PRŮZKUM: Manažeři touží po časové flexibilitě a remote práci. Jejich odměny stagnují

PRŮZKUM: Manažeři touží po časové flexibilitě a remote práci. Jejich odměny stagnují

16. led 2024 Barbora Kebzová 4 min

Jací jsou typičtí manažeři, jak hledají práci, kolik berou a kolik času tráví v kanceláři?  Přečtěte si výsledky každoročního šetření StartupJobs. Průzkumu se zúčastnilo dohromady 1422 zaměstnanců nebo uchazečů o práci v inovativních firmách. Z toho 146 respondentů pracuje nebo hledá práci v oblasti managementu.

V roce 2023 si manažeři finančně nepolepšili. Ti seniorní dokonce berou méně než v předchozím roce. V průměru si měsíčně vydělají 99 841 korun, v roce 2022 to přitom bylo 106 124 korun. Je to také zhruba o šestnáct tisíc korun méně, než požadují na pohovorech.

Odměny stagnují (a v dlouhodobém hledisku dokonce lehce klesají) i juniorním manažerům. Zatímco v roce 2021 brali průměrně 47 838 korun, o rok později to bylo jen 43 283, a v roce 2023 dokonce rovných 43 tisíc.

Každoroční průzkum StartupJobs se zaměřil také na středně zkušené zaměstnance, mediory. Jejich měsíční výdělek průměrně dosahuje 62 tisíc korun, tedy stejně jako v roce 2022.

Právě seniorních manažerů byla v průzkumu většina – 59,6 procenta. Za méně zkušené zaměstnance, respektive kandidáty se označilo jen 6,2 procenta, 34,2 procenta se považuje za mediory. Nejčastěji mají manažeři přes deset let praxe. V oboru, ve kterém pracují nebo hledají práci, potom šest a více let.

Zkušenosti se odrazily i ve věkovém rozpětí. Zatímco u ostatních oborů byly nejsilnější skupiny do 35 let, u managementu tvoří většinu, tedy 55,6 procenta, ti, kterým je 36 let a víc.

Více než čtvrtina manažerů aktivně hledá novou práci

Práci má aktuálně většina zapojených manažerů a manažerek, 29,5 procenta z nich nicméně aktivně hledá nové zaměstnání. Další více než polovina navíc uvedla, že je otevřena novým pracovním příležitostem. 61 procent respondentů se potom v uplynulém půlroce přihlásilo alespoň na jednu pracovní nabídku.

Project manager z Prahy

A jaký je profil typického manažera? Když vezmeme v potaz nejčastější odpovědi, podle získaných dat pracuje z Prahy a Středočeského kraje, má vystudovaný magisterský stupeň vysoké školy (41,8 procenta) a zastává pozici project managera.

I v otázce typu úvazku je průměrný manažer spíše konzervativní. Preferuje spolupráci na hlavní pracovní poměr a na plný úvazek. Skoro třetina dotázaných ale kombinuje práci i s vlastními projekty.

Manažeři nejčastěji volí hybridní pracovní režim nebo práci on-site, tedy v kanceláři. Full-remote režim má aktuálně asi 16 procent dotázaných, zbytek do kanceláře dochází fyzicky, ať už každý den (25,3 procenta), 1-2x týdně (30,1 procenta) nebo 3-4x do týdne (28,1 procenta).

Motivace benefity i odměnou v inzerátu

Uvedení finanční odměny v pracovní nabídce považuje za důležité 90,4 procenta manažerů. Více než čtvrtina z nich dokonce uvedla, že by se na inzerát bez uvedené mzdy nepřihlásila.

Zajímavé je i to, jaké benefity manažery motivují. Nejčastěji mají zájem o časovou flexibilitu, možnost práce remote a finanční benefity, ocenili by také více dovolené a možnost pracovat z domova.

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Praha, VŠ a 65 tisíc korun měsíčně. Co dalšího víme o typických analyticích?

Barbora Kebzová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články