možnosti práce z domova

Většina (79,7 procenta) kreativců, kteří se zapojili do průzkumu, má aktuálně práci, ať už jde o hlavní pracovní poměr nebo spolupráci tzv. na IČO. V oboru, v němž pracují, mají nejčastěji šest a více let praxe. Téměř polovina (46 procent) se považuje za mediory, seniorů a juniorů je v oboru stejně (27 procent).

Mezi nejžádanější benefity kreativců patří možnost práce z domova, časová flexibilita a finanční výhody. Ocenili by ale také třeba možnost práce na dálku.

Že je práce na dálku pro kreativce důležitá, potvrzuje i další část průzkumu. 29,7 procenta respondentů zaškrtlo, že pracuje v režimu full-remote. 21,6 procenta kreativců navštěvuje kancelář denně, 20,3 procenta jednou až dvakrát týdně a 28,4 procenta volí kancelář pro práci třikrát či čtyřikrát týdně.

Velká část kreativců preferuje spolupráci jako OSVČ (44,6 procenta), stále ale převládá klasický pracovní poměr, i když jen o několik procent (55,4 procenta). Kreativci jsou specifičtí také svou preferencí práce na částečný úvazek pro více klientů nebo částečný úvazek v kombinaci s vlastními projekty. Tyto typy spolupráce dohromady dokonce převažují klasický plný úvazek.

Požadovaná vs. reálná mzda

Pokud jde o výši mzdy, kreativci patří k těm s nejnižšími odměnami v odvětví. Zatímco v roce 2022 junioři vydělávali průměrně zhruba 38 tisíc korun a medioři 47 tisíc korun, v roce 2023 jejich odměny dokonce klesly - nejméně zkušení pracovníci v kreativě si přišli na 29 982 korun a mediorní pracovníci na 42 947 korun. Jediný nárůst mezd pocítili senioři. Z 63 876 korun v roce 2022 si polepšili na 69 567 korun v roce 2023.

Největší rozdíl mezi očekáváním a realitou dotazník zaznamenal u mediorních pracovníků, průměrná požadovaná mzda se u nich pohybuje o devět tisíc výš než ta reálná.

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Manažeři touží po časové flexibilitě a remote práci. Jejich odměny stagnují

Barbora Kebzová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články